Pâine integrală făcută în casă
Am fost crescut cu pâinea făcută în casă. Fie că erau turte coapte sau prăjite, fie că era pâine făcută la cuptor, în cea mai mare parte a timpului pâinea cea de toate zilele era făcută în casă.
Fiind crescut cu ea, adesea îi duceam dorul. Pâinea din comerț nu a fost niciodată perfect pe gustul meu, chiar dacă sunt și opțiuni mai scumpe care-s mai bune. Doar că au prea multe ingrediente, majoritatea nefiind necesare. Așa că am împrumutat de la mama obiceiul de a face pâine în casă.
Acum cu regimul însă am renunțat la pâinea albă, la care mă pricepeam destul de bine deja, înlocuind-o cu pâinea integrală. Așa că a apărut o nouă provocare pentru mine: cum se face pâine integrală făcută în casă?
Recunosc că la început am căutat rețetă de pâine integrală pe internet, mai mult pentru a afla dacă există ceva special ce ar trebui să fac. Totul e la fel ca în cazul pâinii albe, diferă doar făina.
Așa că am zis că trebuie să scriu despre asta și aici pe blog. Recunosc, mi-ar plăcea să scriu mai des despre bucătăreală, dar încă nu am curajul și nici poze grozave nu pot obține din motive de lumină, imaginație și creativitate. Am prins ceva curaj și datorită lui Marius, care la rândul lui a scris despre rețeta lui de pâine.
Diferă însă procedura și ingredientele folosite, așa că am zis să-i arăt eu lui cine-i șefu` la pâine integrală făcută în casă.
Ce rețetă folosesc pentru a face pâine integrală?
Eu am cam renunțat să folosesc cântarul de bucătărie când gătesc. Prefer să fac totul la ochi, iar asta pentru că așa învăț mai ușor anumite rețete. Așa se face că ingredientele din rândurile următoare vor fi prezentate cu aproximație.
Dat fiind consumul mic de pâine, încerc să nu folosesc mai mult de 500 de grame de făină. Găsești făină integrală în comerț. Nu am luat ceva scump, ci doar ce e mai ieftin. De prin LIDL a fost luată făina asta, cred. Uneori ajung să folosesc chiar și 600 și ceva de grame, din motive de prea multă apă.
Apoi, folosesc aproximativ 200-300 ml de apă caldă în care am dizolvat în prealabil un plic de drojdie pe care l-am amestecat cu foarte puțin zahăr. Las acea apă să crească drojdia puțin, iar apoi o torn peste făină.
Avem și praful de sare pe care îl arunc peste făină. Frământ apoi până obțin un aluat suficient de moale, lipicios dar care să nu se prindă de mâini sau de bol. În acest sens, ajută 20-30 ml de ulei. Eu folosesc de măsline.
Cu cât frămânți mai mult, cu atât mai bine. E o activitate care mie îmi place, așa că fac totul cu plăcere și nu am o problemă în a frământa mai bine de 15 minute, dacă e cazul. Aș minți să spun că fac asta mereu.
Acopăr vasul cu ceva folie, pun și un prosop sau două peste, apoi las aluatul să crească. După aproximativ o oră, rup din aluat și formez mai multe bile de aluat pe care le frământ în mână, folosind o mișcare de rotire pe după mână, să zic așa. Cred că ar fi ajutat mai mult un video în acest sens.
Ung tava cu foarte puțin ulei și pun fiecare bilă obținută. Acopăr tava cu folie și prosop, apoi aluatul mai stă un timp la crescut.
Când îmi place cum arată, ung deasupra cu un ou bătut, iar apoi ajunge în cuptor la treaptă medie, pentru 20-30 de minute. Nu am cel mai bun cuptor, ci dimpotrivă, probabil e cel mai prost. Probabil că rezultatul ar fi fost mult mai bun dacă mă ajuta cuptorul.
În final, scot pâinea din tavă și o lasă învelită într-un prosop sau două, ca să nu se întărească.
Mie îmi place pâinea care îmi iese, iar cei care au gustat au zis că e bună. Sper că nu au mințit și sper să vă fie de ajutor și vouă. Dacă prinde bine, poate mai revin cu astfel de materiale.
Faceți sau ați făcut pâine în casă? Care este procedura voastră?
Pune și un ou bătut ca pentru omletă în rețetă, la fiecare 500 grame de făină dacă vrei ca să iasă pâinea ca la mama acasă… și încă un secret, nu mai fă bile ci imaginează-ți că vrei să faci colaci, 3 bucăți… dar în loc să faci cerc împletește cele 3 bucăți… iese o pâine de te lingi pe degete. Iar după ce o scoți din cuptor stropește puțin cu apă pulverizată înainte de a a o înveli. Iar ca să fie treaba… treabă folosește lapte nu apă… să nu sari că-i rețetă de cozonac, acolo rețeta e mult mai complexă… repet, dacă vrei o pâine ca la mama acasă, nu pâine dietetică, pâine de pe plaiurile lui George Enescu, Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, ș.a. (Adrian Bolocan, Postolachi Dumitru)
Data următoare, promit că așa o fac. Nu îmi prea iese cu împletitul, voi mai incerca. Trucul cu apa îl știam, așa fac și ai mei. Deocamdată încerc să țin din scurt caloriile și totul, ca să mai scap de kile, de aici și treaba dietetică.
Eu am învățat ceva de la oameni care fac prăjituri în mod profesionist: niciodată nu trebuie să lași cântarul, totul la gramaj dacă vrei să îți iasă și data viitoare la fel.
Da, la prăjituri e totul la virgulă, dar d-alea nu fac. Te asigur că pot obține aceeași pâine de două ori, cântărind doar făina.