Mai merge treaba cu Fake News?

Ascult Digi FM aproape în fiecare zi, mai ales matinalul. Astăzi s-a vorbit puțin despre Fake News, anume despre un caz concret.

Ceva site de știri a postat un articol, destul de detaliat cică, conform căruia Nicolae Furdui Iancu ar fi murit. Iar românii au pus botul. Aproximativ 17.000 au dat share, like, au citit șamd.

Și bineînțeles că nu a murit, însă o astfel de știre ar putea face suficient de mult rău.

De o vreme, pe Facebook-ul meu nu au mai apărut articole din categoria fake news. Însă nu știu dacă acest lucru se datorează măsurilor pe care Facebook a anunțat că le va lua, sau a faptului că am încercat să mă feresc de oamenii care nu știu să verifice o știre. Le-am dat unfriend sau unfollow dacă era totuși o persoană cunoscută.

Fenomenul de Fake News este însă unul de amploare și este dăunător. Se face foarte multă propagandă astfel dar am văzut că se promovează și fel și fel de remedii miraculoase pe care lumea le crede și probabil le pune în practică.

Așa că mă întreb: ce s-ar putea face mai concret cu aceste site-uri?

Pe lângă faptul că rețelele de socializare ar trebui să se implice și mai mult în stoparea fenomenului, cred că măsurile ar trebui luate la un nivel ceva mai înalt.

Firmele de hosting ar trebui să se facă și ele responsabile de conținutul promovat de unele site-uri. Iar odată ce un site a fost raportat ca fiind de știri false, contul să fie suspendat.

Ușor-ușor cu siguranță s-ar mai reduce acest fenomen. Cu siguranță ar putea fi luate și alte decizii, iar asta cât mai curând.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Problema nu e la site-uri e la oameni. Dacă oamenii sunt proști nu-i schimbă nimeni. Dacă nu e un site obscur e o televiziune, un radiou sau vreo gazetă. Fake News n-au apărut din senin, au existat din totdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.