De data asta ne-a ieșit

Nu prea obișnuiesc să urmăresc meciurile de fotbal ale naționalei României. Nu țin minte când m-am uitat ultima oară la un meci cap-coadă. Cel mai probabil s-a întâmplat la ultimul Campionat European. Nu m-a bucurat prea mult evoluția din acele meciuri când am reușit să obținem doar un punct dintr-o grupă cu echipe precum Franța, Elveția și Albania.

De altfel, mi-e groază să îi aud pe comentatorii entuziaști. Pur și simplu nu suport să le aud stilul de a comenta. Nu vi se întâmplă la fel?

Nu am crezut că vor reuși să se califice și, din fericire, m-am înșelat. A fost o grupă accesibilă, e drept, însă cred că nu au fost foarte în formă ceilalți. Pentru că dacă te vei uita la jucătorii fiecărei echipe naționale din grupa noastră vei vedea că marea lor majoritate activează la echipe destul de bune din Europa. Cel puțin eu, la început de drum, am zis că adversarii au echipe mai bune. Încă mai cred asta.

Câți dintre jucătorii români joacă într-un campionat mare? Destul de puțini, să știți.

Și totuși, fără a domina foarte clar prea multe partide dar și fără a arăta un fotbal de mare clasă, am reușit. A fost mult noroc, e drept și nu trebuie să ne mințim. S-au încurcat echipele mai mult decât am fi putut să ne încurcăm noi vreodată. Dar norocul face parte din lumea fotbalului!

În ultimele două meciuri, cu Israel și Elveția, jucătorii au strâns rândurile și au reușit să obțină maximul de puncte, ceea ce le-a adus calificarea de pe primul loc, fără înfrângere. Sunt meciuri gestionate bine, eficient, cum reușea să facă și CFR-ul lui Dan Petrescu. Greu de urmărit, dar rezultatele erau ce trebuie. Recunosc că m-am uitat dimineață la clasament și nu mi-a venit să cred că am făcut asta.

Dacă ne uităm peste statistici, nu ne avantajează. Am avut multă baftă aseară, cu Elveția. Au avut multe ocazii iar golul nostru a venit după o bâlbâială totală a apărării lor. Dar ce mai contează? La final, doar scorul de pe tabelă este important, nu? Cu ce o ajută pe Dinamo, de exemplu, meciurile bune – deloc puține – făcute în acest tur de campionat, dacă a adunat doar 10 puncte?

Atât cu Israel cât și cu Elveția am văzut doar câte o repriză. Încă nu am prins acel microb care să mă determine să urmăresc meciurile naționalei, chiar dacă fotbalul îmi place. Voi încerca totuși să văd meciurile de anul viitor, din Germania.

Poate că vom avea șansa unei grupe cât mai accesibile, ceea ce e destul de probabil după calificarea de pe primul loc care ne plasează în urna a II-a, și să ieșim din grupe. Ar putea fi momentul în care fotbalul românesc beneficiază de un restart. Atât de necesar e acest restart, nici nu vă închipuiți.

Ce părere aveți: vom face treabă bună la Campionatul European de anul viitor? De asemenea, prindem curând și un Mondial, oare?

foto de la FRF

Distribuie articolul:

9 comentarii

  1. ma bucur mult, meritam si noi sa ne auzim numele in domeniul asta. nu stiu cat de bine o sa fie in viitor, suntem increzator desi avem sanse micute cu greii Europei dar macar am ajuns si pana acolo

  2. Salut, Adrian! Am citit cu interes articolul tău despre calificarea echipei României. Ești foarte corect în observația ta că norocul joacă un rol important în fotbal. Mă întreb dacă acest succes va fi catalizatorul pentru un ‘restart’ al fotbalului românesc, așa cum ai sugerat. Sperăm la mai multe victorii și la un joc impresionant la campionatul viitor!

  3. Nu m-am uitat la ultimele meciuri cu naționala. Mă bucur pentru rezultate, normal, dar nu prea cred în miracole, mai degrabă cred în faze cum ai zis și tu, de bâlbâială în careu și hopa gol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.