Cum se citesc datele de pe un pluviometru?

În general sunt preocupat de starea vremii și nu doar pentru a avea subiecte de discuție, ci pur și simplu mă preocupă fără un motiv anume. Așa se explică faptul că anul trecut – din câte îmi amintesc – am ales să cumpăr un pluviometru din Dedeman.

Numai că nu am fost foarte atent la modelul ales și nici nu i-am oferit prea multă atenție până acum, mai ales că nu avea un loc anume.

Problema este următoarea: când l-am cumpărat, nu am fost suficient de atent pentru a observa că nu îmi indică litrii de precipitații, ci doar în cm sau inch, așa că sunt curios dacă există vreun mod de a converti datele respective în litri.

Cam așa arată el:

Descrierea produsului de pe Dedeman nu mă ajută prea mult:

daca verificati nivelul apei la fiecare ora, atunci datele vor indica volumul de apa/mp/ora;

daca verificati cantitatea de apa din dispozitivul colector dupa ce ploaia a incetat, atunci datele obtinute arata cantitatea de apa/mp/ciclul de ploaie.

Cel mai probabil că voi lua altul în viitor, care să îmi indice totul mult mai clar, dar aș fi curios dacă aș putea afla cantitatea de precipitații în litri, folosindu-mă de datele oferite de pluviometrul actual.

Prin urmare, dacă îmi puteți oferi un răspuns în acest sens, va fi apreciat, că eu nu reușesc să îmi dau seama.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Pentru calculul cantității de precipitații trebuie ținut cont de faptul ca 1mm/mp reprezintă 1l precipitații /mp.

    • Știam eu că mă luminează cineva. Mulțumesc! 😀 Se pare că ar fi fost aproximativ 30 litri pe metru pătrat. Luasem în calcul această opțiune, însă cineva din aceeași localitate mi-ar fi spus că pluviometrul său i-ar fi indicat aproximativ 20 litri și mi s-a părut mare diferența.

      • Ia-o băbește dacă nu ai încredere în instrucțiunile cu care a venit… ia un șubler, măsoară diametrul interior, află aria bazei cilindrului folosind formula cercului și de aici mai departe e simplu…

        Oricum chestiile acestea sunt calibrate orientativ cu abaterile de rigoare, însă instrucțiunile mie mi se par foarte clare.

        În cazul tău cei 30 l/mp nu cred că au fost într-o oră că am vorbi de ploaie torențială în toată regula ceea ce-i puțin probabil în această perioadă în județele din nord-estul țării.

        În altă ordine de idei aici unde stau eu se întâmplă ca într-un capăt de localitate să toarne cu găleata și în în partea cealaltă de sat la 2 – 3 km să fie soare.

        • Nu e vorba de încredere ci de faptul că nu sunt foarte bun la matematică și eram curios care ar fi interpretarea in litri. Acum am înțeles. Mulțumesc.

          Cei 30 litri s-au adunat după câteva zile de ploaie, e drept. Într-adevăr, am mai fost și eu martor la astfel de ploi care au căzut așa „pe sărite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.