Care sunt cele mai bune soluții pentru închiderea unui foișor?
Recunosc că îmi place destul de mult să petrec timp în foișorul construit în iulie așa că am cam abandonat zona în care am leagănul din lemn și hamacele, preferând foișorul. E de înțeles, am grătarul aproape, așa că s-au făcut destul de multe minuni pe acolo.
Probabil că se vor mai face și în perioada următoare, ori de câte ori voi merge la țară. Chiar dacă voi trece mai la alimente mai sănătoase și chiar dacă vor fi și excepții de la regulă, cât va fi vreme bună, focul se va aprinde.
Mă gândesc totuși, ca la un moment dat să mut leagănul mai aproape, dacă voi găsi un loc bun, la fel și hamacele, deși acel spațiu este perfect așa cum e el.
Sunt conștient că va fi o perioadă în care îi voi duce dorul. Probabil că din noiembrie va fi din ce în ce mai greu de făcut un grătar pe timp de seară, iar asta pentru că vremea se va răci, vor veni ploile, așa că nu va fi mereu confortabil. Sigur, există dos creat de acoperiș, dar lateralele sunt deschise.
Prin urmare, vântul are liberă circulație, la fel și frigul. Așa că, dacă vreau să mai frig câte un mic sau câte o legumă și pe tine de toamnă târzie, iarnă sau primăvara devreme, ar trebui să caut o soluție de închidere a foișorului.
Există suficiente opțiuni în comerț, nu neg. Cel mai adesea, am observat că se folosesc rulourile transparente cu capse. Par a fi destul de practice și de mișto, mai ales dacă ai un sistem de ridicare a lor, pentru momentele când nu sunt necesare. Numai că și costurile sunt destul de piperate.
La un calcul simplu, aș avea nevoie de 32 de metri pătrați de folie. Sigur e mai puțin de atât, însă e destul de greu de calculat pentru un amator ca mine, fiind acoperiș într-o apă, cu înălțime mai mică în spate.
Pe un site care promite cel mai bun preț pentru folie transparentă cu capse și bride (ofertă valabilă pentru început de an, însă anunțul a rămas pe site) am găsit un preț de 75 lei metrul pătrat. La un calcul simplu, rezultă un cost total de 2.400 lei. Prețul ăsta mă face să renunț la ideea de a mai face grătare în zilele urâte.
Pe alte site-uri am găsit și prețuri de peste 100 lei pentru metrul pătrat de folie. Nu sunt dispus să dau atât, desigur.
Am găsit și folie pentru terasă la Dedeman, la 450 lei rola de 15 metri pătrați. Ar putea fi și asta o soluție, prețul scăzând la 30 lei pe metru pătrat. Însă cu tot cu accesorii, costurile sigur mai cresc. Apoi ar fi necesare mai multe improvizații.
Policarbonatul ar putea fi o soluție interesantă, însă cred că ar trebui să gândesc un sistem care să nu îl uzeze după fiecare montaj. 45 lei ajunge metrul de policarbonat de 8 mm. Sunt și variante mai subțiri și mai accesibile, dar nu știu cât de rezistente ar fi atunci când vine furtuna.
Încă nu sunt convins care ar fi soluția ideală pentru închiderea foișorului, însă dacă aveți voi idei, secțiunea de comentarii este deschisă. Aștept opiniile voastre cu entuziasm și curiozitate.
Care este cea mai bună metodă de închidere a unui foișor sau a unei terase?
Termopane 🙂 Glumesc evident… cred că cea mai accesibilă soluție ar fi OSB aplicat până la nivelul în care ai închis acum cu cherestea… iar mai sus… Dumnezeu cu mila… pentru că eu când mă gândesc la foișor mă duce gândul la ceva deschis… în momentul în care l-ai închis e orice altceva.
Altfel dacă vrei să-l protejezi de intemperii mergi în piață la ruși/moldoveni/ucraineni și vezi că au folie lată de 2 – 3 metri pentru solar… nu e atât de rezistentă pe cât pare dar trece iarna… peste iarnă îl înfoliezi pur și simplu.
Sau dacă vrei să faci ceva rustic… vintaje… nu știu cum e în zona aceea dar ar merge să închizi cu stuf… știu risc de incendiu dar poți fi atent și nu-i nici un bai…
Tare nu imi place OSB-ul. 😀 Folia de solar ar putea fi o idee, da, mai ales dacă poate fi folosită cu capsele alea de la folia specială.
Stuful arată grozav, știu. Am văzut la cineva în Ipotești, Suceava, un foișor superb realizat cu stuf. Însă mi-e tare frică de foc. 😀
Atunci vezi că se găsește bambus gata ignifugat în magazinele de bricolaj… arată într-un mare fel dar arde la buzunare…
Mai bine mă apuc de crescut bambus. 😀
policarbonat ? nu stiu zic si eu poate totusi merge
Ar putea merge, da, doar sa gasesc un sistem de prindere practic și rezistent.