Am găsit poate cea mai bună rețetă pentru vin fiert fără zahăr

La scurt timp după deschiderea târgului de Crăciun din Suceava, m-a lovit un entuziasm imens datorită primei ninsori, așa că am zis că e musai să dăm o fugă să ne bucurăm de un pahar cu vin fiert.

Această băutură face parte din atmosfera sărbătorilor de iarnă, așa că obișnuiesc ca iarna să mă mai bucur ocazional de câte o ceașcă de vin fierbinte.

Ajungând în centru, mi-am amintit că de fapt nu îmi prea place vinul fiert pe care îl cumpăr fie din centru, fie din crâșme. Iar asta din cauza cantității mari de zahăr care se pune, în mod obișnuit, în vinul fiert.

De altfel, am zărit pungile generoase de zahăr care stăteau în apropierea cazanelor cu vin, așa că pofta mi-a trecut rapid. M-am resemnat. Știam că pentru a mă bucura de un fiert bun, trebuie să îl fac eu.

Prin urmare, la prima vizită făcută la țară, m-am aprovizionat cu o sticlă de vin de buturugă. Inițial am vrut să mă bucur de el așa, sec, însă nu era neapărat pe gustul meu, așa că l-am sacrificat la fiert.

Am tot căutat pe internet rețete pentru vin fiert fără zahăr și am găsit una care îmi oferea ca alternativă mierea de albine. Nu mor după ea și, în esență, tot un fel de zahăr e și ea, însă am putut avea conștiința mai împăcată, așa că am mers pe această opțiune.

Mai precis, am folosit rețeta Ginei Bradea numai că eu am avut 1.5 litri de vin, așa că am adaptat cantitățile de ingrediente. Am pus următoarele:

  • 2 portocale tăiate felii, vreo 10 cuișoare, o linguriță de boabe de piper, 3 steluțe de anason, 3 bețe de scorțișoară, 150g miere de albine, 100g miez de nucă.

Acum când scriu aceste rânduri, mă gândesc că mergea și o crenguță, sau două, de busuioc uscat. Știu că puneau ai mei, direct de la icoană, iar gustul era mișto. Data viitoare!

Mi-a plăcut ideea de nucă în vin fiert. Nu știu dacă a contribuit sau nu la gustul bun al vinului, însă nuca în sine a căpătat un gust grozav.

Cât despre punerea în aplicare a rețetei de vin fiert, treburile sunt simple. Pui totul laolaltă și lași să fiarbă. Mierea am pus-o la final, însă dacă vrei să pui zahăr, acesta poate fi adăugat la început. E foarte ok cu miere, așa că poate fi de preferat, dacă e să respectăm și titlul articolului.

La următoarea tură de vin fiert, probabil că voi mai încerca să o personalizez. Mă gândesc să pun și puțin măr și busuiocul despre care tocmai am discutat. Vă anunț dacă iese mai bun, la fel sau de aruncat.

Aveți o rețetă anume de vin fiert făcut în casă pe care o folosiți mereu?

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.