Acasă Blogging Cum și de ce să scrii cu diacritice

Cum și de ce să scrii cu diacritice

Autor

Data

CATEGORIE

Din câte probabil ați observat, am scris mereu articolele cu diacritice, mai puțin în primele luni de blogging. Motivul pentru care am făcut asta este unul destul de simplu: arată tare frumos diacriticele într-un articol, arată românesc și arată profi. De asemenea blogul acesta are extensia .ro iar Adi – adică eu, cel care scrie pe blog – este român în România și de aceea mi s-a părut normal să folosesc diacriticele.

De ce să scrii cu diacritice ?

După cum am zis și mai sus, motivele sunt simple. Totuși le voi enumera și aici ca să fie cât mai clare:

  • arată frumos un blog cu diacritice
  • e mai plăcut să citești un articol scris cu diacritice
  • diacriticele sunt o caracteristică a limbii române așa că atâta timp cât respecți gramatica, punctuația atunci ar trebui să respecți și această regulă
  • un blog cu diacritice arată mai serios, sau cel puțin asta e părerea mea
  • din respect pentru cititorii care presupun că sunt tot români

Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care ar trebui să scrii și tu cu diacritice, cel puțin pe blog dacă pe Facebook sau pe alte rețele de socializare îți este lene.

Dacă puținele motive de mai sus au reușit să te convingă să scrii cu diacritice atunci nu mi-a mai rămas decât să te învăț cum să scrii cu diacritice.

Cum să scrii cu diacritice

Mai jos voi prezenta câteva metode care te vor ajuta să scrii cuvintele cu ă ș ț â î șamd.

Windows 7, 8, 9, 10 șamd

Eu unul folosesc Windows 7 și nu cred că mă voi despărți de el prea curând. Pur și simplu m-am obișnuit cu el și sincer chiar nu am nevoie de un alt Windows atâta timp cât acesta mă mulțumește.

Dacă vrei să scrii cu diacritice în Windows 7 tot ce trebuie să faci este să intri Panoul de Control -> Ora, Limbă și Regiune -> Regiune și Limbă -> Tastatură și Limbă -> Schimbă limba tastaturii -> Aici apasă Add și caută limba română pe care ulterior o vei adăuga ca limbă standard. Dacă vrei să nu ai probleme cu schimbatul limbii poți șterge limba engleza și astfel singura limbă de tastare va fi limba română. Diacriticele vor putea fi găsite apoi lângă butonul Enter al tastaturii.

Windows XP

Chiar dacă mă îndoiesc că mai sunt persoane care folosesc Windows XP, trebuie să zic cum să scrii cu diacritice și pe Windows XP că nu știi niciodată cine îți va citi articolul. În cazul Windowsului XP este mai ușor să folosești diacriticele folosindu-te de acest mic program. Acest program poate fi folosit și pentru Windows Vista.

Cu-sau-fara-diacritice1
Sursă imagine: GabrielUrsan.Ro

18 COMENTARII

  1. Ideea de a corecta online mi se pare foare utilă şi simplu de folosit, pentru că un Copy-Paste e banal de făcut. Pentru comentarii folosesc http://diacritice.opa.ro care mi se pare un pic mai bun decît http://www.diacritice.com. Am folosit şi eu diacritice.com, fiind prima soluţie de corecţie a unui text. Am mai căutat şi am găsit apoi diacritice.opa.ro, pe care îl folosesc în mod curent cînd scriu comentarii (inclusiv acum). Un avantaj ar fi că în modul de conversie textul poate fi modificat direct.
    Pentru documente folosesc Word 2003 şi în care mi-am făcut shortcut-urile pe tastatură, folosind tasta Alt (oricare din tastele Alt) împreună cu a, s, t, i şi q, respectiv Shift+Alt pentru literele mari. Folosesc foarte des documente şi vreau să scriu cu diacritice, de aceea nu m-am complicat cu layout RO şi tastatură US (chiar dacă tot din taste se poate schimba RO/US) pentru că simbolurile sînt date peste cap, dar e doar chestie de obişnuinţă.

  2. Cine poate sa impartaseasca experienta in ceea ce priveste diacritice vs seo ca din ce am vazut daca scrii un cuvant cu diacritice pe google si apoi fara o sa-ti afiseze rezultate diferite, iar majoritatea cand cauta pe google scriu fara diacritice?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adrian Bolocan

Pasionat de internet, blogging și oameni. Am opinii pe care nu le pot ține doar pentru mine. Așa că le împărtășesc aici pe blog.

Articole Recente

Cum se alege un boiler electric – sfaturi practice

In foarte multe gospodării găsim un boiler electric folosit în general pentru încălzirea apei acolo unde nu există o rețea de gaze...

Toată baza-n generația nouă… ăhă

Raportul PISA pentru 2018 ne arată că analfabetismul funcțional e în creștere în România. Practic, 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional....

Top atracții turistice în Marmaris

Marmaris este un oraș superb din Turcia, situat într-un cadru natural superb constituit de Marea Egee, Marea Mediterană dar și de pădurile și munții...

Sezon nou din Vikings și serial nou pe History

Numai vești bune de la History! Mâine apare sezonul 6, din Vikings, de la 21:00 și, din câte am înțeles, vor fi...

O soluție mereu la îndemână: ovb.ro

Imi place cand in momentele de cumpana, in care toata familia asteapta cu sufletul la gura o suma de bani, cineva din...

Comentarii Recente