Gard viu?

De când am terminat gardul la casa de la țară, i-am pus doar o plasă verde cu 80% opacitate, și cam așa a rămas. E destul de înalt, are 1.7m înălțime și plănuiesc să îl mai ridic cu timpul vreo 10 cm, după ce îi torn o temelie. L-am făcut din plasă sudată, vopsită apoi cu o vopsea verde cauciucată. A fost cea mai accesibilă soluție care nici să nu arate urât.

Cu toate astea, nu îmi oferă o intimitate completă, așa cum cred eu că e rolul unui gard. Prin urmare, plănuiesc ca pe interior să plantez niște gard viu care să îl las să crească des și înalt, cam pe la 2 metri.

Iar de ceva timp tot analizez opțiunile. Că opțiuni există. În funcție de planta aleasă, de vârsta pe care o are și mai ales de înălțimea ei, o plantă costă în jur de 1-2-3 lei. Pare ieftin, nu? Pe metru liniar se plantează aproximativ 8-10 plante de gard viu. Iar la 80 de metri de gard cum am eu, 40 pe o parte și 40 pe alta, fără să iau în calcul gardul dintre mine și curtea vecină, că ar mai fi vreo 40.

Un calcul simplu îmi arată că e scump ca naiba și gardul ăsta viu. Că e lemn câinesc, că e gard viu minune sau ce plante `or mai fi, știu că nu e ieftin deloc un astfel de gard.

Ar mai fi varianta cu tuia, doar că ăia cresc greu, nu sunt nici ei ieftini dar mai ales sunt prea pretențioși. Trebuie udați destul de des și adesea te poți trezi cu câte unul uscat. Îmi place însă că se duc destul de mult în înălțime.

Eu m-am gândit și la alte opțiuni. Iar un bun exemplu ar fi liliacul. Ăsta crește în prostie, dacă îl lași în pace și sigur găsesc de unde să iau puieți gratis sau la un preț destul de accesibil. Ar fi ceva muncă și cu el, dar măcar știu că nu mă arde la portofel, nu e pretențios și se înmulțește singur de la un timp. În plus, liliacul înflorește iar primăvara ar face o atmosferă destul de faină.

Lemnul câinesc rămâne însă opțiunea cea mai convenabilă, rămânând verde aproape pe tot parcursul anului.

Iar în final, o să fac gardul pe bucăți. Întâi cel din stânga, către vecina curioasă, iar mai apoi cel din dreapta, unde e mai mare nevoia de scut anti-praf.

De ce vreau gard viu neapărat?

Mi se pare a fi cea mai ieftină soluție pentru a-mi asigura intimitatea față de ochii vecinilor mereu curioși. Apoi, știu că ar fi o bună barieră împotriva prafului și ar putea izola chiar și fonic într-o oarecare măsură.

În plus, aș obține un cadru natural grozav. Îmi place să petrec timpul în curte, iar să fiu înconjurat de verde mă va încânta fără dar sau poate.

Cam astea-s soluțiile pentru un gard viu de calitate pe care le am eu în vedere. Nu m-aș supăra deloc dacă ați veni cu păreri, recomandări și alte comentarii care îmi pot fi de ajutor atât mie cât și altor persoane interesate de subiect.

Eu unul pot promite doar că voi reveni cu actualizări de îndată ce mă voi apuca de treabă, cel mai probabil prin primăvară. Așa că stați pe aproape.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.