Moșu` a venit cu trei scule noi de la Fiskars: cazma, lopată și topor

Așa cum ziceam în articolul despre obiective pentru 2024, în acest an îmi propun să discut mai des despre bricolaj aici pe blog. Prin urmare, cel mai probabil că voi investi constant în noi ustensile care să îmi fie de ajutor la treburile din curte și despre care voi povesti pe aici.

Pentru ca planul meu să devină realitate, trebuia să încep din ianuarie cu o achiziție pentru bricolaj, nu? Ei bine, de Crăciun am primit câteva sute de lei cadou, așa că am decis să îi folosesc pentru a-mi cumpăra un cadou la propriu. Nu de alta, dar astfel creez amintiri prețioase.

A trebuit să aleg între 2-3 pui de brazi la ghiveci, pe care să îi plantez în curte, sau câteva scule. Cum rata de prindere a brazilor era oarecum sub semnul întrebării, am zis că mai degrabă aleg să cumpăr câteva lucruri de care să mă bucur cât mai mult timp. Prin urmare, am cumpărat 3 ustensile de la Fiskars.

Despre Fiskars am citit numai de bine mai peste tot. De altfel, am avut ocazia să văd produsele lor prin diferite magazine și chiar păreau trainice. Mai mult decât atât, visam să cumpăr câteva topoare de la ei, așa că trebuia să existe un început… nu?

Am legat dorința de a-mi face un cadou practic și trainic de cea de a construi un beci, plan pe care îl am, de asemenea, pentru acest an. Așa că am cumpărat o cazma, sau un hârleț după cum îi zice la noi, o lopată și o mică bardă. Toporișca a fost pofta inimii, mai degrabă.

Prima și cea mai importantă: cazmaua Fiskars

Vreau ca săpăturile pentru beci să fie făcute manual și să muncesc personal cât mai mult pentru a obține gaura necesară pentru zidirea beciului. Sigur, ar fi mai rapid să aduc un escavator, însă în urma lui iarba din curte ar avea mult de suferit, ceea ce nu îmi prea doresc.

Prin urmare, planul meu e să sap manual. Probabil că voi mai solicita câteva ajutoare, așa că sper să fie o experiență de ținut minte. Chiar dacă am un hârleț clasic acasă, am zis că trebuie să investesc într-un hârleț care să îmi facă viața mai ușoară.

Am ales modelul Fiskars Solid 1066716 după ce am citit mai multe recenzii disponibile în online. Cei mai mulți dintre ei s-au arătat mulțumiți de produs însă pe mine m-au convins acele recenzii ale utilizatorilor care declarau că folosesc această cazma de 4-5-6-7 ani.

Știu că și Andrei zicea că are modelul respectiv și e mulțumit, așa că am mers pe încredere.

De altfel, l-am folosit deja pentru a planta molizii și am săpat atât pentru a-i scoate cât și pentru a-i planta. S-a prezentat destul de bine, nu am ce zice.

Nu este ascuțită, însă lumea zice că nu ar fi necesar. Nu m-am documentat suficient, e drept, însă urmează să mai caut informații despre necesitatea de a fi ascuțită, sau nu.

Poate părea scumpă, însă știu sigur că în ultimii ani am schimbat câteva cazmale care sigur au fost 25-35 de lei, așa că banii se adună.

Lopata Fiskars așteaptă betoanele din primăvară

Lopata nu am pus-o la muncă prea mult. Doar am pus niște nisip în gropile pentru molizi și cam atât. Totuși, încape binișor în portbagaj așa că va sta acolo până la primăvară, când va fi testată mai serios, atunci când o voi pune la betoane.

De asemenea, va avea de scos destul de mult pământ când mă voi apuca de beci, așa că nu se va bucura de o viață prea ușoară.

De altfel, până să mă apuc de beci, voi avea de făcut niște jardiniere din cărămidă, pentru plante aromatice și nu numai, în jurul foișorului. Prin urmare, săpăturile vor începe devreme, imediat ce va fi vreme.

Faptul că e solidă, îmi dă încredere că o voi folosi ani buni. La fel precum cazmaua, are coada metalică, așa că pare trainică. Doar mânerele sunt din plastic.

Modelul e Fiskars Solid 1066718, în cazul în care vreți să o analizați mai în detaliu.

Cireașa de pe tort: toporișca Fiskars 1023093

În final, pentru că mai rămâneau fonduri disponibile pentru cadou, am zis să îmi fac un moft pe care mi-l doream de ceva timp: o toporișcă Fiskars.

Am ales cel mai mic model, probabil, acesta având doar 500 de grame. Pare foarte comod de utilizat, așa că îl voi folosi doar pentru a pregăti lemnele pentru aprins focul.

Va sta destul de mult timp prin mașină, pentru grătarele din aer liber, așa că abia aștept să îl testez, deoarece până în prezent nu am avut ocazia.

Sper ca până la final să mai adaug cel puțin două topoare de la Fiskars, de dimensiuni mai mari, deoarece vreau să mă aprovizionez cu lemne pentru grătar și cuptor în acest an, așa că vor trebui prelucrate.

De la Fiskars mai am și câteva cuțite, despre care nu am apucat să scriu. Aștept vremea bună pentru poze – ca să nu iasă precum cea din acest articol – și poate povestesc puțin și despre ele.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Legat de hârleț, că așa se spune la cazma la noi prin Botoșani, nu se ascute și nici nu vei cumpăra vreodată această unealtă ascuțită.

    Însă după o primăvară sau o toamnă de săpat prin grădină vei observa cum se ascute de la sine… dacă oțelul din care e făcut este de calitate.

    • Chiar sunt curios să analizez acele cazmale de prin bazar, să văd dacă vin ascuțite ori ba. Oricum, nu îl voi ascuți nici eu deși unii au zis că au făcut-o. Ar putea face rău, oare? Nu de alta, dar m-a prins subiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.