De ce ai folosi un grătar pe gaz?

Că sunt mare fan al grătarelor, nu mai este o surpriză. Nu degeaba mă sacrific scriind despre cei mai buni mici, articol pe care încerc să îl actualizez cât de des se poate. Cu toate acestea, nu am înțeles niciodată motivul pentru care ți-ai cumpăra un grătar pe gaz.

Sunt sigur că există grătare pe gaz bune, care oferă anumite avantaje. De exemplu, nu trebuie să faci focul în el, așa că e mai puțin deranj și totodată mai mult confort. Nu te mai arzi la mâini, așa că nu trebuie să folosești mănuși pentru grătar, iar totul se gătește mai rapid.

Cam acestea ar fi câteva dintre avantajele care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la grătarele pe gaz. Dacă mai sunt și altele, aștept să îmi spuneți în secțiunea de comentarii.

Trebuie să zic că am avut ocazia să stau în jurul unui astfel de grătar. Prima oară se întâmpla demult, la bunici, acolo unde unchiul meu folosea un grătar conectat la o butelie pentru aragaz. Cred că mi s-a părut interesant pe atunci, mic și neexperimentat fiind.

Mai apoi, am descoperit grătarul pe gaz la o crâșmă de la țară. După câteva beri merge mereu ceva de mâncare, așa că oamenii s-au gândit că ar fi bun un astfel de grătar. Am participat la inaugurare și nu am fost deloc impresionat. Nu erau răi micii ăia, dar totuși parcă nu aveau nici un Dumnezeu.

Așa că mi-am zis: micii făcuți la flacără de gaz sunt o blasfemie!

Fumul cântărește enorm în ceea ce privește gustul preparatelor la grătar. Iar dacă ai niște lemne bune, uscate, sau chiar niște cărbuni de calitate (am găsit eu unii mișto, am actualizat acolo articolul) atunci acel fum va contribui, sunt sigur, la un gust mai fain al cărnii.

Apoi, mi se pare o mare diferență între gătitul la flacără, cum se întâmplă în cazul grătarelor pe gaz, și cel la jăratec, precum faci la un grătar clasic.

Lăsând gustul deoparte, chiar dacă este el cel mai important aspect, întreaga experiență a unui grătar reprezintă adevărata bucurie pentru mine. E fain să aprinzi focul, să îl aștepți să se domolească iar apoi să pregătești toate cărnurile într-un ritm lent. Toate aceste momente de așteptare oferă ocazia de a schimba două-trei vorbe sau de a te bucura de două-trei beri.

Nu aș da niciodată toată această experiență pe o porție de mici făcuți la tigaie, așa cum îi consider pe cei făcuți la grătarele pe gaz.

Folosiți un astfel de grătar? De ce?

Distribuie articolul:

8 comentarii

  1. Nu. Ar fi o blasfemie cum zici tu și nu au gustul specific de grătar. Plus că aragazul grăbește prepararea ceea ce se cunoaște indubitabil la gust.

    Offtopic: Știi cumva de unde pot cumpăra mașină pentru smoothie prin presare, genul acela de tai fructul în două apoi îl pui la presat și apeși de iese zeama?

    Mersi!

  2. Încearcă un grătar 100% electric… totul iese perfect, nu se mai afumă nimic, nu se mai arde nimic… e de vis… coci și vinetele pe el…

  3. Gratarul autentic este gratarul pe lemne , carbuni , coceni . Nu are gust micul , ciocanelul sau pulpa daca e facuta pe un gratar electric sau pe gaz

    Cunosc pe unul care a dat faliment pentru ca a inlocuit graturul autentic cu un gratar pe GPl

  4. Sper ca vei impartasi experientele tale si in acest mod, poate ca poti aduce si tu un plus la aceasta discutie despre gratare pe gaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.