Cum susții ceea ce îți place?

Încă de când am făcut blogul, a fost un oarecare haos în ceea ce privește categoriile. Cu toate acestea, la un moment dat am reușit să le aranjez pe placul meu. Printre ele se află și categoria îmi place acolo unde nu am mai reușit să public de foarte mult timp, ceea ce ar trebui să schimb cât mai curând.

Planul era ca acolo să ajungă articolele în care promovez câte un serviciu, produs, eveniment, inițiativă sau cine știe ce alt lucru care îmi place. Totul pro bono, după cum se zice.

Mă încântă ideea de a contribui la promovarea lucrurilor faine, fără a cere un cost anume, chiar dacă nu aș refuza niciodată o colaborare mișto, plătită desigur, pentru a promova un astfel de lucru. Nu insist să se întâmple și totodată nu aștept mereu bacșiș pentru a scrie despre câte ceva,viitor mai ales dacă simt că merită. Pentru că știu că beneficiile vor veni oricum sub o formă sau alta.

De exemplu, am scris la un moment dat despre un serviciu pe care îl folosesc, doar pentru a-mi spune părerea și pentru a-l promova, într-o oarecare măsură. Tot pro bono, doar că ulterior și-au făcut sistem de afiliere pe care l-am folosit, așa că le-am adus aproape 30 de clienți noi. Au câștigat și ei, am câștigat și eu.

Știu că la un moment dat se punea etichetă ori de câte ori scriai despre câte un produs sau un serviciu, zicându-se că sigur ai fost plătit pentru asta. Ei bine, nu se întâmplă. De fapt, se întâmplă atât de rar, încât șansele de a dat peste un articol plătit aici sunt sub 5%, probabil.

Zilele acestea are loc Motorfest, despre care am scris și ieri, festival la care particip pentru a treia oară și parcă e din ce în ce mai fain. Mă știu cu lumea, cel puțin din vedere și ne mai salutăm prin crâșmă dacă se întâmplă să ne nimerim și chiar dacă am mai scris despre ei pe blog, nu am căutat o colaborare de pe urma căreia să primesc acces gratuit. Aș fi putut și probabil că nu m-aș fi lovit de un refuz, mai ales dacă luam și aparatul foto cu mine.

Cu toate acestea, îmi place atât de mult festivalul încât vreau să se întâmple și la anul. Și nu că ar schimba prea multe biletul pe care îl plătesc eu, însă vreau să contribui cumva și să îl susțin. La fel fac și cu Suceava Blues Festival, acolo unde intrarea e gratuită.

Simt că e nedrept să beneficiez de ceva atât de frumos gratuit, așa că încerc să compensez fie prin achiziționarea unui tricou (iau dintre cele din anii trecuți, că sunt mai ieftine. Anul ăsta a fost mișto rău tricoul gri, așa că abia aștept să îl iau mai ieftin anul viitor), fie cu o donație, oricât de mică ar fi ea. Și acolo aș putea să caut beneficii pe care probabil că le-aș găsi destul de ușor, însă nu vreau asta.

Îmi place să susțin lucrurile care îmi plac – deși sună a clișeu – și sper că reușesc să fiu, măcar puțin, eficient.

Voi cum susțineți lucrurile care vă plac?

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Eu le sustin pro bono lucruriile care imi plac . Anul trecut mi s-au oferit bani ca sa prmovez un festival de muzica , dar cum mie nu imi placea acel gen de festival de muzica i-am refuzat politicos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.