Cât costă să construiești un foișor din lemn

Am văzut că articolul despre construirea grătarului a prins binișor la lume. Oamenii au vrut să afle cât costă un grătar din cărămidă așa că am zis să scriu un articol și despre cât costă să construiești un foișor din lemn, pentru grătar sau nu numaidecât.

Încă de la bun început am zis că trebuie un acoperiș deasupra grătarului, deoarece vara era destul de cald acolo. Dacă ar fi fost umbră naturală, ceea ce va fi în viitor, nu ar fi fost o problemă atât de mare.

Însă acum lipsește umbra și totodată un adăpost contra ploii nu strică niciodată.

Chiar dacă știam că va fi construit un foișor pe placa respectivă, recunosc că nu am gândit totul prea bine de la început, așa că a trebuit să vin cu schimbări pe parcurs, ceea ce nu a fost o foarte mare problemă.

becuri solare star light

Așadar, dacă plănuiești să construiești un foișor din lemn în grădină și te întrebi cât costă să faci unul, articolul meu poate fi destul de util pentru tine.

Cât costă materialele pentru construirea unui foișor din lemn?

Am adunat ușor materialele și m-am pus pe treabă. De menționat ar fi că placa are 4 metri pe 3.5. S-au folosit 13 saci de ciment iar balastul a fost de la ai mei, cu împrumut pe perioadă nedeterminată.

Am folosit pietre pentru umplutură și diferite obiecte metalice pe care le aveam deja prin curte ca să întărească betonul. 338 lei a fost cimentul. Dacă ar fi să cumperi fier, balast și să plătești manoperă, mai poți pune câteva sute de lei pentru placă.

Apoi am început să adun lemnul. Am cumpărat 10 căpriori de 12 x 12 cm, la 4 metri lungime. A fost 10 lei metrul, deci 400 de lei pentru toți cei 10. A venit, pe surse, de la cineva cunoscut, pentru că în mod obișnuit prețurile pentru lemn sunt mai mari. Acest lucru e valabil și pentru scândură.

Pentru acoperiș am mai cumpărat și 12 căpriori de 10, la 4 metri lungime. A fost 50 lei bucata, aproximativ. Am cumpărat de la altcineva lemnul, de nevoie, așa că m-a taxat mai serios. Am folosit doar 8 din ei, deci am plătit 400 lei pentru ei. Observați că, deși a scăzut grosimea lemnului, prețul e mai mare.

Pentru prinderea căpriorilor, am cumpărat câteva zeci de șuruburi de 6×200 tipul TX30. 136 de lei au fost ele însă nu le-am putut folosi pe toate. Având capul în cruce, acesta se strică destul de ușor, pentru că intrau destul de greu în lemn. Așa că am mai cumpărat de pe plan local vreo 20 de bucăți pentru care am plătit 50 lei. Sunt mai bune cele cu cap în formă de stea, dar și mai ieftine pe plan local, aparent. 186 lei șuruburile, așadar! De ținut minte: luați șuruburi cu cap în formă de stea, deoarece sunt mult mai bune!

S-a mai folosit și aproape jumătate de cutie de negrese, de 4.5, pentru prinderea scândurilor. Aproximez că ar fi costat 40 lei acestea. Pentru o cutie întreagă am plătit 90 de lei, însă nu le-am numărat pe cele folosite. Ar fi fost culmea, nu?

Am vrut să pregătesc tot lemnul dinainte, să fie treaba ca la carte. Inițial plănuiam să șlefuiesc totul la mână, pentru că satisfacția din final ar fi fost mai mare. Dar m-am răzgândit și am luat un aparat de șlefuit cu bandă de la Steinhaus. 170 lei a costat și am scris despre el în acest articol. Nu a rezistat până la final, deși am reușit să șlefuiesc cu el o bună parte din lemnul pentru foișor.

Apoi, a sosit timpul să iau scândura. Am început cu un cubic, pentru care am plătit 1000 RON. Au fost 50 de scânduri de 20 cm x 400 cm. Nu credeam că va fi suficientă doar aceasta și oricum mai aveam nevoie de lemn pentru alte lucrări, așa că am mai luat un cubic. 2000 RON s-au dus pe scândură, așadar, 100 de bucăți în total.

Chiar dacă inițial credeam că nu îmi va ajunge un singur cubic, adevărul este că m-am descurcat cu unul. S-au dus 30 de scânduri la acoperiș. Apoi încă 9 pentru gardul din jurul foișorului. Dacă aș fi folosit și în spate, plus câte o scândură așezată orizontal, cum plănuiam, probabil că mă încadram cu greu achiziționând doar 50 de scânduri. Mai apare câte una strâmbă, cu imperfecțiuni șamd. Considerăm, deci, că am folosit doar un cubic, așa că prețul pentru scândură a fost de 1000 RON. Din nou, am avut parte de un preț mai bun spre deosebire de cele practicate de samsarii care umblă cu lemn.

S-a folosit și un dulap pentru blatul chiuvetei și pentru barul gândit ca să suplimentez locurile atunci când suntem multi. 40 lei a fost dulapul. Pentru a-l prinde bine de căpriori, am folosit două colțare metalice, pentru care am plătit 15 lei. Urmează să fac și niște scaune din fier și lemn, pentru a ajunge la înălțimea barului.

153 lei au fost piesele necesare pentru a trage apa până la chiuvetă. Manopera a fost gratuită. Mă rog, un schimb de servicii, dacă se poate spune așa.

Să trec și drujba electrică la cheltuieli? Am folosit-o destul de mult, deci ai nevoie de ea. Am plătit 320 lei pentru ea, chiar dacă nu a fost comandată special pentru foișor. Voi contoriza separat sculele folosite. Voi poate le aveți deja.

Nu am fost mulțumit de lacul folosit pentru leagăn, pentru că lemnul s-a înnegrit destul de mult. Prin urmare, nu am putut păstra aceeași nuanță de lac, chiar dacă mi-aș fi dorit asta. Am căutat, de asemenea, o opțiune mai ieftină. Așa că am ales să cumpăr o găleată de Lac protector lemn Danke, pentru garduri. Am dat 99 lei pe o găleată de 8 litri, nuanța frasin. Pentru leagăn, masă și bancă folosisem stejar auriu. Sper ca acesta să fie ok, ca să nu fac un curcubeu de nuanțe prin toată curtea. Nu de alta, dar am de renovat și o magazie, pe care vreau să o dau cu lac.

A mai fost nevoie de încă o găleată de lac în nuanța frasin, pentru că am ales să fac și căpriorii de la acoperiș în aceeași nuanță, frasin. În naivitatea mea, am cumpărat doar o găleată de lac în nuanța Wenge, tot de la Danke și tot pentru garduri, pentru scândură. Nu știu cum de am crezut că ar ajunge, însă am constatat rapid că am o problemă. Noroc că mi-a mai cumpărat cineva 3 găleți de 8 litri, că altfel ar fi fost necesar să mă deplasez personal, ceea ce ar fi însemnat timp pierdut.

Mi s-a părut interesant să fac un contrast între scândură și căpriori. Eu zic că a ieșit plăcut, nu? Scândura nu a fost perfect dreaptă, de aici și acele goluri care nu se mai văd după ce am pus șindrila bituminoasă.

S-au folosit, așadar, 4 găleți de lac wenge și 2 găleți în nuanța frasin. 600 lei a ajuns lacul, așadar.

lac pentru garduri

Pe tălpile de prindere a căpriorilor + șuruburile necesare pentru aceștia am plătit 488 de lei. Scumpe astea, dar fără nu se poate! Cam așa arată:

Am luat 8 bucăți, dar mi-au mai rămas 3 pentru că nu le-am putut folosi așa cum voiam, deoarece nu am lăsat placă liberă în spatele grătarului. Astfel, căpriorii din spate sunt prinși în beton, acolo unde am adăugat și câte o platbandă, în caz că va putrezi partea prinsă în beton. Sunt ușor de montat, știu că au folosit și ai mei pentru terasă, așa că am mers și eu pe aceeași variantă. Cum placa era deja turnată, nu cred că mai era o altă opțiune.

Am decis să mai investesc în câteva scule care să mă ajute la foișor, mai precis o mașină de frezat Bosch POF 1200 AE și un fierăstrau circular Bosch PKS 55. Prima sculă a fost 388 lei iar a doua 404 lei. Nu am reușit să le folosesc prea mult, dar urmează să le descopăr în viitorul apropiat, așa că voi scrie despre ele.

Pentru a-mi ușura munca, am mai investit și în două capre de lucru pliabile marca STROXX. Am dat 170 lei pe ambele bucăți. Au fost folosite intens atât pentru șlefuit cât și pentru dat cu lac. Cea mai bună investiție, fără doar și poate!

De asemenea, am cumpărat și o scară din aluminiu, care a fost 420 lei. Toate acestea le voi trece la final ca fiind cheltuieli suplimentare. Poate că mă descurcam și fără ele, însă toate îmi vor fi de ajutor odată cu trecerea timpului.

Scara a fost folosită și ea destul de mult și sigur va fi și în viitorul apropiat. Aș fi găsit o scară pe la ai mei, însă nu ar fi inspirat la fel de multă siguranță și ar fi îngreunat munca.

Acoperișul am ales să îl fac din șindrilă bituminoasă. Mi s-a părut cea mai răcoroasă și mai rustică alegere. Inițial, am cumpărat 7 pachete pentru ca mai apoi să constat că nu îmi ajunge. Calculasem eu dimensiunea plăcii, care e de aproximativ 14 metri și totodată eram conștient că acoperișul va fi ceva mai mare. Am luat mai mult, un pachet oferind o acoperire de 2.9 metri pătrați. Însă există și pierderi, așa că cei aproape 21 de metri pătrați nu au fost suficienți. A mai fost nevoie de un pachet de șindrilă, problema fiind alta: modelul folosit era disponibil doar la Leroy, așa că a fost necesar un drum până la Suceava pentru el. M-am organizat eu să rezolv mai multe probleme cu un singur drum, însă tot am pierdut jumătate de zi.

S-au folosit 8 pachete de șindrilă bituminoasă, care au costat 558 lei. Am făcut o alegere bună. E răcoare în foișor și aparent am pus-o bine, că au fost vreo două ploi și nici pic de apă nu a ajuns în foișor.

Șindrila am prins-o în cuie de 3×25. Am cumpărat două cutii, care au fost 45 lei. Au rămas destul de multe.

Am montat două prize și două becuri, ambele pe fir cu ștecher momentan. Firul l-am luat de la ai mei, însă am plătit 16 lei pentru cârligele prin care am trecut copexul, 50 lei pentru copexul metalic, 9 lei pentru întrerupătoare, 36 lei pentru prize, 13 lei pentru două cuple, 31 lei pentru ștechere x 5 iar pentru două dulii am plătit 6 lei. 161 lei toată partea electrică, fără fir. Destul de mult, se pare. Sigur, rămâne mult copex, însă le va fi de ajutor alor mei, așa că vom fi chit.

Priza nu e dreaptă, știu. Rectific foarte curând.

Au mai fost folosiți vreo 5 saci de ciment pentru a turna câțiva metri de trotuar, plus scara. Scării cred că îi voi mai face o treaptă în exterior, ori mai devreme, ori în momentul când voi construi cuptorul alături. 140 lei a fost cimentul.

S-a mai folosit și ceva silicon pentru șindrilă, pentru a acoperi cuiele rămase libere, mai multe discuri pentru flex, folosite pentru a șlefui lemnul, dar și alte lucruri mărunte care mi-au scăpat din vedere. Aproximez un maxim de 250 lei pentru toate.

Cât costă manopera pentru construirea unui foișor

Nefiind prea priceput la treburi de genul și neavând, oricum, prea mult timp la dispoziție, am considerat că e o idee mai bună să nu stric materialele încercând să ridic eu foișorul, așa că am apelat la serviciile unui băiat mai priceput.

Ne-am înțeles la zi, e 200 lei prețul pentru o zi de muncă la noi în zonă. Chiar dacă inițial am considerat că terminăm totul în 2 zile, până la urmă ne-am întins pe o perioadă de 4 zile.

Au apărut idei pe parcurs, așa că s-a muncit continuu. Am plătit 900 lei pentru manoperă, în final.

Nu m-aș putea plânge de preț, dimpotrivă! S-a muncit mult și bine pentru banii ăștia.

Merită? Care este prețul final pentru construirea unui foișor din lemn

Sunt mulțumit de ce a ieșit. Poți petrece timp plăcut acolo. Chiar și la 35 de grade afară, în foișor era destul de răcoare iar când vor crește salcâmii pe care îi voi pune în jurul său, va fi și mai bine. Am finalizat și grătarul, așa că voi actualiza și articolul lui și, chiar dacă sunt mici lucruri de făcut (ușile pentru compartimentele de sub blat și chiuvetă, de prins câteva cărămizi dar și de înălțat hornul, pentru că acum fumul dă să vină înapoi după ce a fost ridicat acoperișul), a ieșit ceva frumos, zic eu.

Am decorat cu lumini solare, despre care puteți citi aici și urmează să mai iau și altele. Am făcut câteva improvizații ce se doresc a fi rustice și, în final, condițiile pentru a face un grătar sunt mult mai bune.

De altfel, l-am tot inaugurat de câteva ori. Altă viață să ai parte de umbră, lumină și de toate cele necesare la îndemână.

Am calculat toate prețurile de mai sus iar concluzia e că trebuie să plătești 5701 lei pentru a construi un astfel de foișor din lemn. 1872 lei am plătit pentru scule se poate și fără ele, mai ales dacă le are meseriașul sau dacă le dețineți voi deja, însă dacă nu sunt… ele pot fi de mare ajutor. Caprele, drujba, circularul și scara sunt esențiale. Nu am mai inclus sculele mărunte pe care le-am cumpărat, iar dacă aș face-o, s-ar mai aduna vreo 2-300 de lei, sunt sigur.

Prețurile sunt orientative, desigur.

Sper că articolul meu v-a fost de ajutor iar dacă aveți nevoie de detalii, vă stau la dispoziție în secțiunea de comentarii.

Ar trebui să menționez că în prețul de mai sus nu este inclus grătarul, despre ale cărui costuri am vorbit în alt articol.

Distribuie articolul:

8 comentarii

  1. Dacă aveai ideea foișorului cu 3 ani mai devreme îl făceai cu maxim 3.000 de lei, dar după 2020 toate prețurile la materiale de construcții a explodat (dublat, triplat, ș.a.m.d.)

    • Da, cunosc situația. Pe atunci făceam gardurile. Am ieșit câștigat și așa, oricum. Ideea o aveam, însă nu era spațiu pe atunci, cărămida, timp… Asta e de acum, ce să facem, mergem înainte. Poate vor da prețurile înapoi, cândva, deși mi-e greu să cred.

  2. Cred că voi prelua și eu ideea asta cu foișorul. De ceva vreme tot cochetez cu acest gând, dar, ușor ușor cred că-l pun și în practică. Success la a mai face astfel de construcții, asta, pare că ți-a ieșit chiar bine.

  3. Si eu as vrea sa fac unul dar s-au scumpit matarialele in draci. am facut o canapea din paleti, e 70 de lei un palet.

    Pentru slefuire eu am prestat cu flexul, panza adeziva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.