De ce fotbalul românesc va rămâne în mocirlă mult timp de acum înainte

Știrea acestor zile în lumea sportului românesc este plecarea lui Laurențiu Reghecampf de la Craiova după doar 7 meciuri în care a stat pe bancă.

Acesta îi luase locul lui Eugen Neagoe, care a prins 21 de meciuri. Anterior a fost Rădoi, care a bifat doar 20 meciuri pe bancă. Laszlo Balint a stat la fel de mult precum Reghe, adică 7 etape.

Recordurile la Craiova sunt marcate de Devis Mangia, care a fost pe bancă 82 de meciuri, urmat de Emil Săndoi, care a stat 56 de meciuri și Reghe, care a mai avut un mandat de 45 meciuri. Urmează Gheorghe Mulțescu care a fost 42 de etape pe bancă. Apoi nu mai există antrenor care să fi prins banca mai mult de 30 de meciuri.

Reghe e de înțeles. Au stabilit o clauză în contract de 300.000€ pentru reziliere, au venit arabii cu bani, așa că a plecat să facă avere. Partea sportivă nu prea îl interesează se pare. La fel a făcut și Mutu care, după ce a gândit toată strategia de transferuri la Rapid, a plecat să facă bani mulți.

La ora actuală doar 4 antrenori din SuperLiga, așa cum îi zice în prezent, sunt la cluburi de mai bine de un an. Hagi deține recordul cu 2 ani și 2 luni, urmează Măldărășanu de la FC Hermannstadt care a fost instalat cu 10 zile mai târziu decât Hagi. Dorinel Munteanu e la Galați tot de 2 ani și două luni, iar în top urmează Ovidiu Burcă cu 1 an și 1 lună de când a devenit antrenorul lui Dinamo.

11 dintre antrenori au mai puțin de un an și probabil că mulți vor fi dați afară în viitor.

Să ne raportăm acum la spuma fotbalului european: Premier League. Jurgen Klopp și Pep Guardiola antrenează echipele lor de mai bine de 7 ani. Urmează Thomas Frank, De la Brentford, cu aproape 5 ani. Arsenal și West Ham nu au schimbat antrenorul în ultimii 3 ani și 8 luni. Sigur, sunt 8 echipe cu antrenor instalat de mai puțin de un an, însă peste ani probabil că îi vedem tot acolo.

Poți construi oare o strategie și o echipă de fotbal în doar 5-7 luni? Eu zic că nu. Iar cum antrenorii au viață scurtă în România, după cum se zice, existând un grup de 6-7 antrenori care pleacă de la o echipă la alta, e puțin probabil să avem o îmbunătățire sportivă prea curând.

Așadar, ce sporturi să mai urmărim astfel încât să ne mândrim că suntem români?

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.