Cu aparatura corecta poti faci pellet si hrana pentru animale

Pe site-ul regalfermeirul.ro, clientii pot gasi o multime de masinarii folositoare pentru gospodarie precum gama de mori tocatoare si accesorii ce ofera granulator de furaje, masina electrica de curatat porumb, moara electrica ruseasca cuva mare si multe altele. Granulatorul este un dispozitiv pentru transformarea furajelor friabile in capsule.  Este potrivit pentru presare:

-boabe zdrobite (grau, orz, ovaz, porumb);

-faina de plante;

-fan;

-tarate;

-tort;

-mazare zdrobita. 

Proprietatile tehnologice ale furajului sunt imbunatatite, aderenta acestuia este exclusa, fluiditatea creste. Digestibilitatea granulelor este mai mare decat hrana conventionala. Capacitatea de a utiliza vitamine si aditivi antimicrobieni creste calitatea produsului.

O caracteristica a furajelor granulate este continutul ridicat de calorii. Alimentele comprimate in capsule ocupa mai putin spatiu. Animalele care urmeaza o astfel de dieta se ingrasa mai repede. Utilizarea granulatoarelor in fermele si fermele subsidiare personale asigura o crestere a productivitatii animalelor.   

Materiile prime pentru granulare trebuie sa aiba o dimensiune a fractiunii de cel mult 3 mm, un anumit continut de umiditate si componente adezive.

Alimentele presate se pastreaza bine, pastrand calitatile nutritive timp de cateva luni. Puteti folosi granulatorul pentru a pregati hrana pentru perioada de toamna-iarna. Cantitatea de furaj procesata in peleti depinde de parametrii tehnici ai unitatii.

In procesul de granulare, masa bruta este incarcata intr-un buncar, din care este impinsa sub presiune printr-un incalzit la 110 gr.  Miscarea melcului, care creeaza presiune si preseaza materia prima zdrobita si umezita impotriva matricei, garanteaza impingerea amestecului. La atingerea valorii critice de volum, materia prima presata este fortata prin orificiile din matrita. Un taietor special taie granulele la dimensiunea dorita. Capsulele de plastic se racesc, pastrand forma care le-au fost date. Principiul de functionare consta in operatii secventiale: 

-furnizarea de furaj zdrobit de la buncar catre un arbore rotativ;

-comprimare;

-gaurirea prin matrita;

-taiat cu cutitul.

Diametrul orificiilor din grila determina diametrul capsulelor. In functie de puterea motorului electric, diametrul poate fi de la 5 la 10-15 mm. Distanta la care este instalat cutitul dupa grila determina lungimea granulelor.

Principalele parti ale granulatorului:

-buncar de incarcare;

-surub;

-sediu;

-schimbatorul de viteze;

-reductor;

-motor electric;

-pat;

-buncar de primire.

Toate piesele dispozitivului sunt realizate din metal.

Caracteristicile specifice ale grosimii si diametrului matritei, diametrul surubului, puterea motorului electric sunt determinate in agregat. Unitatile oferite de producatori pot fi folosite pentru prepararea nu numai a furajelor combinate, ci si a peletului.

In general, moara de peleti cu motor electric este cel mai popular tip, deoarece energia electrica este disponibila in majoritatea locurilor si nu necesita adaugarea de ulei. Dar daca doriti sa faceti peleti de lemn in ferma sau langa stivele voastre de materii prime, nu este convenabil sa-l conectati la energie electrica. Pentru astfel de conditii, oamenii tind sa aleaga moara de peleti cu motor diesel. Moara de peleti cu motor diesel are multe capacitati ca moara de peleti cu motor electric. In plus, daca aveti deja un tractor sau alte utilaje agricole, va recomand sa alegeti moara de peleti PTO.

Ce material aveti de gand sa procesati cu masina de peleti de casa? Desi am pus aceasta intrebare in acest loc, asta nu inseamna ca aceasta intrebare conteaza mai putin. De fapt, ar trebui sa luati in considerare de la inceput. In general, moara de peleti din lemn este capabila sa proceseze o gama larga de materiale, inclusiv rumegus, paie de recolta, coaja de orez, coaja de arahide, frunze, iarba, bambus, hartie, efb etc. Deoarece au duritati diferite, cerintele lor pentru morile de peleti cu matrita plana sunt diferite. 

Morile de peleti cu matrita plata TICO pot fi clasificate in moara de peleti turnata cu role si moara de peleti turnata cu matrita. Moara de peleti turnata cu role functioneaza pe masura ce cilindrul se roteste si matrita plata ramane stationara, in timp ce moara de peleti turnata cu matrita functioneaza pe masura ce cilindrul ramane nemiscat si matrita plata se roteste. Moara de peleti turnata cu role are o capacitate mai mare pentru o structura mai eficienta, astfel incat este capabila sa proceseze materiale din lemn de esenta tare pe care morile de peleti turnate cu matrita nu le pot procesa. 

Pentru a face peleti acasa, o singura moara de peleti de casa nu este de obicei suficienta, deoarece este putin probabil sa aveti materii prime care sa indeplineasca cerintele de a produce peleti. Pentru fabricarea peletilor de lemn, continutul de umiditate al materiilor prime trebuie sa fie intre 10%-18%, iar dimensiunea ar trebui sa fie mai mica decat cea a gaurilor pe matritele plate. Deoarece dimensiunea gaurii matritei plate este de obicei de 6 mm, 8 mm si 10 mm. Deci dimensiunea necesara a materiilor prime este de 3-5 mm.

Daca continutul de umiditate al materialelor  nu respecta cerintele, aveti nevoie de un uscator cu blitz sau un uscator rotativ pentru a indeparta apa. Uscatorul flash este potrivit pentru materiale de dimensiuni mici, in timp ce uscatorul rotativ se aplica materialelor de dimensiuni mari. De asemenea, daca nu aveti prea multe materiale de prelucrat sau daca nu aveti cerinte privind viteza de uscare, puteti pur si simplu sa le puneti in aer liber si sa lasati vantul sa aduca umezeala in mod natural. 

Pentru a reduce dimensiunea materiilor prime, o moara cu ciocane din lemn este indispensabila. Exista mori cu ciocane mari si mici. Pentru uz casnic, este suficienta o mica moara cu ciocane. Este capabil sa taie materiale cu diametre de aproximativ 30 mm in bucati fine al caror diametru este de la 2 mm la 5 mm. Intre timp, moara cu ciocane din lemn are si motor electric si motor diesel 2 tipuri.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.