Piatră de ascuțit de la Maranc
Cei care ați mai citit și alte articole de pe aici, știți deja probabil că sunt pasionat de bucătărie și mai ales că îmi plac cuțitele. Nu ar fi niciodată destule cuțite, ba chiar acum mă gândesc că nu ar fi rău să îmi fac un set și pentru la țară. Cu toate acestea, degeaba ai cuțite bune, dacă nu le păstrezi ascuțite.
Cred că de departe unul dintre cele mai eficiente moduri de a ascuți un cuțit este cu ajutorul unei pietre pentru ascuțire. Aveam o piatră ieftină, pentru care am plătit mai puțin de 20 de lei, care își făcea treaba binișor. Am ajuns însă la concluzia că este o piatră proastă abia după ce am avut ocazia să folosesc una de o mult mai bună calitate.
Anul trecut am primit un cuțit de la Maranc pe care l-am folosit destul de intens încă din prima zi. Ba chiar l-am luat și prin natură, când mai puneam de câte un grătar. Fiind folosit zilnic mai bine de un an, este evident că tăișul său perfect a avut de suferit.
Am avut grijă să nu dau în oase cu el și l-am protejat cât s-a putut, dar nimic nu ține o veșnicie. Așa că a apărut contextul ideal pentru a testa și o piatră pentru ascuțire, tot de la Maranc, ca să nu muște prea rău din cuțit.
Pe mâinile mele a ajuns piatra Maranc 3000/8000, ce are o granulație perfectă pentru întreținerea regulată a cuțitelor de bucătărie. Probabil că ar fi necesară o granulație mai mică în cazul cuțitelor distruse – aproape – complet, însă pentru întreținere este ce trebuie.
Pe lângă piatră, în cutie mai avem un suport din bambus ce se dovedește a fi de mare ajutor, mai ales datorită tălpii cu silicon anti alunecare, precum și un accesoriu cu ajutorul căruia poți păstra mai ușor unghiul de ascuțire al cuțitului. Cu timpul ți se dă mâna și nu mai ai nevoie de el, dar la început este de mare ajutor.
Piatra are o dimensiune de 180 x 60 x 30 mm și o greutate de 638g. Designul său este simpatic, având două culori plăcute: alb, pentru granulația de 8000, și cărămiziu, pentru nuanța de 3000.
Este eficientă piatra de ascuțire profesională Maranc?
Nu a fost nevoie decât să trec de câteva ori cu cuțitul Maranc pe ambele părți, iar tăișul a redevenit ca nou. Dovadă este acest video:
Acesta a fost momentul în care am zis că piatra mea ieftină este de aruncat. Citind acum acel articol, îmi dau seama cât de important este să poți compara produsele. Nu am aruncat-o, dar a ajuns la țară.
Impresionat de rapiditatea cu care am ascuțit cuțitul de zi cu zi, am zis să încerc piatra și pe cuțite mai ieftine. E mai mult de muncă pentru ca ele să ajungă într-o stare acceptabilă, dar face treabă bună și în cazul cuțitelor de o calitate mai proastă.
Cu cât cuțitul este din materiale mai proaste, sau mai praf din punct de vedere al ascuțișului, cu atât mai mult trebuie să insiști. Dar în final obții un rezultat cel puțin satisfăcător.
Singur, nu vei putea face un cuțit la 10-20 lei să taie precum taie cuțitul de la Maranc, de exemplu, însă îl vei face să taie, iar asta este tot ce contează pentru un utilizator simplu. Dacă iubești bucătăria cel puțin precum o face Liviu Dragnea, sigur vei dori mai mult. Bine, poate că ar trebui să schimbe și el cuțitul, că pare că se chinuie cu al lui. Poate se îndură băieții de la Maranc să îi trimită unul. :))
Cât costă?
În momentul scrierii acestui articol, trebuia să plătești 399,90 lei pentru această piatră de la Maranc. Prețul întreg ar fi 529,90 lei.
Merită? Eu zic că da. Dacă îți place să faci pe bucătarul și mai ales dacă îți dorești să ai cuțite care taie perfect, merită să cumperi o piatră de calitate. Aceasta de la Maranc poate fi o alegere bună.
Este ușor de folosit, face cuțitele să taie brici și o ai o viață întreagă. Ce ai putea vrea mai mult?
Pentru ascuțit foarfecele o fi bună?
Nu știu exact la ce unghi se ascute o foarfecă, dar dacă este asemănător precum la cuțite, ar trebui să funcționeze ok. O să încerc să ascut o foarfecă și te anunț.