Tată mută munții, un film românesc tare bun

Ziceam într-un articol anterior că am o problemă cu faptul că nu pot vedea nicăieri filmele românești dacă nu apuc să merg atunci când sunt în cinematografe. Ei bine, nu e cazul filmului Tată mută munții, un film românesc care poate fi văzut acum pe Netflix.

De fapt, e în platformă de ceva timp dar l-am așteptat încă de când a fost anunțat. Și tare m-am bucurat să găsesc aproape două ore, fără 12 minute, să-l văd.

Tată mută munții e o dramă care îl are în centru pe Adrian Titieni, actor ce stă în spatele personajului Mircea. Mircea este un tată al cărui băiat dintr-o primă căsnicie s-a rătăcit undeva în munți, pe o vreme nu tocmai promițătoare.

Ca orice tată, probabil, Mircea se duce la locul unde a fost dat dispărut fiul său, împreună cu prietena sa, pentru a încerca să ajute la căutarea sa. Nu este primit întocmai cu brațele deschise de către cei de la Salvamont, pe bună dreptate de altfel. Ce încearcă să facă poate fi considerată, fără rețineri, o nebunie.

Totuși, Mircea nu este chiar un tată oarecare, ci am dedus eu că e un fel de politician cu foarte multe relații, cum se poartă pe la noi. Așa că apelează la tot felul de servicii de stat pentru a se ocupa de găsirea fiului său.

Filmul devine tot mai dramatic de la un moment la altul și pot spune că e un film românesc parcă din alt aluat față de ce am văzut până acum. În schimb, mi-au plăcut imaginile care chiar au fost demne de Netflix. În sfârșit ne ridicăm și noi, cât de cât, la un nivel înalt.

Tată mută munții a fost regizat de Daniel Sandu, cel care se mai poate lăuda și cu filme precum Un pas în urma serafimilor (poate fi găsit pe Netflix și îl am pe listă de ceva timp), Bani negri sau Cai putere, de care nu am mai auzit.

Mie unul mi-a plăcut, iar dacă vreți să acordați măcar din când în când o șansă filmelor românești, atunci Tată mută munții poate fi o alegere bună. Sper să fiți și voi de acord.

Răspunde

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.