Cum verifici dacă un mail este spam sau nu

Chiar dacă tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, iar odată cu ea internetul a devenit mai accesibil ca niciodată, asta nu înseamnă că avem totodată și mai multă abilitate în ale navigatului pe internet. Ba chiar aș putea spune că dimpotrivă, sunt tot mai multe victime în ceea ce privește fraudele online.

Văd zilnic postări pe grupurile de Facebook despre tentativele de fraudă de pe OLX, ori chiar din mailurile primite. Ceea ce e grav este faptul că lumea nu este prea sceptică, ci dimpotrivă, se dovedește a fi mai degrabă credulă. Iar astfel apar tot mai multe victime.

Eu unul sunt o persoană foarte sceptică. Era chiar să șterg un mail pe bune, în care eram anunțat că am câștigat un voucher de cumpărături la Kaufland. Chiar mă amuzam în sinea mea, crezând că vor să mă păcălească. Noroc că am verificat atent și mi-am regăsit numele pe lista câștigătorilor, de pe site-ul Kaufland. Altfel, era cât pe ce să șterg mailul, întocmai din cauza scepticismului meu.

Poate că nu mă pot considera neapărat un utilizator obișnuit al internetului, ci mai degrabă unul ceva mai avansat. Folosesc internetul de ani buni și m-a pasionat suficient de mult încât să îmi doresc să învăț una alta. Astfel, experiența acumulată de-a lungul timpului mă ajută să evit astfel de tentative de hacking.

În acest articol mi-am propus să ofer câteva recomandări ce te pot ajuta să eviți mailurile tip spam precum și pericolele cu care acestea vin la pachet. Iată care sunt aspectele pe care ar trebui să le ai în vedere:

Folosește un antivirus

Dacă ți se întâmplă adesea să cazi în capcanele de pe internet, atunci sigur ai nevoie de un antivirus. Acesta te poate proteja destul de mult și chiar dacă nu te ajută în totalitate, cu siguranță un antivirus se poate dovedi a fi foarte util. Chiar și varianta free a unui antivirus ca Bitdefender te va ajuta, deși sfatul meu ar fi să optezi pentru varianta premium.

Verifică cine a trimis mailul

De multe ori, mailurile fake sunt trimise în numele unei mari companii și se încearcă copierea șablonului folosit de aceștia pentru mailuri. Totuși, îți poți da seama ușor dacă respectivul mail este pe bune, sau nu. Mai exact, vei putea vedea asta la adresa de mail, care nu este una oficială.

Aceasta poate să fie asemănătoare, însă totuși diferită. De exemplu, mailul poate veni de la [email protected], astfel încât să crezi că este de la Google, dar de fapt domeniul este cu totul altul.

Puțină atenție nu strică niciodată, așa că îți recomand să fii atent la astfel de mailuri.

Caută posibilele greșeli de ortografie

Adesea, astfel de mailuri spam sunt traduse în română cu cine știe ce tool, poate chiar și cu Google Traducere, iar textul obținut nu este mereu corect iar uneori îi lipsește chiar și coerența.

Ei bine, dacă mesajul pe care mailul respectiv nu este clar ci mai degrabă pare tradus în grabă, ai tot dreptul să fii suspicios.

Folosește un instrument de verificare

Dacă mailul pare foarte pe bune, dar ai totuși bănuieli, ai putea să folosești un instrument care verifică mailul pentru tine și îți spune dacă e spam sau nu. Aparent, există multe instrumente care se ocupă cu verificarea email-ului pentru spam așa că ai putea opta și pentru această variantă.

Nu deschide niciodată fișiere dubioase

În general, mailurile tip spam conțin un anumit fișier pe care îți recomandă să îl descarci, promițând că e un document sau ceva de genul acesta. Ei bine, să nu faci asta. În spatele acelui fișiser se ascunde, cel mai probabil, un virus, așa că riști să îți infectezi dispozitivul, pentru ca mai apoi datele tale și alte informații să fie furate pentru a fi folosite în cine știe ce scopuri.

Cam acestea sunt, așadar, cele câteva aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când îți propui să eviți cât mai mult mailurile tip spam.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.