Folosiți antivirus pe telefon?

Ștefania s-a trezit cu o eroare destul de ciudată pe telefonul ei, un Huawei ceva mai vechi, P30 Lite parcă, care o anunța că are ceva viruși și cerea dezinstalarea aplicației Google.

Eroarea arată cam așa:

A fost ciudat deoarece pare o notificare oficială, oferită de sistemul de operare și nu este ceva tentativă de scam. Apoi, nu înțeleg care este aplicația Google, de fapt, că doar de la Google vin o mulțime de aplicații. De altfel, funcția de dezinstalare nu pare să funcționeze.

Am ignorat notificarea dar am zis să mai fac o verificare. Prin setările de securitate ale telefonului nu am găsit nimic, așa că am zis să instalez o aplicație de antivirus pentru Android. Se pare că există o mulțime, ceea ce înseamnă că există cerere, nu?

Eu, care nu folosesc antivirus nici pe desktop – în afară de Windows Defender, desigur – nu am luat niciodată în calcul instalarea uneia. Totuși, am instalat antivirusul pentru mobil al celor de la Bitdefender, că-s de-ai noștri.

Am efectuat o scanare și nu a găsit nimic. Ciudat, nu? Momentan, îl lăsăm așa, să vedem dacă mai face gălăgie. Dacă tot vor fi probleme, probabil că le vom rezolva cu o resetare a telefonului.

Eu unul am privit notificarea de mai sus ca pe o tentativă a celor de la Huawei, care ar vrea să ne determine să trecem la sistemul lor de operare. Să fie oare așa, ori mi s-au ridicat conspirațiile la cap?

De altfel, folosiți un antivirus pe telefon? Care e acela?

Actualizare: am aflat de la știrile zilnice pe care le găsim pe ComputerBlog.ro că de fapt este o eroare. Dacă se dezinstalează ultima actualizare oferită de Google, acest avertisment ar trebui să dispară.

Distribuie articolul:

7 comentarii

  1. Recent mi-am instalat aplicația Defender de la Microsoft, daca tot o am inclusă în abonament. Sper să-și facă treaba, am văzut că are și un fel de vpn.
    Nu am avut probleme de nici un fel în toți cei 7-8 ani de când cumpăr numai iPhone. Ce e drept că sunt și ceva mai greu de hăckuit.
    Bine că ați rezolvat!

  2. Fix la fel a pățit soția pe un Huawei P30… am dezinstalat… și-apoi a instalat singur cică cea mai nouă versiune.

    Iar legat de antiviruși… pe mulți i-a salvat Malwarebytes…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.