Mi-am cumpărat un laptop ieftin pentru deplasări

V-am spus că laptopul meu e pe jumătate mort. Mai precis, tastatura nu mai funcționează. Balamalele sunt și ele la 5% viață. Iar bateria a murit de mult timp. În astfel de condiții, e de la sine înțeles că nu mi-e îndemână să-l iau cu mine la țară.

Cel puțin două weekenduri dintr-o lună le petrec la țară fie la Botoșani, fie la Vaslui. Cu cât se încălzește mai mult afară, cu atât mai mult timp voi petrece la țară cel mai probabil.

După ce laptopul meu a cedat, am folosit laptopul Ștefaniei în deplasări. Doar că, așa cum un necaz nu vine niciodată singur, au cedat și balamalele laptopului ei. Drept urmare, a rămas și acesta fixat pe birou.

Cât timp suntem în Suceava, nu există nici o problemă. Amândoi putem lucra în voie. Doar că sunt acele vizite care ne priesc de altfel, vizite în timpul cărora știu că aș putea fructifica o parte din timp. Era nevoie de un nou laptop.

Am tot analizat și am analizat piața timp de mai bine de o lună. Am râvnit, bineînțeles, la laptopurile de top. Apoi am mediat și mi-am dat seama că nu am nevoie de un avion. Cea mai mare provocare pentru laptopul meu la ora actuală este, cel mai probabil, Adobe Lightroom. În rest, de jocuri nu e timp și de alte programe care să consume resurse cu găleata nu se pune problema.

Sigur, mi-ar plăcea să trec și pe video la un moment dat, dar e foarte puțin probabil să se întâmple prea curând.

Așa că mi-am schimbat perspectiva. Chiar și așa prăbușit cum e, laptopul meu încă duce. Drept urmare, merită exploatat până când iese fum din el. Eu zic că mai duce cel puțin 1-2 ani în condițiile astea. Sper să nu mă înșel. Oricum, plănuiesc ca ușor-ușor să pun bazele unui sistem desktop.

Dat fiind acest context, am stabilit că nevoile mele sunt următoarele: un laptop ieftin, sub 1500 lei, cu SSD, minim 8 GB RAM și procesor măcar i3. Mi-aș fi dorit tastatură cu lumină și buton mare pentru enter, dar nu a fost să fie.

Am urmărit în mod special categoria de resigilate, deoarece știam că așa pot scuti pe puțin 200 de lei. Ce am ales? Chiar dacă am urmărit ceva de la Lenovo și de la Asus mult timp, alegerea finală a fost… HP. Fix ca primul meu laptop, pe care l-am folosit pentru a-mi deschide acest blog, printre altele.

HP 15-dw3043nq – păreri după prima utilizare

HP 15-dw3043nq îi zice laptopului de țară pe care am decis să îl comand. L-am luat de la Altex iar cu ocazia asta am descoperit că au și ei categorie de resigilate. Eram obișnuit cu resigilatele de la eMAG.

Pentru el am plătit 1.223,93 lei. Era ambalajul deschis și cam atât. Prețul întreg este de 1.699,90 lei. În magazine acum ar fi 1.529,91 lei. Ce am primit pentru banii ăștia?

Recunosc că am vrut Lenovo sau Asus pentru designul mult mai atractiv. Nu îmi place deloc cum arată acest laptop HP dar nu despre asta e vorba. Am comparat specificațiile, că nu sunt cea mai tehnică persoană, și am observat că laptopurile pe care le urmăream aveau aceleași specificații precum acesta. Doar că prețul acestuia era mult mai bun. Drept urmare, nu mai era timp de stat pe gânduri.

Dacă mai întâi am zis că iau un laptop mai mic, de 14 inch, după ce l-am folosit pe al tatălui meu, m-am convins că nu-i de mine. Am de gând să muncesc pe el, nu să mă uit pe YouTube. Am ales un laptop de 15.6 inch, pentru că e ce trebuie, vorba aia. Procesorul este un Intel Core i3-1115G4. Este generația a 10-a, cu două nuclee, cu o frecvență de 3 GHz care poate ajunge până la 4.1 GHz. Cam gălăgios, dar aia e.

Ecranul este un LED full HD, cu tehnologie antireflex care oferă imagini destul de bune, la o primă vedere.

Vine cu 8 GB RAM. Era o cerință importantă pentru mine. Are RAM DDR4 la 2666 MHz și există un singur slot de memorie. Nu ar fi fost rău dacă mai era unul. Nu știu dacă există posibilitatea de a pune o plăcuță mai mare.

Stocarea este pe SSD. Capacitatea este de 256 GB și se face pe un SSD M.2 PCIe. Era o altă cerință peste care nu aș fi trecut.

Placa video este integrată. La 12 milioane, bani vechi, ce așteptări să ai din acest punct de vedere?

Standardul Wi-Fi este 802.11 ac, tehnologia Bluetooth este v4.2 și sunt câteva porturi care m-au convins că este o alegere pe care merită să o am în vedere. În primul rând sunt două porturi USB 3.1 type A gen 1, un port USB 3.1 Type C și un port tip cititor de carduri. M-a încântat prezența lui, pentru că eu mai fac și pe fotograful din când în când. Are port HDMI, în caz că va fi nevoie să îl conectez la monitor sau TV la un moment dat. Cel mai probabil că voi face asta ocazional.

Promite o autonomie de până la 7 ore și 15 minute. Abia aștept să o experimentez și fiți siguri că voi veni cu o actualizare din acest punct de vedere. Aceasta va apărea după un prim weekend la țară cu acest laptop.

Are tastatură numerică, o culoare gri închis și dimensiuni 35.85 x 24.2 x 1.99 cm. Greutatea este de 1.75 kg. Este suficient de portabil. De altfel, un alt motiv pentru care am ales un laptop de dimensiuni normale, probabil că pot spune așa, este și faptul că aveam deja o geantă pentru un el. Plus un rucsac, dacă ar fi fost nevoie.

Designul nu mă încântă aproape deloc. Pare a fi ceva plastic ieftin sau chiar reciclat. Nu scrie nicăieri că e reciclat, iar dacă ar fi fost așa… sunt sigur că ar fi scris asta pe undeva.

Recunosc că a cântărit destul de mult și faptul că laptopul venea deja cu Windows 10 Home, în mod obișnuit. La mine a venit deja cu Windows 11. Recunosc că aș vrea să îl instalez și pe laptopul principal, pentru că îmi place cum arată. Păcat că nu se poate.

Cam atât despre el, sper să-și facă treaba.

Distribuie articolul:

8 comentarii

  1. L-ai prins la o oferta foarte buna avand in vedere ca nu esti programator , developer sau un gamer inrait de jocuri care cer o anumita placa video .

    Si eu unul tot in gama asta de bani mi-as lua un laptop pentru ca nu sunt programator , developer . Da am prieteni care au super laptop-uri , dar ei nah se ocupa cu programare si alte chestii din astea care nah trebuie sa ai ceva bun pentru asa ceva

  2. Am avut laptop de la hp mai multi ani si am fost multumit din multe puncte de vedere, cum ar fi luminozitatea ecranului, marimea tastelor, durata de lucru a bateriei etc. In concluzie, hp este o algere buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.