Tastatură mecanică sau tastatură obișnuită, ce alegi?

Tastatura celor de la Genesis despre care am scris în acest articol a reprezentat prima mea experiență cu o tastatură mecanică. A fost însă atât de plăcută, încât mi-am propus să abordez mai des această temă pe aici pe blog.

Prin urmare, în acest articol mi-am propus să vorbesc despre tastaturile obișnuite și cele mecanice. Care sunt avantajele fiecărui tip de tastatură în parte, care este cea mai bună alegere dar și care sunt dezavantajele acestor două tipuri de tastaturi… descoperi din rândurile următoare.

Tastaturile mecanice sunt mai rezistente și mai durabile decât cele obișnuite

Un prim motiv pentru care ai putea avea în vedere achiziționarea unei tastaturi mecanice este reprezentat de durabilitatea sa mult mai generoasă.

În primul rând, tastaturile mecanice sunt mai scumpe decât cele obișnuite. Iar pentru a te convinge de acest lucru, poți verifica oferta de tastaturi mecanice de pe eMAG.

Faptul că tastaturile mecanice sunt mai scumpe ne spune un lucru destul de clar, anume acela că se folosesc materiale mai durabile și mai calitative.

De exemplu, tastatura pe care eu folosesc este realizată din aluminiu și un plastic dur, ceea ce îmi inspiră o rezistență superioară. În plus, contactele mecanice ale acestor tastaturi sunt concepute, de asemenea, pentru a oferi o durată de viață mai lungă.

Mai concret, comutatoarele mecanice au o durată mai generoasă de viață și pot rezista la peste 50 milioane de apăsări. Sunt mai ușor de curățat și mai trainice decât cauciucul și plasticul folosit pentru tastaturile obișnuite, care se deteriorează mult mai rapid.

Ergonomie, utilizare zilnică, confort

Cel mai important aspect la folosirea unei tastaturi este ca aceasta să se simtă bine în timpul utilizării, iar tastaturile mecanice se prezintă excelent din acest punct de vedere.

Folosesc deja de mai bine de o lună o tastatură mecanică și, sincer să fiu, nu sunt foarte bucuros de momentele când trebuie să folosesc tastatura obișnuită a laptopului. Asta deoarece confortul oferit de comutatoarele mecanice este cu totul deosebit, caracterul ergonomic este lăudabil și totodată degetele și mâinile în general obosesc mai greu.

Cursa apăsării unui buton de pe o tastatură mecanică se aseamănă cu cea a unei mașini de scris, ceea ce mie mi se pare grozav.

Mai mult decât atât, o tastatură mecanică îți oferă posibilitatea de a apăsa mai multe taste în același timp, ceea ce în gaming se poate dovedi a fi de mare ajutor.

Întreținerea unei tastaturi mecanice se face mult mai ușor

În timp ce tastatura laptopului este aproape imposibil de dat jos pentru a fi curățată, tastele unei tastaturi mecanice pot fi îndepărtate uimitor de ușor. Sigur, nu trebuie să compar neapărat cu tastatura laptopului însă întreținerea unei tastaturi mecanice se face, într-adevăr, mult mai simplu decât în cazul unui model obișnuit.

Sunt ușor de îndepărtat atât butoanele cât și comutatoarele, încât întreținerea unei astfel de tastaturi se dovedește a fi, adesea, floare la ureche.

Care sunt dezavantajele folosirii unei tastaturi mecanice?

Tastaturile mecanice nu sunt perfecte, oricât de mult ne-am dori asta. În afară de prețul mare pe care o tastatură mecanică performantă îl are, acestea se dovedesc a fi mult mai gălăgioase decât o tastatură obișnuită, ceea ce nu e mereu plăcut.

Pe mine unul nu mă deranjează deloc zgomotul produs de tastatura mecanică, ci dimpotrivă, chiar îmi place. Locuiesc însă singur, așa că nu deranjez pe nimeni atunci când o folosesc.

Dacă îți împarți biroul cu mai multe persoane sau în camera de acasă unde ai PC-ul sunt și alte persoane, e destul de probabil să te lovești de reproșuri din cauza sunetului produs de apăsarea tastelor mecanice.

De asemenea, este mai puțin portabilă, din cauza greutății sale, însă acesta reprezintă probabil un aspect ce te preocupă mai puțin.

Folosești o tastatură mecanică? Ce model și de ce ai ales astfel?

Distribuie articolul:

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.