De unde vine expresia „frec menta”

Când ne plictisim sau când nu facem nimic productiv se spune că frecăm menta. Aceasta este probabil una dintre cele mai întâlnite expresii printre români așa că de multe ori m-am întrebat de unde vine expresia. Azi nu mai puteam de curiozitate și m-am informat puțin astfel încât doresc să împărtășesc cu voi ceea ce am aflat.

Ei bine se spune că în Grecia Antică exista obiceiul ca masa unde se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă pentru ca aceasta să capete un miros mai plăcut dar poate și din nu știu ce motiv religios. Obiceiul acesta se pare că s-a extins cu timpul ajungând și în zona Balcanilor iar mai apoi în țara noastră. Pentru că știm deja faptul că există foarte multe persoane leneșe, slujitorii au gândit altfel frecatul mesei cu mentă, aceștia preferând să frece masa cu mentă în locul muncilor mai obositoare.

Stăpânii nu au fost însă prea mulțumiți de noul obicei al sclavilor însă asta nu prea a contat. Chiar dacă cu timpul a dispărut obiceiul frecării meselor cu mentă, expresia a rămas pentru a semnifica activitățile făcute doar pentru a nu face ceva util și productiv.

Așadar, atunci când freci menta înseamnă că de fapt fugi de munca grea.

de unde vine expresia frec menta

 

Imagine de pe: i-medic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.