Oare cum funcționează estimarea celor de la Eon?

Cel mai adesea, obișnuiesc să trimit lunar indexul la cei de la Eon, întocmai pentru a plăti exact cât consum și nu mai mult, dar nici mai puțin. Bine, mă îndoiesc că a doua variantă este posibilă, la cum funcționează estimarea celor de la Eon.

Așa se face că am făcut și un mic ghid despre trimis indexul la Eon, în cazul în care aveți nevoie de unul, deși mă îndoiesc.

Chiar dacă insist să trimit indexul în fiecare lună, sunt momente în care nu reușesc să fac asta. De exemplu, anul acesta, la gaz, am ratat trimiterea indexului de doar 3 ori. În rest, excepție făcând momentele în care citirea a fost făcută de către operator, am reușit să trimit mereu indexul.

De curând, m-am trezit cu factură de 400 de lei, atât pentru gaz cât și pentru electricitate, și pur și simplu nu mă prindeam care e faza. Am zis că s-au scumpit iar gazele sau curentul, dar nici vorbă de asta.

Pur și simplu am uitat să trimit indexul și au făcut ei o estimare pe placul lor. Astfel, dacă în septembrie am consumat doar vreo 13 metri cubi de gaz, în octombrie s-au gândit ei că am consumat 107 metri cubi. În comparație, în 2022 am consumat doar 17 metri cubi.

Am mai auzit pe la cunoscuți că s-au trezit cu estimări d-astea bazate pe nimic, ori pe dorința de a primi niște bani în avans, așa că mă întreb… oare cum funcționează estimarea celor de la Eon?

Nu mă bucură deloc faptul că trebuie să plătesc factura pe două luni, însă măcar în ianuarie știu sigur că nu voi avea prea mult de plată.

Ați primit astfel de estimări?

Distribuie articolul:

11 comentarii

  1. Cand am facut contract la Hidroelectrica am pus numarul de kw estimati de mine pentru fiecare luna. In cazul in care uit sa dau indexul, ei pun acel index dat de mine pentru luna respectiva. Diferenta dintre ce consum in acea luna si ce am estimat eu in contract este de +- 5%.

    • Depinde și de ce contor ai… și eu am vrut să-i păcălesc pe cei de la Electrica în urmă cu vreo 2 – 3 ani când cei de la Electrica mi-au comunicat că de la 1 ianuarie voi plăti 1.8 lei/kWh în loc 0.45 lei/kWh cât plăteam până atunci și am avut o surpriză mai puțin plăcută: cel păcălit am fost eu că am făcut doar niște plăți în avans…

      Inițial am plătit cât am dat eu autocitirea, iar când a venit regularizarea s-au refăcut calculele cu cantiatea de kWh raportată pentru fiecare lună de regiștrii contorului… de unde să fi știut eu că acesta memorează consumurile din ultimele 36 de luni cu precizie de ceasornic elvețian.

      Practic auto-citirea e cam degeaba și doar împarte costurile într-un mod mai echilibrat… că apoi urmează regularizarea și se ține cont de datele reale.

  2. La casa lăsată pustie de bunica a venit o factură de vreo 1400 de lei, în condițiile în care nu consumă nimeni nimic. Am vorbit cu eon pe chat, le-am dat poze cu contorul și au anulat-o, emițând o factură la fel, dar cu minus. De atunci, am intrat la Convenție de consum și am setat 0, ca să nu mai stau să trimit lunar același index. Dacă se consumă ceva, văd ei o dată la trei luni, când citesc contorul.

  3. Citeam undeva ca se face o medie trimestriala a consumului de gaz, se imparte la numarul de consumatori fizici si iti trimite factura… cine are ochii deschisi nu deschide buzunarul, cine nu…mi-e teama ca trebuie sa plateasca!

  4. o sa dau din casă, adică, știu dintr-o sursă credibilă. Când este nevoie de o infuzie de cashflow, se emit facturi estimate destul de exagerate. Le reglezi după, dar ei își fac treaba cu banii tăi, e ca și cum ar încasa în avans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.