Oare de ce nu se pune mai mult accent pe reciclare?

Mă legam în ultimul articol scris de unul dintre aspectele care mă deranjează la români. Acum vorbesc iar de ceva asemănător, și anume despre gunoaie. Și nu, nu vorbim nici de politică și nici de Kapatos. Mersi.

Ideea articolului mi-a venit ieri, când am dat share imaginii de mai jos:

Și brusc mi-am amintit de o situație asemănătoare: fierul vechi. Cel puțin aici la mine, sunt vreo 3 centre care colectează fier vechi pe o rază de 20 KM. Costă cel mult 50 de bani kilogramul și vă asigur că nu mai găsești un șurub nici măcar în pământ. Au săpat, au căutat și au furat tot ce era din fier, motiv pentru care acum nu mai găsești nici măcar urmă de rugină pe pământ.

Oare de ce nu ar putea fi la fel și în cazul gunoaielor? Dacă tot pot fi reciclate în folosul nostru, de ce oare nu se poate plăti pentru ele, la fel cum se face în cazul fierului vechi? Presupun că există totuși astfel de centre, pentru că am văzut multe persoane care adunau peturi, însă ori sunt prea prost plătite, ori nu prea promovate.

Totuși, dacă ar exista mai multe centre în care să se plătească pentru gunoiul care de cele mai multe ori ajunge în spațiile verzi, cred că nu am mai fi catalogați așa ușor drept o țară în care gunoaiele sunt pretutindeni. Asta deoarece gunoaiele ar fi la fel de căutate precum este fierul vechi.

Mai mult decât atât, am reușit să obținem noi surse de energie, ne-am construi o imagine mult mai bună în Europa dar am trăi mai sănătos totodată. Ce poate fi mai important decât asta?

gunoi

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Simplu, un kil de hier e trei’jde bani, volumu mic, fier se găzeşte peste tăt locu, este de unde fura, că de aia s-or furat şi capacele de canal, şi tot tot tot ce era din fier. Furat, dar nu reciclat !… e totuşi o mare diferenţă. Un kil de PET cît ar putea fi ? Cinci bani, trii bani, un ban kilu, şi are volum mare, deci mai incomod de cărat, deci pet-urile or să rămînă fain frumos împrăştiate peste tot… De fapt e vorba şi de educaţie civică, de amenejarea unor containere specializate… N-are sens să întru în detalii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.