Cum poți primi alerta de cutremur pe telefon?
Deși sunt de părere că RO Alert este o treabă bună, adevărul este că mai au mult de muncă la ea. Potențial există, așa că nu putem decât să sperăm că într-o zi va bine. V-am mai zis și în cazul aplicației Amiabila, orice pas către digitalizare mă bucură.
Pentru că tot este cutremurul subiectul zilei de azi, am zis să abordez puțin subiectul. Multă lume a primit alertă pe telefoanele cu Android, direct de la Google, că e cutremur. Se zice că alerta a venit cu câteva secunde ca acesta să înceapă. Asta ar putea fi esențial în scenarii mai grave, pe care sigur că nu ni le dorim.
Nu a primit toată lumea alertă pentru cutremur. Probabil că au trimis doar în anumite zone. Eu, de exemplu, nu am primit nici o astfel de alertă. În schimb, am căutat să văd dacă am funcția activată.
Am înțeles că alerte primesc doar cei aflați în raza cutremurului. Dacă ești la mare distanță, așa cum sunt eu la Suceava, nu vei primi. Sună logic, cumva, deoarece nu se dorește panică.
Activare alertă de cutremur pe telefon
Cum activezi alerta de cutremur pe telefonul cu Android? Este foarte simplu:
- Intră la setări;
- Siguranță și urgențe (apropo, sunt și alte funcții interesante aici, pe care le-ai putea activa, precum sunt contactele de urgență, informații medicale sau apel și mesaj de urgență. Nu strică să le completezi. Mai bine să nu fie nevoie de ele, dar dacă va fi?);
- Alerte de cutremure;
- Bifează să primești alerte. La mine era deja bifat, în mod standard. E foarte probabil să fie la fel și la voi. Dar nu strică să aruncați o privire;
Android nu te va stresa cu alerte pentru cutremurele minore, de sub 4.5 .
Poți face o demonstrație, să vezi cum sună în caz de alertă. Atenție însă, se aude destul de tare. Mi se pare fain că îți oferă și câteva recomandări pe care, în caz de panică, este foarte probabil să le uiți. Cam așa arată:
Există și un cont de Twitter care anunță cutremurele din România. Se numește alerta_cutremur așa că te poți abona, activând notificările pentru alerte.
Sunt și aplicații pe Magazin Play care promit că oferă alerte pentru cutremur, dar nu știu în ce măsură funcționează la noi.
Ce să faci în caz de cutremur?
Sigur, nu este de dorit un astfel de scenariu. Dar el se poate petrece. Așa că este important ca măcar din când în când să ne amintim ce avem de făcut în caz de cutremur.
Reîmprospătarea memoriei ajută, așa că iată ce ar trebui să faci pentru a reduce pagubele și riscurile în caz de cutremur:
- Asigură mobilierul de mari dimensiuni, pentru a te asigura că acesta nu va cădea în cazul producerii unui cutremur. În mod obișnuit, găsești în comerț o mulțime de astfel de sisteme cu ajutorul cărora prinzi mobila de pereți, pentru a te asigura că nu o ia la vale;
- Asigură-te că locuința ta stă bine pe picioare, iar dacă e nevoie, investește în consolidarea ei;
- Nu ar strica să ai în casă un extinctor, pe care să îl poți găsi ușor în caz de urgență;
În timpul cutremurelor, iată ce ar trebui să faci:
- Înainte de toate, ar trebui să fii calm. Dacă ești stăpân pe tine, va fi mai ușor de gestionat momentul. Nu uita că prioritatea ta ar trebui să fie protejarea copiilor și a familiei;
- Dacă te prinde cutremurul în exterior, nu sta aproape de clădiri sau alte lucruri ce s-ar putea prăbuși;
- În cazul în care ești în casă și începe cutremurul, stai departe de geamuri ci ar trebui să stai pe centrul camerei;
- Mergi într-un loc sigur, precum sub o grindă solidă sau sub o masă, dacă aceasta este solidă. Totuși, ar fi util mobilierul din lemn masiv. Cel din MDF sau PAL nu știu cât de rezistent ar putea fi;
- Protejează-ți capul cu mâinile și caută o poziție care să îți ofere stabilitate;
- Oprește sursele de foc;
- Nu fugi, stai departe de lift, și nici pe scări nu ar trebui să alergi. Deschide ușa, pentru a preveni blocarea sa;
- Dacă există un loc deschis în apropiere, unde ai putea merge, atunci ar trebui să faci asta. Totuși nu alerga. De regulă, panica și această fugă către scăpare poate face mai multe victime decât cutremurul;
- Oprește mașina și parchează într-un loc departe de clădiri și alte lucruri care ar putea cădea.
Mai multe recomandări găsiți și aici, un ghid foarte practic realizat de site-ul nutremurlacutremur.ro.
Voi ați primit alertă de cutremur pe telefon? Și, mai important, întrebarea zilei de azi: ați simțit cutremurul?
De obicei această opțiune este bifata din fabrică.
Este utilă din punctul meu de vedere.
Așa-i, dar unii își mai bagă nasul și debifează una-alta.
Și pe Telegram există @alertacutremur_bot și se poate seta dacă dorești alerte în cazul cutremurelor sub 5 grade, peste 5 grade, între 6 și 7 sau între 7 și 8.
Bine de știut. Mersi pentru completare, voi actualiza și articolul, probabil.
Eu nu mi-as instala aplicatii care sa ma avertizeze pentru ca nu ma consider un tipc panicat
Păi dacă nu ești panicat, cu atât mai bine. Ar trebui să ai reacții ok la astfel de alerte. Greșesc?
Nu gresesti deloc , oamenii care sunt panicati stau prea mult stresati si asta nu e deloc un lucru bun