Skip to content

Jandarmeria… și atât

În primăvară strigau cu toții Jandarmeria, jos pălăria. Jandarmii primeau flori de la protestatari și imaginea Jandarmeriei Române era una foarte bună. Cu siguranță nu mai este după faptele de aseară.

Menționez de la început că nu mă pricep prea mult, dar îmi permit să-mi dau cu părerea și aștept să fiu corectat dacă greșesc, însă procedurile jandarmilor de aseară mi se par foarte greșite.

Ne întoarcem înapoi la protestele de la început de an și ne amintim că în una din seri au apărut grupuri de suporteri, din galeriile care duc veșnice lupte cu jandarmii, și au produs violențe. Nu a fost chiar atât de grav ca aseară, dar au fost violențe. Cumva au fost alungați, iar după ce s-a tot vorbit că acele galerii au fost aduse intenționat iar Jandarmeria a fost criticată, brusc a doua seară nu au mai fost violențe. Ca prin minune oare? N-aș crede.

Aseară au apărut iar acei oameni cu tricouri pe față, masivi și agresivi. Foarte probabil se știa de dinainte că vor veni. Jandarmii spun că nu îi pot extrage dintr-un grup, cu penseta, că erau mulți și că nu știu ce. Așa că s-a intervenit asupra întregii mulțimi. Dintre 100.000 de oameni, să zicem că 1000 au fost agresivi, deși probabil că numărul e chiar mai mic. Jandarmeria a intervenit asupra tuturor, fiind afectate o mulțime de persoane pașnice. De fapt, întreg protestul a fost afectat de intervenția deloc inteligentă.

Probabil că totul a fost gândit dinainte. S-a dorit catalogarea întregului protest ca fiind unul necivilizat, agresiv șamd. Astfel, bătrânii, copiii, mamele, tinerii șamd să fie descurajați să mai iasă în stradă, de frica gazelor și tunurilor de apă folosite de jandarmi.

Apare pe Facebook un video unde doi jandarmi sunt agresați de către protestatari. Un bărbat și o femeie, rămași singuri în mijlocul mulțimii. 5-6-7 tipi cu tricouri pe față îi lovesc, în timp ce un număr destul de mare de protestatari îi protejează cu propriile corpuri. Fac un zid uman, stau pur și simplu pe ei ca să nu mai fie loviți. Curiozitatea mea e: ce făceau restul jandarmilor? Nu au venit după ei, ci protestatarii pașnici i-au dus către colegii lor.

Un alt video. Mai mulți jandarmi se îndreaptă către nu știu unde, iar un huligan aruncă întâi cu o sticlă în unul din ei, și un alt obiect – parcă ar fi capacul sticlei, din ce am văzut eu – în alt jandarm. Un alt jandarm din spate vine și îl bruschează peste un gărduleț, și se retrage. Nu îl reține. Îl împinge și îl lasă. Oare nu era clar că acela va mai provoca agresiuni? Drept urmare se întoarce și îl lovește cu picioarele pe jandarmul care cade la pământ.

Din păcate nu îmi pot schimba părerea despre jandarmerie, deși mi-aș dori. Încă încerc să găsesc inteligența în acțiunile lor, dar tot ce văd e forță fizică și cam atât. Iar rezultatele sunt cele de aseară.

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.