Într-una sau întruna, când și cum se scrie corect

Ai oscilat vreodată între varianta „într-una” și „întruna”? Eu unul da, chiar de curând, iar alegerea am făcut-o greșit. Sunt genul de om care nu are o problemă în a fi corectat, așa că prefer să dau mai departe ce mai bag la cap. Ba chiar mi se pare că, scriind despre problemele de scriere cu care mă mai confrunt uneori, învăț mai ușor anumite chichițe.

Înainte de toate, ar trebui să spun că ambele variante sunt corecte. Poți scrie atât într-una cât și întruna, important fiind contextul!

Când se scrie întruna fără cratimă?

Poți scrie „întruna” fără cratimă și fără teama că cineva se va lua de tine că ai uitat să o pui atunci când „întruna” are sensul de „mereu” sau „nonstop”.

De exemplu: De trei zile cântă întruna. Sau, calculatorul meu merge într-una și nu s-a încălzit deloc.

Simplu, nu? Dacă „întruna” poate fi înlocuit cu „mereu” sau „nonstop” atunci nu are nevoie de cratimă.

Când se scrie într-una cu cratimă?

Asta nu înseamnă că poți scrie întruna fără cratimă acest cuvânt, ci dimpotrivă. Așa cum spuneam, merge și varianta cu cratimă. Practic, pui cratimă în „într-una” atunci când cuvântul are sensul de „în una”.

De exemplu: O să merg la pește într-una dintre zilele de vacanță. Sau… într-una dintre cutiile primite vei găsi un cadou de la mine.

Practic, într-una cu cratimă are neapărată nevoie de un cuvânt aproape de el, astfel încât să capete un sens.

Și cam atât despre într-una și întruna. Dacă ai alte dileme, poți lăsa un comentariu, iar eu sigur te voi ajuta. De asemenea, îți recomand să descoperi și alte reguli din seria „cum se scrie” în categoria de articole intitulată Cum e corect.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.