Șindrilă bituminoasă pentru acoperiș?

Încă de când mi-a venit ideea de a construi foișorul, nu am avut nici o altă opțiune în cap pentru acoperiș, ci doar șindrila bituminoasă. Culmea e că nu știam mai nimic despre ea, nemaiavând ocazia să lucrez cu ea sau să o observ la alții.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului am văzut inclusiv case acoperite cu șindrilă bituminoasă, ceea ce mi-a oferit o oarecare încredere că este o alegere bună.

De ce am ales șindrila bituminoasă pentru acoperiș?

Sunt mai multe motive, însă de departe cel mai important motiv este faptul că nu se încinge precum tabla. Eu voiam un loc răcoros pentru grătar, iar dacă l-aș fi acoperit cu tablă, cel mai probabil că ar fi fost saună acolo.

Apoi, prețul m-a atras și el. Am plătit 558 de lei pentru 8 pachete de șindrilă ce acoperă o suprafață de 23 de metri pătrați, aproximativ. 554 de lei ar fi costat cea mai ieftină tablă la Leroy. Peste 700 de lei ar fi trebuit să plătesc dacă aș fi ales să folosesc țiglă metalică.

Mai apoi, mi-a plăcut aspectul ei. Îmi doream să fie cât mai rustic posibil, iar tabla nu prea se pupă cu conceptul, zic eu. Sigur, ideal ar fi fost o șindrilă reală, din lemn, dar mai greu cu ea. Încă se mai găsește șindrilă din lemn (draniță) însă e o idee mai scumpă. Din descrierea acestui produs înțeleg că un pachet de 50 bucăți de șindrilă din lemn acoperă o suprafață de 0.65 mp. Dat fiind prețul de 114.24 lei, ar fi trebuit să plătesc undeva la 4000 de lei pentru șindrila din lemn.

Poate că sunt și alternative mai ieftine, la meșterii locali, dar nu a fost să fie de data asta.

Simplitatea de instalare a fost, de asemenea, un motiv pentru a o alege. Am văzut câteva video-uri pe YouTube, am urmat instrucțiunile de la producător și cam aia a fost. Rezultatul este destul de bun, zic eu, doar într-un colț a trebuit să fac o mică improvizație, pentru a nu se vedea urât de jos.

Este răcoroasă, ori ba?

Am constatat imediat după finalizarea foișorului că e foarte bine de stat în el chiar și atunci când temperaturile de afară sunt foarte ridicate.

Se vede plăcut, zic eu, nu am observat să plouă pe nicăieri și sper să se comporte ok odată cu trecerea timpului.

Din câte înțeleg, marea problemă a șindrilei bituminoase este rezistența în timp. La acest capitol îi este imposibil să se lupte cu țigla metalică, însă dacă peste 10-15 ani va trebui să fac mici reparații, nu va fi o problemă.

Sunt hotărât să o folosesc și în alte proiecte. De exemplu, mă gândesc ca anul viitor să construiesc un beci în apropiere, deasupra căruia să fac o magazie pentru scule, că sigur se vor mai aduna până atunci și îmi place să fie totul bine organizat. Dacă e totul în regulă până atunci, mi-aș dori să folosesc aceeași șindrilă bituminoasă.

Una pentru că va trebui să iau toate măsurile necesare pentru a obține un mediu răcoros dar și pentru a păstra un decor plăcut prin curte, să nu fie curcubeu.

Ați folosit șindrilă bituminoasă? Recomandați?

Distribuie articolul:

7 comentarii

  1. Sincer nu mi se pare cea mai bună soluție… eu am leagănul acoperit cu astfel de șindrilă și în fiecare an trebuie să completez (noroc că am luat mai mult decât trebuie sau era la pachet nu mai știu): zăpadă, îngheț-dezgheț, vânt… la un moment dat mi-a zburat toată foaia șindrilei bituminoasă din zona coamei (acoperiș în două ape).

    Se lipește foarte bine… preventiv după primul an i-am băgat și niște cuișoare scurte în zonele vulnerabile… vedem cât va rezista… e acolo sus de vreo… 5 – 7 ani… nu mai știu…

    • Nu ai prins-o în cuie de la început? Noi așa am făcut, așa am înțeles că se face.

      Poate că a fost o problemă la montaj. Nu de alta, dar avem în parc un foișor cu șindrilă și nu cred să se fi desprins vreo bucată. La fel și un mic foișor de la cârciumă.

      • Avea pe toată suprafața pe spate o chestie adezivă… eu am dedus că astfel se lipește peste lambriu și gata… probabil trebuie bătut în cuie dar lambriul e foarte subțire… 5mm maxim.

        • Ah, asta avea doar pe o parte, așa că am prins-o în cuie speciale pentru șindrilă, așa cum face lumea, din câte am văzut. Cred că în cazul tău ar trebui să folosești un capsator sau ceva. Așa am văzut că mai folosesc unii în videoclipuri.

  2. Are multe avantaje șindrila bituminoasă: suprafața nu trebuie să fie perfect plană, merge reparată pe bucăți în caz ca se deteriorează, chiar dacă se încinge foarte tare acționează ca un izolator termic și nu lasă toată căldura să treacă, în multe situații este o soluție mai bună decât produsele din tablă.
    Partea aceea „adezivă” este utilă, dar la multe produse trebuie folosit un arzător și în toate cazurile cuiul e sfânt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.