Ce faci când rămâi cu roata blocată chiar dacă ai dat prezoanele jos?

Zilele trecute am pățit o nepățită. Chiar dacă s-au făcut 6 ani de când am permis și în cea mai mare parte a timpului am avut mașină, zilele trecut m-am trezit cu roata de pe spate, dreapta, pe pană. Nu pana a fost premiera, ci mai degrabă blocajul roții a fost.

Am slăbit prezoanele, am ridicat mașina pe cric, am dat jos prezoanele și cam atât. Dau un picior în roată, nimic. Apoi, a fost mai bine de o oră de dat picioare în roată. Ba mai jos, ba mai sus, ba mai în dreapta, ba mai în stânga nimic. Roata nu voia să pice și gata.

Am dat și cu WD 40, dar nimic. Am mai încercat, la indicațiile unui mecanic, să o deblochez mergând cu doar 3 prezoane și să frânez, ba cu fața, ba cu spatele, ba în curbă ba pe mama mă-sii. Tot nimic.

Așa că am ajuns la vulcanizare, până la urmă. Am avut noroc că pana nu era așa de gravă și roata nu își pierdea toată presiunea prea rapid.

La vulcanizare totul a fost destul de simplu. A băgat mai multă presiune în roțile de pe spate, pentru că aparent ambele aveau problema asta, iar apoi cu câte două lovituri de baros în anvelopă s-au deblocat.

Dacă tot am ajuns la vulcanizare, am cerut să mi le dea jos pe toate, să nu fie și altele sudate, cum a fost cea cu pana. Aparent, problema era doar pe spate, cele de pe față au fost mai ușor de dat jos. Folosite pentru viraj, am înțeles că e mai greu să se blocheze și alea.

Apoi, înainte de montaj, au dat cu un spray de cupru pe acolo. Ci ăla previne blocajul roților și, în mod normal, așa ar trebui să facă la fiecare vulcanizare. Culmea e că, deși am permis și mașină de 6 ani, timp în care am trecut pe la multe vulcanizări, eu văd schema asta pentru prima oară. Și nu am fost numai la vulcanizări de cartier, dimpotrivă.

Așa că, dacă vreți să nu vă treziți, ca mine, cu pana și cu roata sudată, aproape imposibil de dat jos, faceți rost de un spray de cupru. Găsiți pe eMag unul la 35 de lei, cred că o să fac și eu investiția asta, că nu mai vreau surprize d-astea în care îți vine să plângi lângă roată.

2 Comentarii

Răspunde

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.