Cum schimbi medicul de familie și cum îl alegi

Ultima oară am fost la medicul de familie după operația de apendicită când a fost nevoie să mi se taie firele de la operație. De atunci, ne-am mai văzut doar din întâmplare. El e la țară, eu la Suceava, așa că dacă am vreodată nevoie de ceva, e cam greu să ajung la el. Așa că m-am gândit să îmi schimb medicul de familie.

Ar trebui să caut un medic de familie în Suceava. Numai că nu prea știu cum să îl aleg. Unii au cabinetul pe Google Maps și posibilitatea de a primi recenzii, însă majoritatea au 1-2 recenzii, așa că nu prea îți poți face o idee doar după atât. Aș mai putea întreba în stânga și în dreapta, însă nu cunosc prea multă lume pe aici. Așa că încep cu întrebarea: cum alegi medicul de familie la care să te muți? După seriozitate, politețe, profesionalism… nu?

Cum schimbi medicul de familie

Aparent, schimbarea medicului de familie nu se face foarte greu. M-am documentat pe internet să văd care-i treaba și aparent trebuie doar să mergi la noul medic de familie cu o cerere. Găsești multe articole în care ți se explică cum să schimbi medicul de familie și toate fac trimitere către un model anume de cerere.

Problema este însă că nici un link nu funcționează. Cei de la CNAS și-au schimbat site-ul și aparent au modificat și structura link-urilor. Astfel, nu poți ajunge la modelul de cerere pentru schimbare medic de familie.

Totuși, pe site poți găsi un link către versiunea veche a site-ului. Așa că dacă dai click aici vei găsi cererea de care ai nevoie pentru a-ți schimba medicul de familie. De fapt, vei găsi o cerere de înscriere și o cerere de înscriere prin transfer. De cea din urmă ai tu nevoie, dacă vrei să îți schimbi medicul de familie. Arată cam așa:

Urmează să o scot la imprimantă, să o completez apoi să iau cabinetele medicale la rând să văd care mă primește, deși nu ar trebui să fiu refuzat. Citesc că ar fi necesar și cardul de sănătate. Îl am și pe ăla.

Totuși, cică nu ai voie să îți schimbi medicul de familie mai des de 2 ori pe an, decât doar în cazuri bine justificate. Nu am de gând să fac asta, așa că e în regulă.

După ce reușesc să îmi schimb medicul de familie voi veni cu actualizări în acest articol.

Actualizare 08.09.2021: Am fost cu cererea completată la o doamnă medic din Suceava și aparent nu e suficientă doar cererea. Ar trebui să merg la actualul medic de familie, să mă scoată din evidență și să precizeze asta pe cererea mea. Apoi, cu adeverința de salariu, cererea respectivă, card de sănătate și – cred – copie după buletin, să mă prezint la ea.

Actualizare 23.09.2021: M-am întins ceva timp cu procesul ăsta de schimbare a medicului de familie. Și nu neapărat din cauza birocrației, ci mai degrabă lenea a fost de vină. Am trimis cererea de mai sus, completată, la țară și a mers mama cu ea la fostul doctor de familie. A completat el partea de sus, din antet, și m-a scos din lista lui. Apoi, m-am prezentat la noul medic de familie cu cererea completată, adeverință de salariu, card de sănătate și copie după buletin și aia a fost. Am schimbat medicul de familie.

Răspunde

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.