Mi-am pus brazi în curte

Sau cel puțin asta a fost intenția, pentru că în final am aflat că de fapt sunt molizi. De altfel, cred că îmi voi propune un nou obiectiv pentru acest an: să învăț speciile de copaci de prin pădurile de la noi.

Nu de alta, dar sunt curios de fire și mi-e tare aiurea să văd un copac frumos și să nu știu ce specie e. În fine, cu ocazia asta am descoperit și eu diferența dintre brad și molid, iar ea poate fi sesizată cel mai ușor la ace. La brad sunt așezate doar pe laterale, iar la molid sunt în toate părțile.

De altfel, după ce am analizat mai bine, cred că de fapt ne doream molizi în curte și nu brazi. Totuși, vom mai căuta și 1-2 brazi și poate 2-3 pini.

De unde dorința de a avea brazi în curte? Ei bine, sunt multe motive pentru care am ales să îi plantăm. Un prim motiv e că ne place să avem brad împodobit de Crăciun, iar nimic nu poate fi comparat cu frumusețea unui astfel de copac. Sigur, va dura ceva până va crește, însă nu ne încurcă prea mult iar timpul trece oricum.

Mai apoi, suntem destul de mult atrași de munte și pădure, așa că am vrut să aducem acasă o mică parte.

De asemenea, la bunici erau câțiva molizi în curte – m-am bucurat să aflu că nu erau brazi, ci molizi – și îmi plăcea atmosfera pe care o creau.

Am avut de ales între a-i cumpăra la ghiveci din Dedeman, sau de a-i împrumuta din haosul din pădure, chiar dacă poate nu o fi foarte ok. Erau niște bani primiți cadou pe care am ținut să îi folosesc pentru a-mi oferi un cadou, așa că brazii păreau o opțiune ok. Numai că, fiind destul de scumpi în perioada asta, am ales să îi investesc în câteva scule de la Fiskars – cazma, lopată și o mică bardă, despre care povestesc zilele următoare – folosite pentru a împrumuta banii din pădure.

Am profitat de nevoia de a găsi brazi pentru a ne bucura de o plimbare așa că am mers fără o destinație anume până am trecut granița până în Maramureș. Nu am stat mult pe acolo, dar totuși o parte dintre molizi sunt maramureșeni, așa că sper să nu fie supărați că au ajuns în Moldova. Promit să am grijă de ei!

De altfel, știu că au fost case cu molizi care au dus-o bine în localitate, așa că sper să le meargă ok și alor mei. Am ales pui destul de mici, întocmai pentru a spori șansele de a se prinde. Am plantat 7 de toți și sper să se prindă majoritatea. Rămâne însă de văzut!

Nu m-am documentat încă prea mult despre cum se întrețin molizii, însă urmează să fac asta în perioada imediat următoare. Totuși, dacă aveți recomandări, rămân dator! 😀

revin cu poze în weekend. m-a prins noaptea plantându-i

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.