Cum alegi cel mai bun loc din avion?

Nu am călătorit niciodată cu avionul și cel mai probabil că voi fugi de ele oricât se poate de mult. Am un rău grozav de înălțime, de nu pot juca nici jocurile în care ar trebui să mă cațăr pe cine știe zgârie nori, așa că mă sperie ideea de a fi la mii de metri deasupra solului.

Cu toate acestea, trebuie să recunosc că este o metodă foarte practică și mai ales eficientă de a călători. Totodată, siguranța nu ar trebui să fie o problemă, conform statisticilor, însă eu voi prefera mereu să fiu pe patru roți.

Poate că într-o zi îmi voi lua inima în dinți să fac și asta. Nu de alta, dar dacă într-o bună zi totul va merge ca la carte, încât să se pună problema mutării mele la capitală, probabil că voi fi nevoit să arunc mai des câte o privire peste oferta de bilete avion Bucuresti pentru că mă îndoiesc că vor apărea autostrăzi prea curând.

La provocarea eSky.ro, am decis să vorbesc totuși pe acest subiect, chiar dacă experiența îmi lipsește. M-a încântat ideea mai ales pentru că am văzut că s-a mai discutat pe acest subiect printre colegii de breaslă, așa că m-am pus pe documentat pentru a realiza un articol pe următoarea temă: cum alegi cel mai bun loc din avion.

Eu unul l-aș alege pe acela poziționat cât mai departe de geamuri. Poate că m-ar ajuta să conștientizez mai puțin înălțimea la care mă aflu. Ar putea fi un criteriu, nu? Dar există și altele, despre care vorbim în rândurile imediat următoare.

Rezervă locul în avans!

Înainte de toate, trebuie să încep cu un sfat: dacă îți dorești cel mai bun loc din avion (această catalogare fiind 100% subiectivă, în funcție de preferințele tale) atunci rezervă locul în avans.

Doar așa vei putea alege locul preferat. Dacă vei cumpăra pe ultima sută de metri, vei alege doar dintre locurile rămase libere, așa că nu vei putea emite prea multe pretenții.

Cu cât rezervi mai devreme, cu atât opțiunile vor fi mai numeroase.

Locurile din față sunt mai bune?

Cel puțin așa spun unele voci. Conform acestora, partea din față a avionului este o idee mai stabilă, așa că în cazul în care există turbulențe, tu le vei simți mai puțin în comparație cu cei din spate.

De asemenea, având un loc în primele rânduri, vei putea să cobori mai rapid atunci când ajungi la destinație. Altfel spus, te vei bucura mai rapid că ai ajuns cu picioarele pe pământ.

Care sunt obiceiurile tale din timpul zborului?

Atunci când îți alegi locul într-un avion, ar trebui să te gândești și la propriile obiceiuri sau nevoi. Obișnuiești să te ridici des? Poate că ar trebui să te așezi mai aproape de culoar.

Vrei să te odihnești în liniște? Alege locul de la fereastră.

Caută detalii despre aeronavă!

Un alt sfat care se poate dovedi a fi util pentru a alege cele mai bune locuri din avion este verificarea aeronavei. Sigur, nu vei putea inspecta personal avionul, dar poți oricând să cauți informații pe internet.

Vei găsi detalii despre configurația cabinei dar și recenzii de la alți călători. În acest fel, vei descoperi care sunt locurile cu mai mult spațiu pentru picioare, pentru a beneficia de cât mai mult confort.

Ce spun ceilalți călători?

Așa cum îți recomandam și mai sus, recenziile pot fi de mare ajutor pentru o alegere optimă a locului din avion. E plin internetul cu recenzii și păreri lăsate de pasageri, așa că nu trebuie decât să le citești.

Poate că vei avea nevoie de câteva ore pentru a citi despre experiențele lor, însă fii sigur că merită.

Stai departe de locurile apropiate de toaletă

Iar asta deoarece aici va exista un flux mai mare de oameni, ceea ce te-ar putea deranja. Desigur, dacă vrei să călătorești de la Suceava la Cluj, acest detaliu contează, deoarece observ că cele mai multe zboruri Cluj se fac cu escală la București, așa că timpul este mai lung.

În schimb, dacă vei avea o cursă mai rapidă, este foarte probabil ca acest detaliu să fie irelevant.

Există, așadar, mai multe criterii pe care le poți avea în vedere atunci când îți propui să alegi cele mai bune locuri din avion. Care sunt criteriile pe care le folosiți voi pentru a alege locul în avion?

Distribuie articolul:

10 comentarii

  1. Nu am decat vreo 20 de zboruri si as putea contrazice cateva lucruri de aici. Locurile din fata de la aripa pana la botul avionului sunt a dracu de zgomotoase, pana nu intra avionul in modul croaziera iti rupe capul.
    Apoi, cursele de linie sunt am toate la fel, cam acelasi spatiu de picioare, nu sunt ca cele de afara sau de cursa lunga. Da, sunt avioane mai mici sau mai mari dar spatierea e cam la fel la astea de pana in 3 ore de zbor.

    Eu nu mai cumpar locuri de ceva vreme, avand un minor cu mine ne dau 2 locuri alaturate si pe al treilea random, daca gasesc sa il schimb (nimeni nu vrea sa stea langa copii in avion) e bine.

    Asta cu locurile e cam asa, eu prefer de la aripa spre coada si prefer locul de la margine pentru ca ma pot ridica, pot intinde picioarele etc.
    Apoi mai e o chestie de luat in calcul, daca aeroportul are burduf sau nu, asta nu prea poti sti. In general coborarea se cam face prin spate (asa a fost la mine cel mai des), practic as fi mai aproape de iesire.

    In fine, prefer locurile de la aripa spre coada.
    Nu am folosit niciodata eSky, mai aruncam cate un ochi pe Kiwi, sa ma ii scanez si eu pentru un citybreak in Iulie….in general ma uit direct la wizz ca am discount club.

  2. Locurile de lângă ușa de îmbarcare sunt cele mai mișto, și dacă sunt și la fereastră, cu atât mai frumos. Poți admirea priveliștea de sub tine când ești la altitudine, sau când ești aproape de aterizare.

    Senzația cea mai tare e când avionul ajunge atinge solul sau când avionul ia altitudine. Iar când vezi norii dedesubt, e super-tare. Așa a fost la primul meu zbor. 🙂

    • La primul cand esti curios, după mai multe zboruri cauți să stai bine, să privești un film, să ai liniște în jur și sa bei liniștit o bere 🙂

  3. Am zburat de multe ori, rute interne și externe, pot să spun că mi-a plăcut de fiecare dată. Dar probabil da, dacă o faci de prea multe ori, dacă zbori des, intervine rutina, ca la orice acțiune de-altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.