Atât timp sau atâta timp? O altă greșeală comună

Atât timp am făcut și eu greșeala asta, încât acum îmi este rușine! Cum se scrie corect? Atât timp sau atâta timp? Mi se pare că este una dintre cele mai frecvente greșeli, iar asta deoarece atâta timp se pronunță parcă mai ușor, ceea ce ar justifica popularitatea greșelii. Cu toate acestea, forma atâta timp este greșită.

Prin urmare, este de la sine înțeles faptul că forma corectă este atât timp.Iar explicația este destul de simplă, substantivul „timp” având formă de masculin la singular. Atât timp cât așa se pronunță corect, la fel ar trebui să scrii și tu, chiar dacă uneori atâta ți se poate părea că sună mult mai bine. Alte exemple:

  • Atât lucru, atât de mult, atât el;

Dar atât timp cât nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou, cred că e bine-venit acest articol.

Și totuși, când se folosește forma atâta? Ei bine, este mai simplu decât ai fi crezut. Îl vei folosi ori de câte ori substantivul de lângă el este la feminin. Exemple:

  • Atâta vreme, atâta lume, atâta gălăgie.

Simplu, nu? Dacă ai dileme în legătură cu forma corectă a unor cuvinte, nu ezita să lași un comentariu. În seria de articole din categoria cum e corect, întocmai despre asta vorbim: cum se scrie un cuvânt sau altul.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.