Mic dicționar de blogging

M-am gândit că un mic dicționar de blogging ar fi util celor aflați la început de drum. Astfel în acest articol voi încerca să explic cât mai mulți termeni pe care bloggerii îi folosesc des. De asemenea mi-ar de mare folos dacă m-ați ajuta și voi cu completări în comentarii.

Mic dicționar de blogging

  1. WordPress și Blogspot – platforme gratuite cu ajutorul cărora îți poți crea un blog.
  2. Index – prima pagină a blogului.
  3. Header – partea de sus a blogului unde de obicei se află logo-ul, meniul șamd.
  4. Footer – partea de jos a site-ului unde se află drepturile de autor, meniu, ultimele comentarii șamd.
  5. Sidebar – sidebarul poate fi găsit în stânga sau în dreapta blogului și cuprinde widget-uri precum categoriile, butonul de căutare, ultimele comentarii.
  6. Widget – widget-ul este o aplicație – dacă o pot numi așa – pe care o adaugi în sidebar, footer, header șamd. Exemple de widget-uri: cele mai populare articole, categorii, tag-uri, ultimele comentarii șamd.
  7. Plugin – pluginul este o aplicație care adaugă o nouă opțiune blogului. Exemple de plugin-uri: Butoanele de share și like, articole asemănătoare, abonare la comentarii șamd.
  8. Tag-uri / etichete – tag-urile sunt niște cuvinte reprezentative pentru un articol. Dacă vei scrie un articol despre Google atunci printre etichete se va afla și cuvântul Google. Cititorul se poate folosi de tag-uri pentru a găsi restul articolelor pentru care s-a folosit tag-ul respectiv. Practic, tag-urile ajută să structurezi articolele tale pentru a fi găsite mai ușor de către cititori.
  9. Categorii – fiecare blogger scrie despre mai multe lucruri. De exemplu ai un blog pe care scrii despre politică, sport și internet. Vei avea cel puțin trei categorii intitulate: politică, sport și internet. Diferența dintre tag-uri și categorii este aceea că tag-urile reprezintă niște subcategorii în timp ce categoriile în sine cuprind mai multe articole. Chiar dacă articolul tău despre Google intră la categoria Internet, cititorul va dori să citească doar articolele despre Google, si va face asta folosind tag-ul, evitând astfel să caute în întreaga categorie Internet.
  10. Template – template-ul este tema/șablonul blogului tău. Practic, acesta cuprinde întregul aspect al blogului.
  11. Arhive – poți structura articolele de blogul tău în mai multe arhive. Astfel cititorii vor putea găsi mai ușor articolele scrise de tine cu un an în urmă.
  12. Featured image – acea imagine reprezentativă care apare pe index/prima pagină.
  13. Dashboard – dacă îți creezi blogul în limba engleză atunci dashboard-ul va fi panoul de control al acestuia. Aici găsești toate opțiunile blogului.
  14. RSS – RSS-ul este tehnologia prin care cititorii se pot abona la mai multe bloguri. Practic, acesta oferă un flux de articole iar atunci când scrii un articol nou, persoana abonată prin RSS va afla imediat acest lucru. Pentru a te abona la fluxul RSS al unui blog atunci ai nevoie de un RSS Reader (există extensii pentru Google Chrome).
  15. Blog de nișă – blogul de nișă este un blog pe care găsești articole doar pe o anumită temă: tehnologie, cărți, sport șamd
  16. Advertorial – advertorialul este un articol plătit care include unul sau mai multe link-uri adăugate pe anumite ancore/cuvinte cheie pe care le stabilește cumpărătorul advertorialului.
  17. Afiliere – afilierea este un alt instrument prin care îți poți monetiza blogul. Aceasta se face prin intermediul unor platforme precum Profitshare sau 2Parale care îți oferă mai multe instrumente precum link-urile de afiliere sau bannerele, care dacă un cititor dă click și cumpără un anumit lucru, oferă bloggerului respectiv un anumit comision din prețul total.
  18. Adsense – adsense este și el un instrument de monetizare. Pe scurt, adsense este un serviciu de la Google care îți adaugă mai multe bannere pe blogul tău și, în funcție de numărul de click-uri pe care îl dau cititorii tăi, vei câștiga o anumită sumă de bani.
  19. Page Rank – Page Rank-ul este un criteriu pe care Google îl folosește pentru a aprecia calitatea unor site-uri. Page Rank-ul poate avea valori începând de la 0 și terminând cu 10. Cu cât valoarea Page Rank-ului este mai mare cu atât blogul este mai de calitate. De asemenea pentru ca o persoană să te contacteze pentru un advertorial, ai nevoie de un blog cu Page Rank.
  20. SEO – SEO este optimizarea care se face pentru motoarele de căutare, în general pentru Google. O optimizare făcută bine va include blogul tău printre primele rezultate pe care le oferă Google pentru căutarea cu anumite cuvinte cheie. De asemenea trebuie să spunem că optimizarea se face pentru anumite cuvinte cheie dar și pentru o indexare mai rapidă a articolelor șamd.
  21. Cuvinte cheie – cuvintele cheie sunt câteva cuvinte cheie care spun despre ce este blogul tău. De exemplu dacă ai un blog despre biciclete atunci optimizarea SEO se va face folosind cuvinte cheie precum biciclete, biciclete online șamd.
  22. Social media – social media este reprezentată de rețele de socializare precum Facebook, Twitter, Google+ etc. În general, acestea sunt folosite de către bloggeri ca surse de trafic, pentru promovare.
  23. Spam – comentariile venite de la roboți care de obicei sunt în altă limbă și promovează un anumit produs sunt considerate comentarii spam.
  24. Akismet – Akismet este cel mai popular plugin care te protejează de comentariile spam.
  25. Subdomeniu – un blog pe subdomeniu este acela gratuit care are următoarea formă: numeblog.wordpress.com sau numeblog.blogspot.ro.
  26. Domeniu – domeniul este contra-cost și nu mai include link-ul către platformă. Exemple de domenii: adrianbolocan.ro, chinezu.eu (fostul domeniu al lui Cristian China Birta), cuvintedinpalarie.com șamd. Domeniile pot fi cumpărate pentru un an sau pe perioadă nelimitată.
  27. Găzduire/hosting – achiziționarea unui domeniu nu este de ajuns pentru a avea un blog online. Pentru ca blogul să poată fi acces trebuie cumpărat un pachet de găzduire de la o anumită firmă. Acesta poate fi cumpărat pentru o lună sau pentru o perioadă mai îndelungată de timp.
  28. Cpanel – cpanel-ul este un panou de unde poate fi administrat blogul direct de la sursă. Aici se află toate fișierele .php și .html care stau în spatele blogului pe care îl vedem noi din browser.
  29. Bază de date – baza de date este oferită tot de către firma de găzduire și conține toate articolele, utilizatorii, precum și multe alte date importante ale unui blog.
  30. Back up – back up-ul este procesul prin care faci o copie blogului tău pentru a-l recupera în caz că apar diferite probleme. De cele mai multe ori firma de găzduire face back up-uri însă recomandarea mea este să faci și tu câte unul din când în când pentru a nu pierde toată munca.
  31. Linkuri DO FOLLOW – legături ce pot influența PageRank-ul între paginile ce le folosesc. Aceste linkuri sunt recunoscute de WEB CRAWLERI(Google, Bing).
  32. Linkuri NO FOLLOW – au ca scop principal trimiterea vizitatorilor pe acel site. Nu sunt importante din punct de vedere al optimizarii SEO.

După cum spuneam și mai sus, acest articol va tot fi actualizat de fiecare dată când găsesc un cuvânt nou de adăugat. De asemenea, aștept cu mare drag și sugestiile voastre.

dicționar de blogging

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Linkuri DO FOLLOW – Legaturi ce pot influenta PageRank-ul intre paginile ce le folosesc. Aceste linkuri sunt recunoscute de WEB CRAWLERI(Google, Bing).

    Linkuri NO FOLLOW – Au ca scop principal trimiterea vizitatorilor pe acel site. Nu sunt importante din punct de vedere al optimizarii SEO.

    Am scris cam ce mi-a venit in minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.