Acasă Imi place Cum poate un festival să schimbe un oraș

Cum poate un festival să schimbe un oraș

Autor

Data

CATEGORIE

Am fost o singură dată la Darabani iar atunci mi s-a părut un orășel simpatic. Desigur că e un oraș mic, fără prea multe oportunități, iar faptul că e situat la vreo 65 km de județ, drumul fiind destul de rău din Dorohoi, e o mare problemă a micului oraș.

Totuși, lucruri bune se întâmplă. Există oameni care se încăpățânează să reușească și uneori chiar le iese. Ambiția învinge în ciuda tuturor celor rele.

Zilele Nordului, despre care am scris adesea și la care nu am reușit să ajung niciodată, este un festival care ajunge în acest an la a VI-a ediție.

O să vă gândiți că nu e mare brânză. Doar niște concerte la care vin minorii să se îmbete și să dea din cap. Ce e bun în asta? Cu ce ajută Zilele Nordului Darabaniul? Oho!

Zilele Nordului își propune să facă Nordul mai bun. Iar eu chiar cred că au reușit. Pe o pagină numită mai mult sau mai puțin metaforic „recensământ” găsim următoarele realizări:

  • A fost creat Muzeul Nordului în Conacul Balș de la Darabani.
  • A fost creat parcul Poiana Stejarilor la Teioasa.
  • A fost salvată Casa Enescu din Mihăileni.
  • A fost renovată Școala Veche de la Darabani.
  • A fost salvată Școala Românești de la Cernăuți.

Mare lucru, aș spune. O mână de oameni au reușit toate aceste lucruri, iar ceea ce e și mai grozav e faptul că există încă multe planuri.

Construcția unei școli, obiectiv pentru 2019

Este un prim plan pentru 2019.

Și nu este chiar o școală oarecare. Este vorba despre prima școală sătească de stat din Moldova, care a fost înființată la Darabani în anul 1841. Abia în 1964 aceasta a devenit monument istoric, iar noul tilu nu a ajutat-o prea mult. În `90 a rămas în paragină, la fel ca multe alte clădiri monument, pentru ca în 2000 să se prăbușească.

Acum se dorește reconstrucția ei, pentru ca apoi să devină secție a Muzeului Nordului.

Zilele Nordului este un festival în spatele căruia stă Asociația Nord, cei care au și alte proiecte faine, printre care și Maratonul Nordului.

Cu siguranță festivalul Zilele Nordului va crește tot mai mult de la un an la altul, precum Făt-Frumos din lacrimă, iar cel mai nordic oraș va avea mult de câștigat de pe urma acestui festival.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adrian Bolocan

Pasionat de internet, blogging și oameni. Am opinii pe care nu le pot ține doar pentru mine. Așa că le împărtășesc aici pe blog.

Articole Recente

Toată baza-n generația nouă… ăhă

Raportul PISA pentru 2018 ne arată că analfabetismul funcțional e în creștere în România. Practic, 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional....

Top atracții turistice în Marmaris

Marmaris este un oraș superb din Turcia, situat într-un cadru natural superb constituit de Marea Egee, Marea Mediterană dar și de pădurile și munții...

Sezon nou din Vikings și serial nou pe History

Numai vești bune de la History! Mâine apare sezonul 6, din Vikings, de la 21:00 și, din câte am înțeles, vor fi...

O soluție mereu la îndemână: ovb.ro

Imi place cand in momentele de cumpana, in care toata familia asteapta cu sufletul la gura o suma de bani, cineva din...

Sportul ar trebui să reprezinte o prioritate

Cu toate că poate părea ciudat să scriu eu aceste rânduri, dau un spoiler și spun că ceea ce voi scrie înn...

Comentarii Recente