Încă o sculă Dexter: bormașină cu acumulator
Un model cu acumulator, mai precis. La cât a lăudat tata în ultima perioadă flexul de la Dexter pe care i l-am cumpărat în urmă cu ceva timp, m-a convins să am în vedere marca. Așa se face că zilele acestea am fost nevoit să fac câteva schimbări prin garsonieră și m-am lovit de veșnica problemă a lipsei mașinii de găurit.
Mașina de găurit pe acumulator, sau bormașina după cum i se mai spune în popor, este – cred eu – poate cea mai utilă sculă pe care o poți avea în casă. Nu știi niciodată când trebuie să dai câteva găuri, să montezi un obiect de mobilier sau să îți trezești vecinii.
De mult timp voiam să îmi iau una, dar tot am ezitat din nu știu ce motive. Poate că nu folosesc atât de des mașina de găurit iar asta m-a făcut să am rețineri. Cu toate acestea, am zis să o fac și pe asta. În plus, este o mașină ieftină, așa că nu aș avea prea multe de pierdut. Simplul fapt că pot scrie un articol aici pe blog despre ea este deja un câștig. Dacă reușesc să o folosesc măcar de 10-15 ori în acest an, pot spune că am făcut o afacere bună.
Merită să îți cumperi bormașina Dexter Power?
Îmi place ca atunci când cumpăr unelte electrice să le iau mai întâi în mână, să văd dacă se simt ieftin sau nu. Prefer ca aceste unelte să fie mai grele puțin, deoarece asta îmi inspiră calitate și durabilitate. Este foarte posibil să mă înșel, dar așa fac eu.
Având referințele oferite de tata pentru flexul Dexter și văzând că se simte bine în mână mașina de găurit, am zis că merită să o iau. La 148 de lei, cât costă în Leroy Merlin, zic că își poate face treaba o vreme.
Am luat cea mai ieftină mașină de găurit Dexter din magazin, iar asta deoarece nu am nevoie decât de ceva tip hobby. O voi folosi destul de rar, deci ar trebui să fie ok.
Ce am primit pentru cei aproape 150 de lei? O mașină de găurit cu doi acumulatori, un bit cu două capete și încărcător. Toate sunt frumos așezate într-o cutie de plastic așa-și-așa.
Mașina DEXTER POWER ML-CD33-120, că așa cică îi zice acestui model, este recomandată pentru utilizare ocazională și se poate folosi pentru găurire și perforare în materiale precum lemn, metal, cărămidă sau beton. Sigur nu o voi folosi pentru metal și nici în beton nu cred că voi da găuri. La țară pot folosi ceva de la Bosch, pe fir, mult mai puternică, în caz că voi avea nevoie.
Pentru găurile în metal, producătorul recomandă un diametru maxim de 10 mm, în timp ce găurile în lemn ar trebui să aibă un diametru maxim de 20 mm. Nu cred că voi avea nevoie de mai mult, oricum.
Puterea electrică este de 12 V, cuplul maxim de 10 Nm iar mandrina de 10 mm. Viteza este reglabilă și poate ajunge până la 550 de rotații pe minut.
Acumulatorul este de 1.3 Ah iar pentru a se încărca are nevoie de aproape 4 ore. Bine că sunt doi acumulatori. Nu știu ce autonomie are un acumulator, asta voi afla cel mai probabil la primăvară, când voi avea treburi prin curte.
Există 16 + 1 poziții de reglare a cuplurilor, are un LED pentru iluminarea zonei de lucru și magnet pentru șurub.
Așa cum spuneam, este o mașină de găurit destul de grea. Prin urmare, cu tot cu acumulator, aceasta însumează 1.36 kg. Mie îmi place cum se simte în mână, însă este posibil ca după o utilizare îndelungată să fie puțin cam obositoare.
Entuziasmul mi s-a tăiat puțin citind anumite păreri de pe pagina produsului. După 93 de recenzii, are 3.7 stele din 5, ceea ce nu este neapărat rău. Oamenii s-au plâns în special de baterie, însă unii de pe acolo au lăsat bateriile pe dreapta timp de 2 ani, iar apoi ele nu mai mergeau prea bine.
E imposibil ca toată lumea să fie mulțumită, mai ales când așteptările nu sunt realiste. Sper totuși să nu fiu dezamăgit de această bormașină. Voi reveni cu actualizări, orice ar fi.
Aveți bormașină în casă cu care să vă stresați vecinii? Ce marcă e?
Cu bateriile de la unelte e cam ca la telefoane, după câțiva ani te lasă… sunt consumabile…
Te cred. Cred că de la bun început trebuie să te asiguri că vei avea posibilitatea de a cumpăra altul odată cu trecerea timpului. Oricum, la o sculă ieftină, așteptările ar trebui să fie pe măsură.
Bormașină cu acumulator? Pe Nichel? 12V? Du-o repede înapoi!
Pentru ce îmi trebuie mie, e ok. 😀 Cum ziceam, la țară am alternativă de la Bosch, pe cablu.
Ne auzim la articolul in care plangi ca nu te mai tine bateria.
Cineva trebuie să riște să experimenteze și asta, nu? 😀
La astea se arde bobinajul de pe rotor când sunt în sarcină mare. Știu că am pățit-o.
Și nu merită să deții două bormașini decât dacă ai de lucru mult cu ele, gen dacă lucrezi în domeniu.
În rest…trebuie să „o uzi” 🙂
Să fie rezistentă la apă, oare? :)) Glumesc. Eh, `oi vedea, e și asta o experiență până la urmă.