Eu am adoptat un Ș, nu vrei Și tu?

De ce nu putem oare să ne mândrim cu ce e al nostru? Înțeleg, ne cumpărăm telefoane din Coreea, mașini din Germania, ascultăm muzică de prin toate colțurile lumii, urmărim toate serialele americane dar nu putem să folosim ceva ce e al nostru. Mereu am crezut că Românii nu știu să își promoveze valorile, lucrurile și locurile frumoase. Pur și simplu nu știm să ne mândrim cu ce e al nostru.

Diacriticele sunt tot ale noastre. Dacă tot scriem în română, de ce nu folosim și diacriticele? Doar pentru că restul înțeleg ceea ce dorim să spunem, fără să folosim diacritice? Ei bine cred că dacă tot folosim diacritice atunci când vorbim, de ce să nu o facem și atunci când scriem? În acest sens am și eu un ghid pe blog despre cum să scrii cu diacritice.

Pe blog, scriu de ceva timp cu diacritice iar pe rețelele socializare mai rar. Totuși campania intitulată Adoptă un Ș m-a convins să folosesc diacriticele oriunde. Pe Facebook, pe Twitter și pe orice alt site pe care intru.

Așadar, nu vrei și tu să adopți un Ș? Sau poate un Ț? Eu nu-mi doresc decât ca această campanie să aibă același succes pe care l-a avut Mă-ta are cratimă.

Distribuie articolul:

5 comentarii

  1. Atunci când am început să scriu comentariul, am zis că e ceva greșit, după am realizat ce, comentam aiurea, desigur, nu scriam cu diacritice. Așa că, am șters comentariul, l-am refăcut și l-am tunat cu diacritice, să mă aflu în temă. Campania este una interesantă, o să scriu și eu despre campanie pe blogul personal. Felicitări pentru implicare.

  2. Total de acord!

    Dar, diacriticele sunt super atunci când se văd și bine. Uite cum se vede la mine pe Windows 8.1 cu Firefox acest articol: http://i.imgur.com/ufgjrLy.png

    Pe blog aici ele nu se văd bine deoarece familiile de fonturi au fost importate de la Google Fonts fără diacritice și Firefox înlocuiește diacriticele din alt font și rezultatul este suboptimal.

    Dar există o soluție: adăugarea lui „subset=latin-ext” la css la font și totul va fi bine.

    Pentru test vezi ca literele de bază să fie identice în textul: „aăâiîsștț”.

    • Am testat astăzi Lora și Oswald și ambele fonturi au diacriticele.

      Trebuie să schimbi în surse din:

      href=’//fonts.googleapis.com/css?family=Lora%3A400%2C700%7COswald%3A400&ver=2.1.2′

      în

      href=’//fonts.googleapis.com/css?family=Lora%3A400%2C700%7COswald%3A400&&subset=latin-ext;ver=2.1.2′

  3. Am testat astăzi Lora și Oswald și ambele fonturi au diacriticele.

    Trebuie să schimbi în surse din:

    href=’//fonts.googleapis.com/css?family=Lora%3A400%2C700%7COswald%3A400&ver=2.1.2′

    în

    href=’//fonts.googleapis.com/css?family=Lora%3A400%2C700%7COswald%3A400&&subset=latin-ext;ver=2.1.2′

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.