Până la ce oră se spune bună dimineața?

Te-ai întrebat vreodată cât durează dimineața de fapt? Ei bine, eu am fost curios să aflu până la ce oră se spune bună dimineața, așa că am căutat informații în acest sens.

Îmi place destul de mult să aflu chestii noi, unele chiar banale pentru alții, deoarece mi se pare că astfel mai învăț câte ceva inteligent. Prin urmare, nu ezit să citesc fel și fel de lucruri pe care le găsesc ca fiind interesante.

Iar pentru că am auzit deseori vorba dimineața a fost când m-am trezit eu, m-am gândit să aflu până la ce oră e corect să spui bună dimineața. Codul Bunelor Maniere este destul de clar în acest sens. Conform acestuia, urarea de bună dimineața se poate spune până la ora 11:00.

Dacă te trezești după această oră, sau dacă o altă persoană s-a trezit după ora 11:00, atunci nu mai poți folosi urarea de bună dimineața. Sigur, nu îți interzice nimeni să o faci, însă se consideră că dimineața durează doar până la această oră.

De ce să urezi bună dimineața?

Trebuie să saluți pentru că e o formă de respect, iar pentru că oameni suntem… trebuie să fim respectuoși. Personal, țin foarte mult la toate aceste forme de salut și mi se pare foarte important ca într-o societate să existe această formă de respect.

Salutul reprezintă unul dintre motivele pentru care iubesc satul românesc, aici păstrându-se încă tradiția de a saluta pe toți cei care îți ies în cale, fie că îi cunoști sau nu. Până la urmă, nu costă nimic să urezi cuiva o dimineață bună sau o zi frumoasă. În schimb, ai putea transmite o stare de bine, ceea ce reprezintă poate cel mai bun motiv pentru a ura bună dimineața.

Și totuși, dacă ești o persoană matinală și îți place să te iei de cei care dorm până la amiază sau chiar mai mult, ai putea să le amintești că bună dimineața se spune doar până la ora 11:00.

Ce mai trebuie să știi despre salut

Dacă tot ai ajuns la acest articol dorindu-ți să afli până la ce oră se spune bună dimineața, atunci poate că vrei să descoperi și alte lucruri despre salut.

Este de la sine înțeles faptul că de la ora 11:00 vei spune „Bună ziua!”. Apoi, după ce soarele apune vei folosi apelativul „Bună seara!”. Există și forme de salut mai nonconformiste, să spun așa, precum „salut!”, „servus!” sau chiar „salut!”. Ei bine, acestea le vei folosi doar în cadrul grupului tău de amici, cu vârste apropiate de a ta. Pe cei mai în vârstă nu îi vei saluta folosind aceste forme de salut.

De asemenea, codul bunelor maniere spune că vom saluta întâi femeile, iar mai apoi bărbații. De asemenea, atunci când se întâlnesc două persoane de sex opus, bărbatul salută primul. Mai mult decât atât, mereu va saluta persoana aflată în mișcare și nu cea care stă.

Cam atât a fost și articolul meu despre ora până la care se spune bună dimineața. Iar pentru că îmi place această regulă de a saluta, închei cu o vorbă din popor care mi-i tare dragă:

Omul prost se cunoaște după „bună ziua”!

vorbă din popor

Dacă nu vrei să te încadrezi în această categorie de oameni, salută! Nu ai nimic de pierdut.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.