Deoparte sau de o parte

În timp ce scriam acest articol m-am lovit de următoarea dilemă: e corect scris pe deoparte? Am căutat puțin pe internet și am găsit ca fiind corect felul în care am scris eu cuvântul. M-am liniștit și așa am găsit o nouă idee de articol.

Când se scrie deoparte și când de o parte? Cum se scrie corect? Ei bine, aceasta este tema pe care o abordăm în rândurile imediat următoare.

În primul rând, ar trebui să precizez faptul că ambele forme sunt corecte. E corect să scrii atât deoparte cât și de o parte. Doar că se folosesc în situații diferite.

Deoparte, scris într-un singur cuvânt, are funcția de adverb și se referă la izolarea unui obiect la o anumită depărtare. De exemplu: Ce-i al tău e pus deoparte. Sau… În timpul conflictului, el a stat deoparte.

În schimb, de o parte, expresia formată din trei cuvinte, se folosește ca locuțiune adverbială sau atunci când este formată din prepoziție, articol și substantiv. De exemplu: de o parte a zidului erau soldații inamici iar de cealaltă parte stăteau apărătorii. Ori, un alt exemplu poate fi următorul: La o parte dintre jucători s-a putut observa o scădere de moral.

Sigur, dacă ai și alte curiozități, poți oricând lăsa un comentariu. Îți voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.