Skip to content

Și… nu contează votul?

A tot circulat pe internet o postare tare interesantă și căreia ar trebui să îi acordăm mai multă atenție. Înainte de a spune că votul tău nu contează, ar trebui să știi că…

  • La alegerile europarlamentare din 2014 Alianța PSD UNPR PC a obținut 2.093.237 de voturi, un procentaj de 37,6% conform Wikipedia. Atunci prezenta a fost de aproximativ 32%.
  • La alegerile de anul acesta, tot pentru Parlamentul European, procentul a fost de aproximativ 23% cu aproape același număr de voturi. Prezenta acum a fost aproximata la 49%.
  • În 2016 cu 3.204.864 de voturi, procentajul PSD a fost de 45%, ceea ce înseamnă 154 de mandate care le-au permis cu ușurință să facă 1-2 alianțe cu ajutorul cărora să dețină majoritatea și să facă legile în parlament. Prezența la vot în 2016 a fost de aproximativ 40%.

Desigur că prezența mare de anul acesta este justificată de câteva argumente solide. Primul ar fi că lumea s-a săturat de atâtea ordonanțe și mârlănii în domeniul justiției. Apoi a fost și referendumul care avea nevoie de un prag minim de 30% pentru a fi validat. Multiplele proteste din ultimii ani au contat și ele fără dar sau poate.

Apropo, un record a fost stabilit și de către tinerii care au ieșit la vot. Cam așa:

Înainte de a zice că votul tău nu contează… ar trebui să vezi cifrele asta. Ai lor cei 2 milioane + vor ieși mereu la vot. Așa cum au fost plimbați pe la Iași, Craiova sau Galați, la fel sunt duși la urne. Rămâne să stabilim noi cât de mult contează în procente acele voturi.

2 Comments

  1. Uitați un lucru cei cu comparațiile de genul: Pro România. Restul de votanți clasici, baronii care au migrat spre Pro România au voturile acolo. Așadar, ăia 3 milioane de votanți socialiști sunt acolo.

    • Adrian Bolocan Adrian Bolocan

      Vreo 500.000 au fost acolo… ideea e alta. Cat inseamna un vot cand prezenta e mica, si cat atunci cand e mare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.