De ce se tem oamenii să meargă la dentist?

Sfârșitul lui 2023 a fost destul de nasol din punct de vedere stomatologic. Practic, m-a luat o durere grozavă de măsele încă de prin noiembrie iar aproape întreaga lună decembrie durerea s-a mutat dintr-o parte în alta.

Există o vorbă conform căreia „de ce îți e frică nu scapi”. Ei bine, de când mă știu m-am rugat să nu am dureri de dinți și măsele. Am văzut la sora mea ce înseamnă să ai astfel de dureri și am avut câteva episoade prin copilărie, iar mai apoi m-a păzit Dumnezeu.

Culmea e că m-am lăsat pe mâinile sorții și nu am făcut nimic ca să evit durerile de dinți. Prin urmare, măselele au avut de suferit odată cu trecerea timpului, așa că prin 2022 a început bucuria. Au fost două episoade de dureri groaznice care m-au determinat să zic că: trebuie să le repar!

Numai că uitam promisiunea imediat ce durerea dispărea.

Cumva, în cazul meu, faptul că nu am vizitat vreun dentist până acum se explică destul de ușor. În mintea mea, o astfel de vizită ar fi stârnit probleme. Altfel spus, mă gândeam să nu le „deranjez”, ca să nu facă scandal după. Proastă gândire! Lipsa unei bune educații pentru îngrijirea dinților e și ea o explicație.

Mai apoi, serviciile stomatologice sunt destul de costisitoare, iar ideea că aș avea de plătit o sumă foarte mare mă speria.

La sfârșit de 2023 mi-a deschis un prieteni ochii. Vizibil afectat de durerea de măsele, mi-a zis că trebuie să fac neapărat ceva în sensul ăsta. Nu că nu mi-ar fi zis și alte persoane asta, însă el a pus problema altfel: cum se face că atunci când apar defecțiuni ale mașinii costisitoare facem toate eforturile necesare pentru a o repara, dar nu facem la fel în cazul dinților?

A fost momentul în care am avut o revelație și mi-am dat seama că sunt idiot. Prin urmare, am zis că la început de 2024 programez neapărat o vizită la stomatolog. Ceea ce am și făcut.

Sunt multe probleme de rezolvat, dar nimic exagerat de grav iar costurile sunt cel puțin decente. Prin urmare, abia aștept să treacă 1-2 luni, ca să le văd reparate și să pot mânca din nou normal și fără teama că aș putea declanșa vreo durere groaznică.

De altfel, știu că oamenii se tem în principal de durerea pe care ar putea să o cauzeze intervențiile stomatologice. Sunt de înțeles, oamenii au fel și fel de fobii. Din fericire, nu am frică de intervenții medicale de orice fel, așa că mă pot considera norocos.

Totuși, intrând în categoria „oamenilor cu probleme la dinți” am observat că o mulțime de persoane evită să meargă la dentist, așa că mă pot considera mândru că am decis să pun piciorul în prag. Vorba aia, mai bine mai târziu decât niciodată!

Distribuie articolul:

9 comentarii

  1. eu cred ca la unii sunt sechele din copilarie. acum dentistii din generatiile noi au cabinete ultra moderne iar ei se poata mai frumos cu cei mici. eu imi aduc aminte ca am fost la o tanti pe la 10 ani, m-a traumatizat cat de greu lucra si ce fel ma durea totul.. acum s-au mai schimbat lucrurile

  2. Pentru ca nu suport dureriile cauzate de unii medici care tin la buget si au aparatura de acum 100 de ani , nu au anestezii de calitate , nu au personal care sa stie cum sa vorbeasca cu pacientii etc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.