Cât de rapidă trebuie să fie încărcarea rapidă?

În prezent, folosesc un OnePlus Nord 2 5G, care se încarcă la 65w. Este poate detaliul care mă încântă cel mai mult la acest telefon de care oricum sunt foarte mulțumit.

Suntem într-o perioadă în care telefoanele reușesc cu greu să se facă remarcate cu ceva anume. Din punct de vedere al designului, lumea pare că s-a plafonat, ori a obținut maximul posibil. Oricum, au ajuns la un nivel mai mult decât ok, așa că majoritatea telefoanelor lansate astăzi sunt pe gustul meu din punct de vedere al designului.

În ceea ce privește camera foto, performanțele obținute sunt la un nivel foarte înalt, iar acolo sunt doar mici lucruri de îmbunătățit. Producătorii pun mult preț pe marketing acolo, așa că fie folosind diferite colaborări cu alte companii cunoscute, fie folosindu-se de detalii care să fure privirea – așa cum este numărul de mega pixeli – reușesc să iasă în evidență mai mult sau mai puțin.

A rămas partea de încărcare rapidă de exploatat. Pentru mine a devenit esențial ca un telefon să se încarce rapid. Privesc cu groază acum la telefonul Ștefaniei care stă o veșnicie la încărcat. Nu cred că aș mai putea folosi un astfel de dispozitiv.

În timp ce producătorii din China au ajuns deja la un nivel foarte înalt din acest punct de vedere, brandurile consacrate încă lucrează la acest detaliu. Totuși, pare că și-au dat seama că încărcarea rapidă este de interes pentru utilizator, așa că mă aștept ca în următorii ani să insiste mai mult asupra acestui detaliu.

Am avut oportunitatea de a mă juca puțin cu Realme GT NEO 3, a cărui încărcare la 150W m-a cucerit. GT NEO 5 va avea încărcare la 240W așa că nu pot să nu mă întreb… oare cât de rapidă trebuie să fie încărcarea rapidă? Va avea și versiune „mai slabă” de 150W.

Sigur, telefoanele nu mai pot avea baterii foarte mari, pentru că nu permite designul finuț. Așa că singura soluție pentru a face autonomia redusă să fie o problemă cât mai mică este o încărcare rapidă. Dar cât de rapidă să fie ea?

Cu 20 de minute de încărcare poți acum să duci bateria la 100% sau pe acolo. Acest timp scade cu cât puterea de încărcare este mai mare. În acest ritm, în viitor nu vom avea nevoie de mai mult de 10 minute pentru a ne încărca telefonul. Iar asta este, cel puțin pentru mine, uimitor.

Totuși, oare chiar avem nevoie de telefoane care să se încarce complet în doar 5 minute? Cât de mult vor rezista bateriile telefoanelor la o astfel de încărcare în forță? De asemenea, revin asupra întrebării din titlu: cât de rapidă ar trebui să fie încărcarea rapidă?

Distribuie articolul:

21 comentarii

  1. Si inainte cand nu exista functia de Fast Charge bateriile tineau undeva la maxim 2 sau 3 ani . Eu am un telefon care are functia de Fast Charge , il am de aproape 2 ani si bateria inca este in parametrii normali .

    • Atunci cum îți explici că există o funcție de încărcare lentă pe timp de noapte, în locul încărcării rapide, întocmai pentru a proteja bateria? Producătorii recunosc singuri că încărcarea rapidă are astfel de efecte. Nu mai fi Gică Contra la orice afirmație, că nu merge.

      • Nu sunt Gica Contra dar din moment ce bateria telefonului meu este in parametrii in aproape 2 ani de zile de ce sa fiu Gica Contra ?

        O bateria la telefon daca tine prea putin , e clar ca acel telefon este solicitat la maxim , butonat la maxim , aplicatii peste aplicatii care consuma resurse la greu , lipsa semnalului si folosirea wifi-ului descarca si ea destul de mult

        Eu doar am spus cum se prezinta la mine situatia , daca la tine sau la altii nu va tine bateria nu ma intereseaza acest aspect

  2. La mine se încarcă de la 20% până la 80% în aproximativ 60 de minute… dar trage cât are chef telefonul… după 80% începi să de rogi de el să se încarce mai repede.

      • iPhone dar nu-l încarc cu un încărcător ci dintr-un acumulator extern de 20.000 mAh, pentru că așa cum ne-am obișnuit telefoanele Apple nu mai au încărcător în cutie și n-am catadicsit să-i iau unul original. E configurat de mine ca de la 80% să o ia mai cătinel… că dacă îl lași încarcă până la 100% destul de repede.

          • Da, oricum Apple face de capul lui multe chestii fără să te întrebe… cică optimizează resursele: mie-mi trecea din 5G automat în 4G+ fără să mă întrebe de sănătate deși aveam acoperire 5G excelentă. După ce-am săpat prin online și am înjurat câte-n lună și în stele am aflat cum e treaba cu optimizările în eco-sistemul Apple și i-am spus cu subiect și predicat că vreau 5G când am acoperire 5G că nu vreau să-mi economisească bateria (acesta era un motiv pentru care trecea de unul singur în 4G+). Atunci am descoperit și încărcarea optimizată a bateriei: rapid până la 80% dacă are de unde și… festina lente după 80% până la 100%. Când coboară sub 20% nu mai primesc notificări de la aplicații… intră în modul economic și încă n-am dibuit cum să-i cobor pragul… dar e mai bine așa… dacă nu primesc notificări știu că e de pus la încărcat.

          • Utile setări. O să caut să văd dacă nu există astfel de setări și pe Android.

  3. Ma straduiesc de ceva timp sa inventez ceva cu care sa merg si eu la targurile astea de lansari de tehnologie si sa prezint lumii un device care iti da posibilitatea sa te rupi de la tot pentru minim 30 de minute, zilnic, si sa iti redescoperi viata. Adica sa te bucuri de trilul pasaricilor sau al cucilor (dupa preferinte), si sa simti ca inca esti in viata, unde nu e o problema daca stai linistit pana se incarca intr-o ora un telefon. Atentie, dar masinile electrice musai in 5 minute sa se incarce, altfel moarte lor :)) deviceofob pana la capat.

    Marius gramnazzi thx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.