Educație cu parul, sau cum?

E limpede faptul că societatea noastră se luptă cu foarte multe probleme. Dacă la unele se mai găsește câte o rezolvare, mai mult sau mai puțin eficientă, altele par a fi imposibil de rezolvat, în ciudat faptului că soluțiile sunt foarte la îndemână.

De când ne străduim să avem parte zilnic de câte o plimbare suficient de lungă cât să mai discutăm, să ardem calorii și să avem parte de puțină relaxare, sunt tot mai atent la ce se întâmplă prin jur.

Am observat asta la mine la țară, dar la fel de bine am observat acest lucru și în Ipotești, Suceava. Mai precis, nu există nimic mai dăunător decât mâna omului. În special este vorba despre mâinile tinere, fără prea multe crăpături în palmă, care nu știu cât de dificil este efortul de a construi ceva.

Văd tot mai des parcuri distruse aproape complet. Felinare sparte, bănci dezmembrate la propriu, coșuri de gunoi rupte și orice altă încercare de amenajare a spațiilor publice sfârșește deseori fiind distrusă. Să nu mai spun de gunoaiele aruncate peste tot.

Lipsa educației e o problemă. Spiritul de turmă, de asemenea. Dar cum poți combate comportamentul sălbatic al unora?

M-am gândit mult la această problemă și mi-am dat seama că singura metodă de a-i cuminți pe cei rebeli implică amenzi multe. Cât se poate de multe! Nu le plătești? Muncă în folosul comunității. Într-un fel sau altul ajungi la o metode de a-i constrânge să se gândească de două ori înainte de a distruge.

Poate că ar fi costisitor să montezi camere de supraveghere peste tot, însă sigur își vor scoate banii cu timpul. Altfel, ce rost are să amenajezi un parc sau un spațiu verde, pentru ca mai apoi să fie distrus complet într-un singur an?

Distribuie articolul:

12 comentarii

  1. Se intampla si aici, se intampla si pe la parcurile mari. In parcurile mari, noi noute, efectiv au venit niste tiganusi si-au distrus tot. Pana a venit comunitara…

  2. Și în București sunt zone unde polițiștii de la locală sunt prieteni cu cei care distrug. Trebuie un sistem fără ca omul să ia decizia finală sau măcar să nu fie din zonă.
    Cum ai zis și tu, camere, eventual și un sistem de recunoaștere care să blureze fețele copiilor și pe urmă amenda acasă. Pentru că în final tot din banii noștri se construiește și repară.

  3. Mie îmi face o grămadă de nervi treaba asta și că tinerii sunt vinovați tot timpul, deși am văzut și oameni mai în vârstă care aruncă pe jos, iau produse din frigider de la supermarket și le lasă aiurea pe rafturi, etc.

  4. Pe aici nu prea sunt cazuri de astea. E un oraș cât de cât liniștit. Oricum există zone unde noaptea e mai bine să nu treci.

    Dar în ceea ce privește vandalizarea orașul fiind mic se aude repede ce și cum și e vai și amar după aia.

  5. Nu se face nimic cu amenziile . Degeaba dai amenzi daca amenziile nu sunt platite , cel mai bine ar fii munca in folosul comunitatii pentru cateva luni

    • În cazul unora fac treabă și amenzile, că nu sunt toți rupți în cur. Mulți fac parte din familii cu situație, care sigur vor avea nevoie de o hârtie de la primărie, cândva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.