Review router Tenda AC21 AC2100

Pentru că modemul celor de la Telekom de la țară are o arie de acoperire tare proastă, am optat pentru folosirea unui router, anume modelul Tenda AC21. Pe acesta l-am instalat undeva pe hol, astfel încât să mă pot bucura de internet prin Wi-Fi atunci când sunt prin curte.

Am testat routerul Tenda AC21 așa că am decis să prezint mai multe păreri în acest articol. Altfel spus, în rândurile următoare vei găsi un review făcut pentru routerul Tenda AC2100.

Astfel, dacă ești în căutarea unui router ieftin și bun, iar Tenda AC21 este una dintre opțiunile tale, te invit să citești continuarea acestui articol și îți vei putea face o imagine clară asupra performanțelor oferite de acest router.

Review router ieftin și bun Tenda AC21

Înainte de toate, ar trebui să precizez că routerul Tenda AC21 este disponibil la un preț de aproximativ 190 de lei în majoritatea magazinelor online, iar dacă ai noroc să prinzi și o reducere de preț, fără dar sau poate vei face o afacere tare bună.

Vorbim, așadar, despre un router Wireless Dual-Band cu 6 antene externe de 6 dBi menite să ofere o rețea W-Fi cât mai extinsă și mai stabilă, dar ai la dispoziție și 3 porturi LAN pentru o viteză la internet cât mai mare.

Dispune de tehnologia 802.11ac Wave2 care poate garanta viteze de până la 2033 Mbps, dintre care 1733 Mbps la 5 GHz și 300 Mbps la 2.4 GHz.

În plus, tehnologia 4×4 MIMO contribuie, la rândul său, la oferirea unei acoperiri generoase, pentru rețele Wi-Fi stabile. Mai mult decât atât, routerul Tenda AC21 are în dotare un amplificator de semnal integrat, a cărui rol probabil că nu mai e nevoie să îl menționez.

Viteza prin cablu poate ajunge până la 1 Gbps, însă mai multe despre viteză vei afla din testele pe care le vei găsi ceva mai jos.

În componența acestui router Tenda găsim un procesor de 1 GHz dar și un co-procesor de 500 MHz. Rolul acestora este de a oferi o viteză de procesare cât mai înaltă.

Stabilitatea internetului este garantată de protocolul IPv6.

Cum se instalează routerul Tenda AC21

Unul dintre lucrurile care mi-a plăcut mult la routerul Tenda AC21 este reprezentat de ușurința de instalare. Este primul router care mi-a picat în mână, până acum folosindu-mă doar modemul oferit de către fiecare furnizor de internet în parte.

Ei bine, instalarea a fost ușoară, dar cu peripeții. Ajung acasă, mă folosesc de un cablu LAN pentru a conecta routerul la modem și după ghici ce… nu merge internetul. Culmea a fost că înainte de instalare mergea, așa că mă apuc de schimbat cabluri, porturi, setări și de toate. Să mor de nervi, nu altceva.

M-am chinuit cam jumătate de oră, ca să aflu apoi că de fapt a picat internetul în toată localitatea. Sănătate multă, Telekom!

De fapt, tot ce trebuie să faci pentru a te bucura de internet, este să conectezi routerul Tenda AC21 la modem folosind un cablu LAN. În router, acesta trebuie pus în cablul WAN.

Odată conectat cablul LAN, ai acces la internet. Nimic mai simplu.

Poți folosi apoi aplicația Tenda WiFi, ce poate fi descărcată de aici sau accesează site-ul web tendawifi.com pentru a administra rețeaua creată. Opțiunile sunt nenumărate și totodată interfața simplificată a panoului de administrare poate fi folosită chiar și de către amatori așa ca mine.

Ce viteze oferă routerul Tenda AC21

Dar, să lăsăm vorbăria și să trecem la teste, că până la urmă acesta reprezintă probabil principalul punct de interes. Ce viteze de download/upload atinge routerul Tenda AC21?

În Suceava am internetul de la Vodafone, iar la țară de la Telekom, în ambele cazuri fiind vorba despre pachetele mai accesibile ca preț, deci fără viteze foarte înalte. Testele pe care le voi prezenta mai întâi vor fi din Suceava, urmând să vin cu o actualizare a articolului imediat ce instalez routerul la țară.

Acestea sunt rezultatele obținute folosind SpeedTest.net, pe Wi-Fi, pe 5GHz.

Folosind rețeaua WiFi la 2GHz, tot de pe laptop, am obținut aceste scoruri:

În final, am făcut și un test folosind ambele benzi, în aceleași condiții. Rezultatele sunt următoarele:

Este limpede faptul că în final am ales să folosesc rețeaua de 5 GHz, chiar dacă are o arie de acoperire mai largă.

Am făcut un test și de pe telefon, iar rezultatul a fost ăsta:

Pe LAN se prezintă, desigur, mult mai bine:

Eu am cel mai mic pachet de internet de la Vodafone, iar astfel cred că vitezele pot fi mult mai mari în cazul în care ai un abonament mai bun.

Acoperire

În ceea ce privește acoperirea, în garsoniera unde stau în Suceava am semnal la putere maximă în orice încăpere, routerul fiind în dormitor, iar până în bucătărie are doi pereți în cale.

M-am plimbat puțin și prin parcarea blocului pentru a testa acoperirea și în curând voi veni cu o actualizare pentru a prezenta acoperirea pe care o are la țară routerul Tenda AC21.

Ei bine, fără dar sau poate acoperirea poate fi mai mare. Dar, la prețul pe care acest router îl are, nici nu te poți aștepta la mai mult. Totuși, dacă nu are prea mulți pereți în față și alte lucruri care să îi blocheze semnalul, cred că reușești să ai semnal ok și la peste 100 de metri distanță.

Voi mai testa însă acoperirea router-ului în viitorul apropiat și voi veni cu detalii mai precise, sper.

Concluzii

Nu pot să spun că am nemulțumiri de la acest router. Îl folosesc la 5GHz ca să am o viteză cât mai bună în apropierea lui, acoperirea prin locuință e mai mult decât ok și totodată designul său e suficient de simpatic.

Îmi place că e ușor de instalat, ușor de folosit și de administrat folosind aplicația sau site-ul web, așa că dacă ești în căutarea unui router ieftin și bun, Tenda AC21 AC2100 ar putea fi o alegere bună.

Distribuie articolul:

11 comentarii

  1. Cred că este Tenda A9 a fost undeva la 60-70 lei și are o acoperire destul de mare…am mai incercat și altele mai scumpe dar nu funcționau așa cum îmi doream eu…pierdeau semnalul sau îl aveau prea slab… Dar cel de la Tenda este perfect și fiabil îl am de 4 ani.

  2. Tu poți alege alt model de extender evident în funcție de necesități , adică dacă vrei să ai o acoperire mult mai mare cumperi alt model de extender Tenda….eu cu al meu am semnal in casa și în curte chiar și pe strada la câțiva metrii.

    • Cred că am un extender de la Xiaomi pe care ar trebui să îl testez curând, dar nu ar strica să îl compar cu ceva de la Xiaomi. 😀

  3. Ideea e că poți să îl muti in casă unde vrei tu . Eu de exemplu am router wireless într-o casă și în altă casă alăturată am extenderul și funcționează perfect ….se instalează și foarte ușor.

    Scuze că am lăsat mai multe mesaje dar îmi apare ciudat când încerc sa editez comentariul

    • Hmm, voi verifica să văd care e problema cu editatul. 😀 Am testat și pare ok. Care e problema de care te-ai lovit tu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.