Cum se ascut topoarele?
Acum că încep să se adune topoarele în magazia cu scule, am zis că e musai să încep să mă documentez mai mult despre cum se întrețin și folosesc ele cât mai corect, astfel încât durata de viață să crească.
Din câte am văzut, cei de la Fiskars au ceva dispozitiv pentru ascuțit topoare ce poate fi achiziționat la pachet, cu anumite topoare. Chiar e posibil să iau, la un moment dat, un X10 împreună cu un dispozitiv pentru ascuțit, dacă voi prinde o astfel de ofertă.
Știu sigur că flexul nu este o soluție. Drept urmare, nici nu îl folosesc pentru astfel de lucrări. Doar pentru ascuțirea sapei folosesc flexul, fiind una ieftină pentru care nu merită să pierd prea mult timp.
După cum povesteam ieri, toporul X25 l-am refăcut imediat cu o piatră pentru cuțite. În 2-3 minute era ca nou. Nu știu ce granulații are, însă sigur o voi folosi adesea în acest sens.
Alte metode nu cunosc. Sigur că există o mulțime de informații online, pe care le-am analizat în ultima vreme. Însă mereu comentariile sunt mereu bine-venite. De exemplu, datorită vouă am descoperit că hârlețul nu necesită ascuțire, ci își face singur tăișul cu cât îl muncești mai mult.
Sper că la fel vor apărea comentarii valoroase și la acest articol.
Eu cu o piatră de polizor am ascuțit. Dar nu ai gaz în zona aia? Știu că e costisitor, anul trecut am crăpat 11 metri de lemn. Am un topr de vreo 10 ani, din ăla bătrânesc.
Polizor vreau și eu să îmi iau, la un moment dat. La țară nu e gaz, dar nici nu stăm acolo iarna. Lemnele sunt pentru grătar, sobă și cuptor mai degrabă.
Sper să fac și eu rost de niște topoare vechi, clasice, cândva.
Eu le ascut cu flexu. Am un polizor unghiular de la Black & Decker si, folosind o panza de polizat, ascut topoarele si mai nou am testat si la săpi.
N-am auzit asta cu harletul dar cred ca si acela poate fi ascutit pentru a intra mai usor in pamant 🙂
Important e să nu se înfierbânte prea tare, că se decălește, cică.