Cum poate un festival să schimbe un oraș

Am fost o singură dată la Darabani iar atunci mi s-a părut un orășel simpatic. Desigur că e un oraș mic, fără prea multe oportunități, iar faptul că e situat la vreo 65 km de județ, drumul fiind destul de rău din Dorohoi, e o mare problemă a micului oraș.

Totuși, lucruri bune se întâmplă. Există oameni care se încăpățânează să reușească și uneori chiar le iese. Ambiția învinge în ciuda tuturor celor rele.

Zilele Nordului, despre care am scris adesea și la care nu am reușit să ajung niciodată, este un festival care ajunge în acest an la a VI-a ediție.

O să vă gândiți că nu e mare brânză. Doar niște concerte la care vin minorii să se îmbete și să dea din cap. Ce e bun în asta? Cu ce ajută Zilele Nordului Darabaniul? Oho!

Zilele Nordului își propune să facă Nordul mai bun. Iar eu chiar cred că au reușit. Pe o pagină numită mai mult sau mai puțin metaforic „recensământ” găsim următoarele realizări:

  • A fost creat Muzeul Nordului în Conacul Balș de la Darabani.
  • A fost creat parcul Poiana Stejarilor la Teioasa.
  • A fost salvată Casa Enescu din Mihăileni.
  • A fost renovată Școala Veche de la Darabani.
  • A fost salvată Școala Românești de la Cernăuți.

Mare lucru, aș spune. O mână de oameni au reușit toate aceste lucruri, iar ceea ce e și mai grozav e faptul că există încă multe planuri.

Construcția unei școli, obiectiv pentru 2019

Este un prim plan pentru 2019.

Și nu este chiar o școală oarecare. Este vorba despre prima școală sătească de stat din Moldova, care a fost înființată la Darabani în anul 1841. Abia în 1964 aceasta a devenit monument istoric, iar noul tilu nu a ajutat-o prea mult. În `90 a rămas în paragină, la fel ca multe alte clădiri monument, pentru ca în 2000 să se prăbușească.

Acum se dorește reconstrucția ei, pentru ca apoi să devină secție a Muzeului Nordului.

Zilele Nordului este un festival în spatele căruia stă Asociația Nord, cei care au și alte proiecte faine, printre care și Maratonul Nordului.

Cu siguranță festivalul Zilele Nordului va crește tot mai mult de la un an la altul, precum Făt-Frumos din lacrimă, iar cel mai nordic oraș va avea mult de câștigat de pe urma acestui festival.

2 Comentarii

Răspunde

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.