Cum se obține codul de TVA intracomunitar pentru PFA

Nu am încasări sau cheltuieli din afară, reclamele făcute pe Facebook pot fi trecute la cheltuieli deductibile, motiv pentru care am decis să mai fac o treabă birocratica: obținerea codului TVA intracomunitar pentru PFA.

Așa că am zis că ar merge un articol pe tema asta. Cine știe… poate sunt și alții în situația în care își propun obținerea lui, însă nu știu în ce direcție să apuce.

După cum bine probabil știți deja, eu sunt client la SOLO, așa că lor le-am cerut ajutor pentru obținerea codului. Nu se ocupă de asta, însă îți explică ei pas cu pas cum se obține. Iar procedura este mai simplă decât aș fi sperat.

Cum poți obține codul TVA Intracomunitar pentru un PFA

Pentru a obține codul TVA intracomunitar pe PFA, trebuie să urmezi următorii pași:

  • Creează cont pe SPV. Am scris în trecut un articol care ți-ar putea fi de ajutor în acest sens. Îl găsești aici;
  • Dacă ai cont deja, autentifică-te în Spațiul Virtual de la ANAF pentru a încărca declarația 070. Poți face asta folosind formularul de contact din stânga, sus.
  • Accesează secțiunea „Asistență și îndrumare de specialitate în domeniul fiscal”. La subcategorie trebuie să alegi „Depunere declarații fiscale”;
  • La întrebare, eu am scris (la recomandarea celor de la SOLO, desigur): „Prin prezenta declarație 070, solicit obținerea certificatului de înregistrare TVA pentru [•], CUI [•], având în vedere că urmează să obțin încasări de la clienți cu sediul în Uniunea Europeană, din afara României. Menționez că nu sunt plătitor de TVA în România și nici nu voi deveni plătitor de TVA în România.”
  • Am încărcat formularul 070, care a fost completat de SOLO, și am apăsat trimitere. Am primit apoi o notificare prin SPV și am fost contactat telefonic. Mi s-a transmis codul telefonic, iar apoi la o distanță de o săptămână a ajuns și documentul.
  • A fost necesar să îl ridic de la ANAF, ceea ce nu m-am grăbit să fac.

Cei de la SOLO se ocupă inclusiv cu depunerea declarațiilor pentru TVA intracomunitar. Nu a fost necesar decât să încarc cheltuielile, sau încasările când va fi cazul, iar mai apoi să trec codul în cont și o poză cu codul TVA intracomunitar.

Destul de simplu, nu?

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. Banii din intracomunitar intră pe card? Într-un cont bancar gen Revolut sau Monese? Sau chiar cont de EUR la o bancă românească?

    • Inca nu am incasat, dar presupun ca nu se pune problema… atat timp cat oferi un cont bancar, in EUR daca e cazul, ar trebui sa se poata face plata fara probleme. Sau chiar prin paypal, de ce nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.