Skip to content

Cum și de ce să scrii cu diacritice

Last updated on 11 aprilie 2019

Din câte probabil ați observat, am scris mereu articolele cu diacritice, mai puțin în primele luni de blogging. Motivul pentru care am făcut asta este unul destul de simplu: arată tare frumos diacriticele într-un articol, arată românesc și arată profi. De asemenea blogul acesta are extensia .ro iar Adi – adică eu, cel care scrie pe blog – este român în România și de aceea mi s-a părut normal să folosesc diacriticele.

De ce să scrii cu diacritice ?

După cum am zis și mai sus, motivele sunt simple. Totuși le voi enumera și aici ca să fie cât mai clare:

 • arată frumos un blog cu diacritice
 • e mai plăcut să citești un articol scris cu diacritice
 • diacriticele sunt o caracteristică a limbii române așa că atâta timp cât respecți gramatica, punctuația atunci ar trebui să respecți și această regulă
 • un blog cu diacritice arată mai serios, sau cel puțin asta e părerea mea
 • din respect pentru cititorii care presupun că sunt tot români

Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care ar trebui să scrii și tu cu diacritice, cel puțin pe blog dacă pe Facebook sau pe alte rețele de socializare îți este lene.

Dacă puținele motive de mai sus au reușit să te convingă să scrii cu diacritice atunci nu mi-a mai rămas decât să te învăț cum să scrii cu diacritice.

Cum să scrii cu diacritice

Mai jos voi prezenta câteva metode care te vor ajuta să scrii cuvintele cu ă ș ț â î șamd.

Windows 7, 8, 9, 10 șamd

Eu unul folosesc Windows 7 și nu cred că mă voi despărți de el prea curând. Pur și simplu m-am obișnuit cu el și sincer chiar nu am nevoie de un alt Windows atâta timp cât acesta mă mulțumește.

Dacă vrei să scrii cu diacritice în Windows 7 tot ce trebuie să faci este să intri Panoul de Control -> Ora, Limbă și Regiune -> Regiune și Limbă -> Tastatură și Limbă -> Schimbă limba tastaturii -> Aici apasă Add și caută limba română pe care ulterior o vei adăuga ca limbă standard. Dacă vrei să nu ai probleme cu schimbatul limbii poți șterge limba engleza și astfel singura limbă de tastare va fi limba română. Diacriticele vor putea fi găsite apoi lângă butonul Enter al tastaturii.

Windows XP

Chiar dacă mă îndoiesc că mai sunt persoane care folosesc Windows XP, trebuie să zic cum să scrii cu diacritice și pe Windows XP că nu știi niciodată cine îți va citi articolul. În cazul Windowsului XP este mai ușor să folosești diacriticele folosindu-te de acest mic program. Acest program poate fi folosit și pentru Windows Vista.

Cu-sau-fara-diacritice1
Sursă imagine: GabrielUrsan.Ro

19 Comments

  • Ai fost atât de rapid :)). Nici nu știu când ai văzut articolul.

   • Mie mi-e mai comod sa scriu fara diacritice. 🙂

    • Richard Barbarul Richard Barbarul

     E ușor să te înveți… după două trei săptămâni o să ți se pară incomod fără.

     • Eu m-am obisnuit in doua trei zile chiar.

    • Richard Barbarul Richard Barbarul

     Defapt dacă mă uit prin articolele tale,Marius , tu ai greșeli gramaticale și în unele titluri.

 1. CamyC71 CamyC71

  Eu mai folosesc Windows exp =))) . Fain articolul . M-a ajutat . :3

  • Ma bucur ca ti-a fost de folos.

 2. Sorin Sorin

  Ideea de a corecta online mi se pare foare utilă şi simplu de folosit, pentru că un Copy-Paste e banal de făcut. Pentru comentarii folosesc http://diacritice.opa.ro care mi se pare un pic mai bun decît http://www.diacritice.com. Am folosit şi eu diacritice.com, fiind prima soluţie de corecţie a unui text. Am mai căutat şi am găsit apoi diacritice.opa.ro, pe care îl folosesc în mod curent cînd scriu comentarii (inclusiv acum). Un avantaj ar fi că în modul de conversie textul poate fi modificat direct.
  Pentru documente folosesc Word 2003 şi în care mi-am făcut shortcut-urile pe tastatură, folosind tasta Alt (oricare din tastele Alt) împreună cu a, s, t, i şi q, respectiv Shift+Alt pentru literele mari. Folosesc foarte des documente şi vreau să scriu cu diacritice, de aceea nu m-am complicat cu layout RO şi tastatură US (chiar dacă tot din taste se poate schimba RO/US) pentru că simbolurile sînt date peste cap, dar e doar chestie de obişnuinţă.

  • Te obișnuiești repede.

 3. Eu inca n-am incercat sa ma obisnuiesc. Mai dureaza pana o sa incerc.

 4. Claudiu Burlacu Claudiu Burlacu

  Dacă folosești ambele limbi, poți folosi SHIFT + ALT, ca să faci schimbarea.

 5. Ţin minte că mă chinuiam mai demult să scriu ‘<' şi apărea â. Un adevărat chin să scriu coduri. După am aflat de SHIFT + ALT.

 6. Cristian Adam Cristian Adam

  Felicitări pentru articol.

  Aș avea o sugestie. Nu mai promova soluția de la diacritice.ro, are diacriticele vechi cu sedilă. Aruncă un ochi la http://tastatura.info pentru mai multe informații.

  • Mersi de informatie.

 7. Cine poate sa impartaseasca experienta in ceea ce priveste diacritice vs seo ca din ce am vazut daca scrii un cuvant cu diacritice pe google si apoi fara o sa-ti afiseze rezultate diferite, iar majoritatea cand cauta pe google scriu fara diacritice?

 8. Eu am încercat să rezolv problema diacriticilor cu ajutorul Inteligenței Artificiale
  Vă invit să încercați https://diacritice.ai

  Orice critică e binevenită și le puteți lăsa aici în comentari sau pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.