Review Xiaomi Mi 11 Lite 5G – păreri după utilizarea zilnică

Obiectivul meu cu acest blog este să ofer conținut util celor care mă citesc, așa că în perioada următoare vor apărea mai des articole de tip review. Am mai publicat eu păreri despre dispozitivele încercate de mine până acum, însă cu siguranță frecvența articolelor de tip review va crește.

Iar onoarea de a începe această serie nouă de articole o are Xiaomi Mi Lite 5G, un telefon pe care am avut ocazia să îl încerc în ultima perioadă și totodată un telefon care m-a surprins în mod plăcut. Să înceapă review-ul, zic.

Prima impresie creată de Xiaomi Mi Lite 5G

Trebuie să recunosc că nu prea urmăresc de fel lansările de noi dispozitive (ceea ce probabil că se va schimba în viitor) așa că nu prea știam ce așteptări ar trebui să am de la Xiaomi Mi Lite 5G.

A venit ambalat în mod clasic, într-o cutie de carton alb, cu câteva detalii despre telefon pe ea și cu mai multe accesorii clasice incluse, printre care și o husă de silicon. Apreciez asta la telefoanele Xiaomi, eu fiind un utilizator care nu concepe să folosească telefonul fără husă. Sigur, nu este o husă premium, dar își face treaba.

Cu toate acestea, Xiaomi Mi Lite 5G pare a fi genul de telefon pe care să nu vrei să îl folosești, totuși, acoperit cu o husă. Iar asta deoarece designul reprezintă unul dintre punctele sale forte.

În primul rând, trecând de la Redmi Note 9 Pro (telefonul meu de zi cu zi) la Mi Lite 5G, am remarcat imediat dimensiunile ceva mai reduse. Ecranul lui Mi Lite 5G e cu 0.12 inch mai mic, o diferență foarte ușor de sesizat și care, desigur, m-a bucurat. Nu de alta, dar am zis-o de nenumărate ori că îmi plac telefoanele ceva mai mici.

De asemenea, designul lui Mi Lite 5G este încântător. Se simte premium, este slim și ușor, așa că este foarte confortabil de utilizat. Mai multe despre el, la partea de design, în rândurile de mai jos.

Software – se mișcă la fel de bine precum arată, ori ba?

Cred că îți poți face o idee mult mai clară despre performanțele unui telefon, utilizându-l ca telefon principal, ceea ce am și făcut. Am parcat Redmi Note 9 Pro-ul meu și am sincronizat Xiaomi Mi Lite 5G cu conturile utilizate, astfel încât să am toate aplicațiile și datele de care am nevoie. Am descoperit cât de utilă este sincronizarea. Să trăiască cei care s-au gândit la funcția asta!

Telefonul vine cu versiunea de MIUI 12.5.1 și Android 11, însă ai deja actualizare la 12.5.5.0, un update pentru siguranță ce presupune și optimizarea performanțelor. Același sistem de operare îl am și pe telefonul meu, așa că nu am găsit diferențe din acest punct de vedere.

Totuși, nu pot să nu apreciez fluiditatea acestui telefon, mai ales dat fiind faptul că am constatat imediat faptul că se mișcă mult mai bine decât telefonul meu. De aceea, revenirea la Redmi Note 9 Pro nu a fost prea îmbucurătoare.

Hardware – ce anume face ca Xiaomi Mi Lite 5 G să se miște, totuși, atât de bine?

Fluiditatea subliniată mai sus este posibilă, desigur, în urma unor componente hardware ce se doresc a fi cât mai performante, nu? Eu am primit modelul cu 6 GB RAM, cu procesor Octa-Core Max 2.4 GHz și 128 GB memorie internă. Am văzut că există și varianta cu 8 GB RAM, care probabil se mișcă chiar și mai bine.

De specificat ar fi că memoria internă poate fi foarte ușor extinsă cu ajutorul unui card de memorie MicroSD. Sigur, asta dacă vei avea nevoie. Doar că acesta ocupă unul dintre locurile pentru cele două cartele SIM. Eu unul nici nu mai țin minte de când n-am mai apelat la ajutorul unui astfel de card. Prefer să folosesc serviciile de cloud, întocmai pentru a putea accesa fișierele și de pe alte dispozitive.

Care sunt senzorii ce ajută telefonul Xiaomi Mi 11 Lite G să fie cât mai smart? Ei bine, ai un senzor de amprentă situat în lateral, pe butonul ON/OFF, locație pe care o găsesc ca fiind ideală pentru poziționarea unui astfel de senzor. Mai există și un senzor de lumină, pentru reglajul automat al intensității luminii ecranului, unui senzor de proximitate precum și funcția de recunoaștere facială. Să nu uităm de giroscop și accelerometru.

Vreau să revin la senzorul de amprentă și la recunoașterea facială pentru a aplauda funcționalitatea lor excelentă. Amprenta o citește foarte ușor, fără să fie nevoie să insiști, chiar și atunci când folosești husa din silicon. Recunoașterea facială funcționează, de asemenea, fără probleme.

Citirea atât de rapidă a amprentei este posibilă, probabil, și formei ușor curbate a butonului.

În ceea ce privește ecranul lui Xiaomi Mi 11 Lite 5G, acesta are o diagonală de 6.55 inch. Se apropie de mărimea perfectă, conform preferințelor mele. Poate o idee mai mic ar fi fost grozav, dar tendințele sunt altele. Este un ecran AMOLED cu rezoluție de 2400 x 1080 pixeli, are Corning Gorilla Glass 6 și 402 PPI, dar cel mai mult am apreciat rata de reîmprospătoare de 90 Hz.

Ecranul este foarte luminos, diferența dintre el și Redmi 10 (despre care voi scrie curând) fiind imensă. Contrastul este, la rândul său, mai mult decât decent, culorile fiind foarte vii și plăcute.

Rata de refresh de 90 Hz este, cred eu, un mare plus al acestui telefon, contribuind mult la acea fluiditate subliniată la începutul articolului.

Rezistența ecranului este garantată de Corning Gorilla Glass 5, ceea ce reprezintă desigur un alt avantaj ce mă face să recomand acest telefon.

Nu am mai reușit să îl testez cu softurile specifice, dar din câte am văzut are scoruri foarte bune pe AnTuTu, de exemplu, iar o bună parte a meritelor se datorează procesului Snapdragon 780G de 5nm, care face față cu brio tuturor provocărilor. Nu l-am folosit ca să mă joc, dar sunt sigur că s-ar fi descurcat de minune.

Cât ține bateria telefonului Xiaomi Mi 11 Lite 5G și cât de rapid se încarcă?

Telefonul Xiaomi Mi 11 Lite 5G vine cu o baterie de 4250 mAh, ceea ce inițial mi-a creat anumite rețineri. Pare cam puțin și se simte diferența de aproximativ 800 mAh, dar totuși nu este o problemă imensă.

Eu sunt un utilizator obișnuit, nu mă joc pe telefon și nu stau toată ziua cu ochii în el. Nu îl exploatez, să zic așa, așa că mă preocupă să ajung seara acasă cu cel puțin 30% baterie. Cam ăsta era procentul pe care îl vedeam seara la baterie, pe Xiaomi Mi 11 Lite 5G.

Totuși, dacă ești genul de persoană care îl folosește mai intens decât mine, foarte probabil ca bateria de 4250 mAh să îți dea emoții. Se încarcă rapid însă, iar problema poate fi rezolvată ușor cu ajutorul unei baterii externe, dacă este cazul.

Nu ar fi putut fi la fel de slim, dacă ar fi fost dotat cu o baterie de o capacitate mai mare de 5000 mAh, probabil.

Încărcarea se face la 33W, ceea ce înseamnă că avem o încărcare rapidă. Am făcut un mic experiment și l-am pus la încărcat la 4:55, pe când avea 4%. În doar 14 minute a ajuns deja la 38%, iar 4 minute mai târziu aveam 44% baterie. 32 de minute au fost necesare pentru a ajunge la un procent de 62%.

Bateria poate fi încărcată complet în o oră și 14 minute.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G și designul său premium

Nu mă pricep prea mult la materialele folosite pentru construirea unui telefon, însă cert e că au trecut ceva modele prin mâinile mele de-a lungul timpului, așa că pot face diferența dintre un plastic ieftin și unul mai calitativ. Iar XiaomI Mi 11 Lite 5G nu este făcut dintr-un plastic ieftin ci dimpotrivă, materialele lui creează o singură impresie: aceea că este un model premium.

Așa cum spuneam, designul reprezintă (cel puțin din punctul meu de vedere) un atu al acestui telefon. Eu am primit varianta Snowflake White care e grozavă și nu pot decât să îmi închipui cât de bine arată și celelalte variante de culoare: Truffle Black, Peach Pink, Bubblegum Blue sau Mint Green.

Nu doar culoarea face ca acest telefon să arate atât de bine. Este foarte ușor, are doar 159 de grame așa că abia îl simți în mână, făcând utilizarea sa foarte confortabile. De asemenea, faptul că este atât de slim contribuie la obținerea acestui design superb.

În plus, modulul pentru cameră nu iese atât de mult în relief precum în cazul altor telefoane, ceea ce reprezintă un alt avantaj important. Nu știu vouă, însă mie mi se pare că aceste camere ieșite în relief strică aspectul foarte multor telefoane.

De asemenea, este mult mai ușor de păstrat curat, spre deosebire de alte modele care parcă au un magnet pentru murdărie. Cât timp l-am folosit, a fost mai mereu ca nou.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G a fost și primul telefon care a jucat rolul de actor principal în pozele mele și, chiar dacă nu prea am prins prea multe zile cu soare, sper ca rezultatul să fie pe placul vostru. Dacă nu, solicit o oarecare răbdare, până experiența în fotografiere se acumulează.

Am rămas oarecum impresionat să primesc feedback pozitiv și la cei din jur. Majoritatea persoanelor au remarcat că mi-am schimbat telefonul precum și designul său mișto. Greutatea a fost, de asemenea, apreciată.

Dar, vă puteți face o idee mult mai clară în legătură cu aspectul acestui telefon, din pozele de mai jos:

Sunet stereo – oare de ce nu au toate telefoanele asta?

Xiaomi Mi 11 Lite 5G vine cu sunet stereo, pe care am încercat mai întâi să le testez ascultând muzică. Ei bine, probabil că așteptările mele erau mult prea mari, așa că nu am fost profund impresionat.

Totuși, cu timpul, vizionând diferite videoclipuri obișnuite de pe Google, mi-am dat seama că într-adevăr se aude mult mai bine și mai plăcut. Prin urmare, sunetul stereo este un alt atu al telefonului.

Sigur, pentru muzică ai posibilitatea oricând de a trece la o boxă portabilă și ai rezolvat problema.

Nu mă uit la filme pe telefon, însă dacă aș fi fost nevoit să o fac, sigur nu aș fi fost dezamăgit de sunet. Nu se aude tare, dar se aude frumos, ceea ce contează cel mai mult.

Camerele foto ale telefonului – bune, sau nu prea?

Nu pot să spun că am fost dat pe spate de camerele foto ale lui Xiaomi Lite 5G la fel cum nu pot spune nici că acestea m-au dezamăgit. Contează foarte mult care sunt așteptările pe care le ai de la acest telefon. Poate că experiența cu aparatul foto m-a făcut să fiu o idee mai critic cu pozele făcute de telefon.

Bine, am avut o problemă cu vremea și cu anotimpul, că am prins mult prea rar zile cu soare, iar pentru o poză bună ai nevoie de o lumină cât de cât ok.

Mi se pare ciudată camera frontală situată în partea stanga sus. Până acum am avut camera frontală doar pe centru, iar la început mă uitam doar pe câmpii la câte un selfie, ceea ce era destul de amuzant.

Dar, ce camere are în dotare acest telefon Xiaomi Mi 11 Lite 5G? Ei bine, avem o cameră foto principală de 64 megapixeli, una ultra-wide de 8 megapixeli și o cameră macro de 5 megapixeli. În ceea ce privește camera frontală, aceasta este de 20 megapixeli. Sună promițător, nu?

Atașez mai jos câteva dintre cele mai reușite poze făcute cu acest telefon, cu mențiunea că nu prea am avut noroc de vreme bună. Asta înseamnă că acestea pot scoate fotografii mult mai reușite decât ceea ce vedeți la mine.

Înainte de toate, camera de selfie:

Din nou, nu am avut parte de condiții grozave pentru fotografiere, și cu toate astea rezultatele nu mi se par deloc rele. Sigur, este loc de mai bine iar în condiții mai bune, poți obține fotografii chiar grozave.

Și câteva poze făcute noaptea:

Alte lucruri pe care ar trebui să le știi despre Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Pe lângă husă, încărcător și manuale, mai găsești un adaptor pentru căști. Iar asta deoarece telefonul nu vine cu port pentru mufă jack, așa că ai nevoie de un adaptor de la jack la port type C.

E de apreciat că s-au gândit la asta și nu ne-au lăsat pe noi să ne batem capul. Deși, e foarte probabil ca pe viitor să dispară ușor-ușor mufa jack, iar asta deoarece căștile se conectează acum prin Bluetooth și devin tot mai accesibile.

În ceea ce privește conectivitatea, reiese prea bine din numele telefonului faptul că este un telefon cu 5G, tehnologie pe care din păcate nu am avut ocazia să o testez, chiar și așa vaccinat cum sunt.

Este un telefon cu dual sim, însă dacă folosești un card micro sd, rămâi fără un slot pentru cartelă.

Nu vine cu folie pe ecran, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru mine, cu ale mele două mâini stângi.

Păreri & concluzii finale despre Xiaomi Lite 11 5G + cel mai bun preț

În final, pot spune că am adunat numai păreri bune despre Xiaomi Lite 11 5G ba chiar aș cumpăra telefonul, dacă aș avea acum nevoie de unul nou. E ce trebuie, te încântă aproape din toate punctele de vedere și greu găsești aspecte de care să te legi.

Oricât de hater să fii, tot e greu de găsit aspecte contra. Sigur, bateria poate că e cea mai mare problemă a acestui telefon, iar alte aspecte negative eu nu am găsit. Poate că nu l-am folosit suficient de mult timp, însă sigur mi-ar fi fost greu să găsesc defecte chiar și după o lună de utilizare zilnică.

Se mișcă grozav de bine, e fluid, e frumos, e confortabil și totodată sigur face poze bune, dacă ai noroc de o lumină bună.

Găsești acest telefon pe eMAG, la un preț cuprins între 1600 și 1800 de lei, în funcție de ce promoție prinzi. De aceea, îți recomand să verifici promoțiile, ca dacă îl găsești sub 1600 de lei, chiar merită să îl comanzi fără a sta prea mult timp pe gânduri. Tot pe eMAG am văzut că are peste 40 de recenzii și o notă destul de bună.

Ți-aș mai recomanda, de asemenea, să optezi pentru varianta de 8 GB, dacă ai posibilitatea asta.

Îl dețineți, l-ați văzut, l-ați cumpăra?

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Distribuie articolul:

9 Comentarii

 1. „Nu l-am folosit ca să mă joc, dar sunt sigur că s-ar fi descurcat de minune.”
  Nu recomand pt jocuri, se misca oribil. Pe scurt framedropuri si overheating la greu. L-am folosit o luna si ceva apoi l-am pus inapoi in cutie si mi-am luat alt telefon. In perioada in care l-am folosit aproape m-am lasat de jocuri. Norocul meu ca nu am vandut vechiul meu Redmi Note 8 Pro pe care ma mai jucam atunci cand nu mai suportam Mi 11 Lite 5G.

  • Salut. Eu am varianta cu 8 GB RAM și în jocuri se mișcă de minune, eu joc League Of Legends: Wild Rift ce ocupă o memorie de 2 aproximativ 3 GB la momentul instalării din magazin play, plus celelalte update-uri ce vor venii la pachet cu acest joc, mai ales că cei de la RIOT în cadrul acestui joc în fiecare zi de miercuri lansează câte un update.

   Telefonul îl am din iulie și sunt 100% mulțumit de el !

 2. Telefonul e excelent, arată foarte bine și funcționează ireproșabil. Nu mă joc pe telefon așa că nu îmi pot da cu părerea, faptul că cel care a comentat primul s-a lăsat de jocuri cât l-a avut eu îl consider un lucru pozitiv 😂😂.

  • Haha, interesant punct de vedere! Într-adevăr, trebuie să te decizi bine cum vrei să folosești telefonul, înainte să îl cumperi…

 3. Am avut Mi 10T Pro 5G. L-am luat pt. pubg, calitate-pret la vremea aceea nu avea concurenta. Referitor la Mi 11 Lite 5G in comparatie cu vechiul Mi 10T Pro 5G:
  – viteza pe date mica,
  – Qualcomm SM7350 mai mic,
  – Adreno 642 mai mic,
  – dual speakers in loc de stereo speakers,
  – amoled, instabil daca esti gamer,
  – baterie mai mica.

Spune ceva

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.