Am mai descoperit un tip de ciuperci

Toamna aceasta am descoperit că îmi place să merg la cules ciuperci, chiar dacă nu sunt mare fan al mâncărurilor în care își găsesc locul acestea. Să fie deja o lună de când am mers pentru prima oară la hribi, iar între timp aceștia au cam dispărut.

Ne propunem ca toamna viitoare să fim mai activi când ei apar, astfel încât să ne facem rezerve mai multe.

Între timp, a apărut o altă specie de ciuperci, iar pădurile par a fi pline de ele. Mai precis, este vorba despre ghebe sau opintici, după cum li se mai spune. Denumirea lor oficială, în latină, este Armillaria mellea.

Se pretează foarte bine la murat și sunt destul de ușor de recunosc, odată ce te obișnuiești cu ele. Noi am fost prima oară singuri și le-am căutat timp de vreo 15.000 de pași, însă nu le-am văzut. Cel mai probabil că am greșit căutând în mod special doar la trunchiurile de copaci tăiați, ori pur și simplu am avut ghinion.

Apoi am ieșit cu un prieten și cu mai mulți cunoscuți de-ai acestuia, într-un loc bine știut de ei. Am mers la „pont”, cum ar veni. Am reușit să adun vreo 3 găleți de câte 12 litri, le-am fiert și le-am pus la ladă, nu înainte ca Ștefania să gătească din ele, să vadă dacă îi plac.

A dat OK-ul, așa că este foarte probabil să mergem măcar o dată în viitorul apropiat.

Din câte am înțeles, acestea sunt preferate în salatele de murături, așa că se pun la borcan. Doar că… din lipsa unui beci la dispoziție, am preferat lada frigorifică.

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. Mai merg și trase la tigaie după ce au dat un clocot, cu puțin usturoi, mai uscățive așa, și cu mămăliguță caldă…o delicatesă.

    Chiar nu știai de ghebe? Și la oraș se știe de ele, poate doar ăia din Bucure;ti nu ]i cunosc.

    Să aveți poftă când îi savurați. Eu mi-am făcut rezerva pe iarnă de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.