Nu zi sau nu zice? Nu fă, sau nu face?

O altă greșeală destul de frecvent întâlnită implică forma negativă a imperativului. Atunci când dorești să oferi un sfat, sau chiar să te impui în fața cuiva, trebuie să o faci corect. Altfel, cine să te bage în seamă? Nu zi sau nu zice, nu fă sau nu face… cum e corect? Aceasta este tema pe care mi-am propus să o abordez în acest articol.

Poate că e mai ușor să zici nu fă sau nu zi, sunt mai puține litere de pronunțat, așa că.. de ce nu? Ei bine, există un motiv destul de bun: atât nu zi cât și nu fă reprezintă forma greșită a acestor verbe negative la imperativ!

Cum este corect să scrii? Ei bine, îți recomand să folosești forma corectă, adică nu zice și nu face.

Poate că îți va suna ciudat, cel puțin la început, însă sunt sigur că te vei obișnui rapid cu forma corectă a acestor cuvinte. Astfel, sfatul meu este simplu: nu face greșeala pe care mulți o fac și nu zice sau zi, deoarece este greșit!

Din partea mea, nu ar trebui să folosești cuvântul nici atunci când vrei să te adresezi unei doamne sau domnișoare. Fii respectuos, căci vei avea mai mult de câștigat. Poți folosi cuvântul FA doar atunci când cumperi săpun. Doar atunci ai voie, în rest, nu face astfel de greșeli.

Bonus: Nu te duce sau nu te du? Cum e corect?

Aceleași reguli sunt valabile și în cazul verbului a duce. Prin urmare, e greșit să îi spui cuiva nu te du așa că mai degrabă ar trebui să îi spui nu te duce, deoarece așa e corect.

Momentan, îmi amintesc doar aceste verbe care sunt folosite greșit la imperativ negativ, însă dacă mai știți și altele, nu ezitați să lăsați un comentariu. Voi actualiza articolul dacă va fi necesar!

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.