Dilemă: cuptor de grădină rotund sau pătrat?

Sunt pasionat de gătit folosind metodele tradiționale de altădată. Folosesc fonta ori de câte ori am ocazia, așa că am adunat până acum vreo 6 vase din fontă, dintre care două ceaune sănătoase. Așa se face că am făcut și o mică sobă cu plită lângă grătar, la care iese o zacuscă genială și la care sigur voi găti multe anul viitor, după ce voi reuși să construiesc și beciul.

La fel de mult îmi place să fac și pâine, numai că sunt destul de mult încurcat de aragazul ieftin pe care îl am aici la chirie. Prin urmare, am zis că un obiectiv pentru perioada imediat următoare ar fi construirea unui cuptor din cărămidă.

Sunt o mulțime de lucruri pe care vreau să le fac la el, precum pâinea, pizza, plăcinte, sarmale în oale de lut și mai ales friptură la tavă acoperită cu tărâțe umede. O nebunie!

Nu știu cât de des îl voi folosi, însă știu că am râvnit încă de când eram mic la unul. Se obișnuiește prin zona noastră ca oamenii să se organizeze și să înfunde (după cum se zice pe aici) mai multe persoane la cuptorul unuia dintre vecini, fiecare contribuind cu lemne de foc.

Ai mei par să fie hotărâți să ridice și ei un cuptor, însă cum la ei timpul e foarte limitat, nu știu dacă vor reuși foarte curând. Sper să mă înșel.

Obiectivul meu e să îl ridic până la jumătatea lunii octombrie, atunci când e hramul localității natale, astfel încât să facem bucatele la el.

Să vedem dacă voi reuși! Eu sunt stângaci de fel și deseori am o reținere în a mă apuca de câte o construcție, pentru că nu mă simt în măsură să o fac. Cu toate acestea, în cazul cuptorului cred că voi risca puțin.

Vreau să încerc, să prind curaj, însă am o mare dilemă: cum să fie cuptorul, rotund sau pătrat?

Eu aș fi mers pe varianta a doua din simplul motiv pentru că ar fi mai ușor de ridicat. Cu toate acestea, nu prea am găsit pe internet cuptoare pătrate, ci 99% dintre ele sunt rotunjite într-un fel sau altul.

Din punct de vedere estetic, cele din urmă sunt evident mult mai atrăgătoare. Însă nu cred că e mereu vorba doar despre estetică. Cred că există și alte motive pentru care cuptoarele se fac la rotund, ce țin de distribuirea căldurii. Am eu așa o bănuială că există o oarecare fizică aici. Doar că nu știu unde să mă documentez.

Manopera este mult mai dificilă în acest caz însă trebuie să risc. Până la urmă, dacă nu îmi iese, apelez la vreun meșter local și aia e.

Cu toate acestea, mai am câteva zile la dispoziție pentru a mă documenta, așa că întreb și aici: cum ar trebui să fie cuptorul din cărămidă? Neapărat rotund, sau merge și pătrat? Argumentele sunt mereu bine-venite!

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.