Skip to content

Prea multe zile libere?

Cred și eu că o fi mișto să ai weekend prelungit. Ca o dată la câteva luni să mergi în vacanță 3-4 zile pe la munte sau pe la mare. Și pare că aceasta este una din variantele cu ajutorul cărora dragul nostru guvern au reușit să ne cucerească: zile libere.

Dacă 1 mai pică marți, dăm liber și luni. Iar dacă e miercuri, facem o mini-vacanță de câteva zile. Pare ok, toată lumea se bucură de timpul ăsta liber. Angajații în primul rând, apoi băieții cu pensiuni și hoteluri, pentru că vine lumea în vacanță. Doar că mi se pare că prea se promovează statul degeaba.

Cu siguranță guvernanții noștri n-au prea promovat munca de când au ajuns acolo sus. Ba chiar parcă cei cu ajutoare sociale sunt mai apreciați decât simplii muncitori. Iar simplii muncitori primesc zile libere, pentru a le arăta cât de bine trăiesc cei cu ajutoare sociale.

Nu știu la voi, însă pe aici pe meleagurile mele se cam simte rezultatul promovării zilelor libere și a ajutorului social. Dacă în urmă cu ceva timp stăteau oamenii la rând atunci când aveai ceva de muncă, acuma abia dacă mai găsești pe cineva să te ajute la o treabă. Iar dacă găsești pe unu, treaba trebuie să fie ușoară. Să nu transpire. Bani mulți, muncă puțină. Țigări și o berică, iar mâncarea să fie bună. Două feluri ar fi recomandat. Fără desert, că strici gustul la bere. Poate o cafeluță.

Și uite așa nu găsești pe nimeni să dea la betonieră o juma` de zi. Sau să te ajute să cari niște balast. Nimic.

Fie că s-au obișnuit cu banii mulți pe care îi primesc atunci când lucrează afară – deși nu cred – ori fie că pur și simplu nu au nevoie de bani. Cel puțin nu câștigați așa, cu sudoare. Mai bine încearcă să trăiască cu acei bani primiți la ajutorul social și să stea la umbră. Desigur, nu zic că nu mai sunt și oameni care muncesc cu adevărat. Cunosc și astfel de exemple, pentru care ajutorul social e doar o sursă suplimentară de unde mai iau niște bani. Dar sunt puțini.

În rest, efecte bune ale acestor zile libere nu cred că există. Nu altele în afară de odihna muncitorilor și poate câștigurile care vin de la turism. Acuma nu știu care e procentul celor care pleacă în vacanță atunci când au o zi liberă d-asta. În rest, mai sunt și altele?

zile libere

2 Comments

  1. Silvia Silvia

    Pentru noi cei din mediul privat, toate pomenile electorale nu inseamna absolut nimic, ba mai mult incurca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.